自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

應該睇內科?
要唔要普通醫生轉介?

邊個醫生好?
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

男爵府

回覆:想請教, 如果懷疑自己內分泌不足

你有咩徵狀令你覺得自己內分泌不足啊?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pyjess 發表於 14-11-28 16:02
應該睇內科?
要唔要普通醫生轉介?
應該係驗血同睇內科!
放下自在

侯爵府

回覆 koizaki 的帖子

我患過羊水栓塞, 引起DIC

以前都有濕疹, 但唔嚴重, 早兩年發濕疹, 已經一定要睇中醫, 兩個月左右好返, 唔洗戒口;
今年再發, 到而家半年; 睇左同一個中醫, 睇極都只係好一陣, 好易再發, 戒口都唔得, 用過其他方法醫, 都係有效一星期左又打回原形
而且今年D傷口好難埋口

年頭試過幾次見暈, 其中一次食完野兩個鐘左右, 所以唔應該血糖低

怕凍

以前生完之後無人奶, 試左1個月都無

加上我知患過DIC的確有機會令我內分泌少, 尤其生左小朋友5年之後, 加埋濕疹困擾, 不得不去證實下

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 cattz288 的帖子

請問, 咁要唔要普通科醫生轉介?

我平時睇開O個個醫生, 好串, 有次想叫佢轉介我個小朋友, 佢唔肯, 我走時仲話我: "個個當正自己係醫生"

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pyjess 發表於 14-11-28 17:30

請問, 咁要唔要普通科醫生轉介?
你睇政府定私家?
其實如果你唔係claim保險, 專科醫生唔駛一定要轉介架, 不過問題係唔知係咪真係內分泌問題!
放下自在

侯爵府

我唸住睇私家, 如果當Body check未必有得claim

不過貪私家快手咋

等我搵下有咩內科醫生先

多謝你!

首頁

尾頁

跳至