自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢個月所有食得用得嘅嘢日日唔同價,究竟真係貴定被人托價?

ex:罐頭鯪魚去到19.9一罐.
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

伯爵府

D物價係貴左,但無理由真係貴得咁勁,反而我覺得有時係唔係商人乘機將D物品加貴左。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

原文章由 yvonne 於 08-4-1 20:21 發表
呢個月所有食得用得嘅嘢日日唔同價,究竟真係貴定被人托價?

ex:罐頭鯪魚去到19.9一罐.

咁貴, $19.90 兩罐就差唔多.

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

係啦, 可能乘住物價乜都貴, 加左又唔會減....

洋房

ex; 粟米$5-6for one

大宅

醒目開學勳章

港元同美金掛鉤,而家美元疲弱,港元對所有外幣都下跌,d野有乜辦法唔貴呀。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

d 超市標價日日都唔同,
而且仲可以差得好鬼遠!!
琴日我買左蒙牛盒裝奶,
6 盒250ml 賣$19.90,
我見有手拎,買左2 pack。
點知頭先入番呢間超市買對手套,
亞仔見到一模一樣既蒙牛盒裝奶,
已經由琴日既$19.90變成$38.90!!
真係離晒大譜!!百佳有無攪錯?!

大宅

原文章由 麟媽媽 於 08-4-1 21:10 發表
d 超市標價日日都唔同,
而且仲可以差得好鬼遠!!
琴日我買左蒙牛盒裝奶,
6 盒250ml 賣$19.90,
我見有手拎,買左2 pack。
點知頭先入番呢間超市買對手套,
亞仔見到一模一樣既蒙牛盒裝奶,
已經由琴日既$19.90變成$38.90!!
真係離晒 ...

唔奇嫁黎~緊仲應該會加,因為世界糧食短缺
本身話5月米先大幅度加價~而家就早左喇mouth:
hi~我有2個囡囡~~venus&chloe~~</b></i>

別墅

滙價有差距,加價唔奇,但學麟媽話齋可以咁大上落先奇丫嘛.
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

大宅

其實我都預左今年物價一定貴,但完全冇諗過係貴幾十個巴仙甚至成倍

我覺得主要原因係
(1) 油價上升 --- 食物從生產過程、包裝到運送,甚至零售店的燈油火蠟都和燃油價格有關
(2) 業主瘋狂加租 --- 聽講o的舖租都係幾倍咁加
(3) 人工加 --- 唔係講緊小職員,佢地通常加好少 ... 係講緊呢o的大超市集團的行政人員 grade,佢地o的人工和花紅都好勁的 :;pppp:

o係咁o既經濟環境之下,小店更難捱,所以除左因為超市貴得太離譜以外,我都想略盡綿力支持下o的小店 ... 所以而家多左幫襯街市和小店

子爵府

好媽媽勳章

keep起d貨吊高黎賣,有好多混水摸魚,乜都加下價搶一陣錢.總之,我地唔好盲目咁乜都去掃,供求無大上落自然唔會立亂加價,廿蚊罐豆豉鯪魚?廿蚊都買到d新鮮魚啦,d人加到shot左
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

大宅

所以,愈加價我愈唔買,冇生意時佢地就會減價 ...

原文章由 renren 於 08-4-1 21:31 發表
keep起d貨吊高黎賣,有好多混水摸魚,乜都加下價搶一陣錢.總之,我地唔好盲目咁乜都去掃,供求無大上落自然唔會立亂加價,廿蚊罐豆豉鯪魚?廿蚊都買到d新鮮魚啦,d人加到shot左 ...

子爵府

好媽媽勳章

我又係呀,你越加越搶果d情願唔食唔買,又唔係得果樣食,個個好似我地咁咪加唔到囉.
不過香港人係好奇怪架,唔搶好蝕底

原文章由 fengfeng 於 08-4-1 21:34 發表
所以,愈加價我愈唔買,冇生意時佢地就會減價 ...
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

原文章由 renren 於 08-4-2 09:44 發表
我又係呀,你越加越搶果d情願唔食唔買,又唔係得果樣食,個個好似我地咁咪加唔到囉.
不過香港人係好奇怪架,唔搶好蝕底

今日我去買餸都買到火滾+唔開心, 行去邊度買野邊到加, 仲加到呀媽都唔認得, 早幾個月先叫老公加我家用, 而家d野加成咁, 加左家用都唔夠 , 買左餸都唔敢周圍行, 驚自己見到平野又唔抵得買, 變相又洗多左, 而家除左買餸同日用品, 其他野真係唔會買, 我地呢d有小朋友既家庭就算自己唔食, 小朋友都要吸收多d營養啦, 慳埋慳埋填番落d加左價既食物同日用品個度 , 真係一穀眼淚, 唔好話有私己, 分分鐘要倒貼, 做家庭主婦真係難~難~難~

禁止發言

好媽媽勳章

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 renren 於 08-4-1 21:31 發表
keep起d貨吊高黎賣,有好多混水摸魚,乜都加下價搶一陣錢.總之,我地唔好盲目咁乜都去掃,供求無大上落自然唔會立亂加價,廿蚊罐豆豉鯪魚?廿蚊都買到d新鮮魚啦,d人加到shot左 ...

咪係,所以我好耐無食豆豉鯪魚LU 我E排都覺得有好多人混水摸魚,咩都加一餐

水晶宮

原文章由 大眼肥妹 於 08-4-2 10:26 發表
依家d物價係咁勁升,就算有得加人工都追唔上通脹.

yes, argee

珍珠宮

而家買野一定要睇價...如果唔係~好易俾大超市搵笨.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

完全同意

原文章由 大眼肥妹 於 08-4-2 10:26 發表
依家d物價係咁勁升,就算有得加人工都追唔上通脹.
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至