興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

想買部D 300同阿仔影相,想 問吓 D300係唔係淨 body要另外買 len。咁可以加乜嘢 len呢 ?大約幾錢呢 ?我係新手唔多識,請各高手比 D意見. Thanks

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 DaoSi 於 08-4-2 10:37 發表
想買部D 300同阿仔影相,想 問吓 D300係唔係淨 body要另外買 len。咁可以加乜嘢 len呢 ?大約幾錢呢 ?我係新手唔多識,請各高手比 D意見. Thanks

D300, 淨機 $13,000左右, 唔包鏡頭
鏡頭, 可以買支 17-55 f2.8 $9,700
平d, 買支 18-200VR $5,200
再平d, 買 16-85 VR $4,800
又再平d, 18-70 $2,000; 18-135 $2,100, 18-55 $600

不過, 用 D300, 都係入支好D 的鏡頭 "襯" d

侯爵府

嘩, 新手買d300? 真係一步到位. 好好

chloepapa, 16-85vr comment 點?

版主

原文章由 MomMom 於 08-4-2 12:18 發表
嘩, 新手買d300? 真係一步到位. 好好

chloepapa, 16-85vr comment 點?

支 16-85 comment 真係唔錯, 只是價錢錯
貴左d, 而家都要成四千幾五千

別墅

掂住 買部好 D,(1) 可以迫自己用多 D (2) 吾駛成日換机 。He..He..約咗老公今晚放工去 買。 Len 可能買 18-200 VR 。

別墅

原文章由 chloepapa 於 08-4-2 12:29 發表

支 16-85 comment 真係唔錯, 只是價錢錯
貴左d, 而家都要成四千幾五千

我老公問点解 D媽 媽咁勁咁 pro ?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 DaoSi 於 08-4-2 13:09 發表

我老公問点解 D媽 媽咁勁咁 pro ?

係呀, 呢度好多媽媽o的相都好靚架.
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

原文章由 jacqueline_law 於 08-4-2 13:51 發表

你老公講緊你 ? 一買就 d300...

其實...你有冇攞過實物上手玩 ? d300 真係唔輕架...

我隻佬係覺得点解 BK 媽媽咁 pro 。我話D阿媽 為咗仔女,乜都得呀 。其實係佢話買 D300 ,我有叫佢買 D60 or 80 但佢話買好 D啦 。我未攞過實物上手,今晚 去試 ,OK呱,抱阿仔都練到2隻老鼠仔啦。

禁止訪問

醒目開學勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 jacqueline_law 於 08-4-2 14:38 發表
......d300 我最 like 係 51 點對焦 (之前用 d80...好似係 7 點) ...覺得好好用....:) ...

我反而覺得 d200 11點好 d, 因爲51點實在太多啦, 有時要由左邊噤返去右邊,都未噤到個位,bb 由笑緊變成皺眉頭, lucas 直頭唔知去左邊 查實有無 d 咩方法可以噤得快d 呢

禁止訪問

醒目開學勳章

版主

原文章由 googoo 於 08-4-2 14:50 發表

我反而覺得 d200 11點好 d, 因爲51點實在太多啦, 有時要由左邊噤返去右邊,都未噤到個位,bb 由笑緊變成皺眉頭, lucas 直頭唔知去左邊 查實有無 d 咩方法可以噤得快d 呢 ...

英文 user manual page 272
可以俾你揀 51 or 11 focus points

子爵府

原文章由 googoo 於 08-4-2 14:50 發表

我反而覺得 d200 11點好 d, 因爲51點實在太多啦, 有時要由左邊噤返去右邊,都未噤到個位,bb 由笑緊變成皺眉頭, lucas 直頭唔知去左邊 查實有無 d 咩方法可以噤得快d 呢 ...

我用D3既時候都係set返去11點對焦, 易用好多. 其實11點都已經好夠用, 反而用51點時, 用Single Area對焦較難控制.

大宅

新手入 D300 + 18200 VR 先la.....

之後再入個 sb800.....一步步黎....

大宅

Yes!!

But 51 point+3D tracking
no need to select focus point..

When you half press the shutter, the focus will lock the

object when you pan/move the camera or the object
moveing.!!!

原文章由 chloepapa 於 08-4-2 15:01 發表

英文 user manual page 272
可以俾你揀 51 or 11 focus points

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 SSAAMM 於 08-4-2 23:17 發表
Yes!!

But 51 point+3D tracking
no need to select focus point..

When you half press the shutter, the focus will lock the

object when you pan/move the camera or the object
moveing.!!!

...

係... d300自動追焦好快下喎...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

首頁

尾頁

跳至