婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我就快結婚喇,姑仔同佢老公遠道而黎(從外國,第三世界國家)我地婚禮,佢地想去大陸同埋澳門旅行,原本佢地話去北京或者華東,後來覺得三千蚊太貴,甘c6就叫我去搵廣東省三日果d團啦(補充:c6外國發達國家過黎),我就經常都為左搵唔同既旅行團好頻樸,跟住去澳門喇,我想住威尼斯人,我同c6都覺得好抵,二千蚊兩個人,點知姑仔話太貴,佢只想去最平果d,c6就話為左我開心,佢會貼埋錢俾姑仔同佢老公去旅行,我就覺得幫個妹係無問題,但個妹都嫁左人,貼錢呢d野係咪應該係佢老公既責任呢?

其實我好明白姑仔有心,成萬幾蚊機票都飛過黎我地個婚禮,對佢地黎講係好大數目,因為佢地只係每人搵五千蚊港幣左右,我都預左c6同佢地出去食飯都會俾晒錢,我已經俾左佢地黎香港影結婚相既錢(佢地想去羅浮宮),又俾埋佢地兩個租衫錢,我覺得長貧難顧呀,c6阿媽都會黎香港,甘我c6都預左完全負責佢媽既所有支出(我唔介意),我宜家只係覺得點解佢妹既洗費唔係佢老公出囉?結左婚都一家一主啦!

我已經好將就佢地,我可以唔去貴既地方,但係我地同佢地個價值觀相差太遠,甘點去旅行呀?

侯爵府

好媽媽勳章

If it is your husband's money, let him 貼埋錢俾姑仔同佢老公去旅行. It is because they are his sister and sister in-law. It is his right to 貼 his own money to them.
If it is also your money (I mean you also mix / put your money inside). Then you have the right to refuse 貼埋錢俾姑仔同佢老公去旅行

原文章由 為食熊 於 08-4-2 15:00 發表
我就快結婚喇,姑仔同佢老公遠道而黎(從外國,第三世界國家)我地婚禮,佢地想去大陸同埋澳門旅行,原本佢地話去北京或者華東,後來覺得三千蚊太貴,甘c6就叫我去搵廣東省三日果d團啦(補充:c6外國發達國家過黎),我就經常都為左搵唔同既旅行團 ...

珍珠宮

其實每人都係貼多1千左右, 算啦~~

又或者真係唔想既, 咪一齊住d cheap d既酒店囉~~

過多一排再同老公去住威尼斯人囉~~

其實諗返, 你姑仔自己比機票錢算係咁架啦~~ 我聽過有人叫新郎新娘比埋機票食宿錢添呀!!
(我個妹就係呢d人, 如果我地當時係外國結婚, 佢一定會叫我地比埋機票錢!! 因為我地結婚, 佢當日既衫同鞋都係我地比, 不過後尾佢嫌我租衫的地方cheap, 問左我攞錢之後自己貼d訂造件靚衫!!)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

如果你地暫時重有能力唔計得咁多....只要c6開
心咪得囉...最多無下次....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

1次半次姐, 點算長貧難顧呢, 大方d, 唔好搞到大家都唔開心啦, 開開心心咁一齊去旅行咪好囉~

大宅

雖然道理上唔應該俾埋你姑仔同老公嘅旅費,但係姑仔同老公搵咁少,你嘅2000蚊就等於佢地嘅半個月糧啦,呢D開支咪就當係你老公送俾姑仔嘅禮物。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

俾都冇所謂啦, 人地咁有心飛過嚟....你姑仔開心時, 你老公又開心, 況且都唔係好大好大筆錢..何樂而不為?

