想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

貪方便,係屋企附近搵左个中醫,唸住調理下生b, 食左3个月中藥未見有好消息。之後轉過另一个中醫,叫我量3个cycle既體溫。我有用開瘋狂造人apps記錄體溫,點知佢要我填落張紙樹,下次覆診時比佢睇。
之後同佢講,我甲素偏低,醫師話,敢情況,我可能未必適合懷孕,仲叫我避孕,吾係有左都可能要落左个b, 因為甲低會影響胎兒腦部發育導致弱智。
聽完醫師講,个心唸, 吾係呀嘛,敢大穫? 西藥同之前果个醫師都無講都敢嚴重!
點算好? 我應該點做? 聽邊个醫生講先好? 我老公好想要小朋友,但我吾知自己能否生b,天呀!心情極down, 有無sis同我个case一樣? 請賜教!

大宅

回覆:cmy624 的帖子

甲低咪食補充劑調返高,正常水平咪得囉??

大宅

回覆:甲狀腺素輕微低,中醫話可能不適懷孕

我係甲亢丫,都無醫生同我講唔可以懷孕!醫生話如果唔調番正常就真係怕影響bb....

不過我有睇過好多文章都有話會影響懷孕成功,所以你快d睇西醫調理番先啦!加油!

大宅

回覆 forever_bobo 的帖子

食緊補充藥, 每日半粒. 西醫同你講既係一樣, 但果個中醫就... 唉!

大宅

回覆:cmy624 的帖子

信西醫啦

大宅

回覆 yingnang2007 的帖子

你甲高, 同我剛相反, 我甲低.比醫院CHECK左成年, 要查清楚甲低原因, 攪到我暫緩造人計畫(想生馬B). 到依家, 仲未找到原因. 照埋超聲波頸, 無衰野. 所以我先開始番做人大計, 點知個中醫就敢樣嚇我... :(
都吾知去睇邊個醫生好? 內科定婦科? 有無好介紹? 我住九龍區的. 謝啦!

大宅

回覆 forever_bobo 的帖子

西醫仲話甲低, 比較難懷孕, 我試過幾個CYCLE, 其中一個月用左紅D計埋日子, 都吾得, 個心好灰呀!

大宅

係丫,網上好多paper..都係話甲狀腺難懷孕,我都唔知係唔係!所以我都好擔心!

醫生們就話會無事,攪好甲狀就會可以!

但一定唔係不能懷孕!

大宅

大家繼續努力吧!

大宅

我懷孕中但甲低 吾系低好多冇問題 只系有左果時嘔到死甘濟--

大宅

甲低時西醫不建議懷孕,但只要食補充劑回復水平及穩定便可。

大宅

唉~我啱啱睇報告,甲偏低,再上網睇好多資料,都話較難懷孕同埋易流產.真係有D想喊出黎!我結左婚兩年,剛剛兩個cycle check埋紅D都唔成功, 原本仲諗住去睇埋不育科~我好想要BB啊~

大宅

係難,但吾好放棄,加油!

複式洋房

我驗血催乳激素,TSH高左少少,但T3,T4.FT3,FT4正常
腦NMR冇事,醫生叫我平時冷靜D,情緒好太大起伏,再驗血,催乳激素又正常返.
甲狀腺照聲波掃瞄做左,個甲狀腺比較細粒,內科醫生再驗一個叫XX甲狀腺酶,呢個指標係婦科冇驗的,結果偏高,內科醫生話係慢性甲狀腺炎,甲狀腺在萎縮,所以較敏感的TSH就反映得較高
但由於T3,T4等正常,唔洗食藥,只要懷孕後,KEEP住驗血,直至T3,T4唔夠時再食藥補充,係冇問題的,而且月經正常,所以唔會話難懷孕,叫我唔好擔心

所以唔好只驗TSH就以為自己係甲低,記得驗埋T3,T4.FT3,FT4再下定論同開始服藥

不過我試左成3年都未懷孕,而卵巢指數正常,精子又健康,腹腔鏡又冇咩問題,婦科醫生都搵唔出原因,由於年紀唔細,依家排緊期做IVF

首頁

尾頁

跳至