民房

yes

大宅

我諗如果佢地好有錢都唔會話去最 cheap 嗰d啦, 不如咁啦, 如果你真係條氣唔順要俾晒佢地份錢, 就同你 c6 講不如 sponsor 佢地部份錢, 咁你又可以開心d, 佢地又可以一齊玩, 加上, 我相信佢地都會好快走, 所以呢個都唔係咩長期負擔黎, 一次半次咪大家留個美好回憶囉。
佢地咁貴都過黎賀你地, 好難得架勒, 如果c6負擔得起, 咪由得佢囉, 嗰個始終係佢個妹嘛~

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

有能力咪比囉, 開心錢, 無能力既就唔好去就算囉
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

如果只係去澳門一次半次就無所謂,佢地黎成三個禮拜,長貧難顧就係呢個意思!我除左要日日陪佢地周圍去,又要驚佢地唔鍾意我去既地方,唔好計廣東三日,澳門兩日啦~仲有在香港所有洗費,我c6因為佢地出左機票錢,所以想盡量補貼佢地,我同c6都唔係好多時間在hk咋,佢地走左之後,我同c6得番十日左右就會離開hk,睇黎我都無咩時間可以同c6真係去享受下!

大家都知結婚要洗好多錢架啦~宜家擺完酒仲要補貼人地三個禮拜!我真係覺得應該係妹夫負責囉!我已經俾埋錢佢地去影相,又要租埋衫,仲要買埋花球俾佢影!本來諗住去威尼斯人,貪佢宜家抵,如果要補貼,咪成三千銀?仲要加埋佢媽來回船票,三千六去威尼斯人?!都仲未計食飯喎!甘我寧願唔去威尼斯人喇!我結完婚都無得好好同c6去嘆下...

好多時都唔係sponsor甘簡單,例如食飯甘,三個禮拜喎,三十餐都有掛?一係就aa,一係就俾晒姐...真係諗唔到結完婚仲有呢筆錢要洗...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你老公都唔介意,你咪由得佢囉!
當年我結婚我妹同妹夫返香港,
住係我度,我地專車接送,
都一樣請佢地食飯,咪當結婚支出之一囉!
難得佢地咁有心,你都話佢地搵得少,
你老公係發達國家搵錢,
佢地第三國家搵錢,你應該感恩,
因為你地有能力付出嘛!

大宅

只係3weeks, 叫咩長貧難顧即. 你c6搵得到, 佢又開心, 你地都唔係長時間可以見到姑仔, 你c6又錫呢個妹, 緊係想盡量補貼d洗費. 我覺得你不妨大方少少. 其實個舊錢相比結婚個舊係細數啫, 超支都係超少少啫. 新婚為左少少錢同c6嘈唔值架.

原文章由 為食熊 於 08-4-2 17:23 發表
如果只係去澳門一次半次就無所謂,佢地黎成三個禮拜,長貧難顧就係呢個意思!我除左要日日陪佢地周圍去,又要驚佢地唔鍾意我去既地方,唔好計廣東三日,澳門兩日啦~仲有在香港所有洗費,我c6因為佢地出左機票錢,所以想盡量補貼佢地,我同 ...

大宅

甘老實講,如果係我自己個妹,我一樣會甘做,不過我心態上好難當佢係自己親妹!
我宜家想同c6去遠d都唔得,要就晒佢地!食飯又唔可以去靚d既餐廳,我一諗起結完婚要應酬同埋去平團,樣樣野都要平,我就邊度都唔想去,想佢地四個自己去,c6又話甘娶我黎做乜?結完婚都唔係開開心心既,本來我知佢地俾面黎我地婚禮,我都好高興,點知原來有甘多意外洗費姐,c6知我唔鍾意,又想兩頭瞞,話我鍾意去邊就邊,唔好理幾多錢,後來我迫佢講,佢先話佢預左補貼,我即刻邊度都唔想去,佢地鍾意去邊都唔好預我喇!

甘樣去旅行有咩癮?!食又就住洗,住又就住洗,又要洗錢,又唔係開心錢黎既!講起就嬲喇!

完成左個大project,仲要補貼人地去飲飲食食,又要洗得唔開心,我就快心理唔平衡!我知c6有能力付出,我應該開心,但我真係認為佢地結左婚,都一家一主,間唔中飲飲食食我地俾晒,無問題,但三十餐加去旅行,真係我地既unexpected expenses囉,擺完酒仲有呢d洗費,點會唔肉赤?

侯爵府

好媽媽勳章

On the other hands, your husband's 妹 (佢地) will think that................I lives with my brother for more then 20 years. My brother 預左補貼 us, and his wife show her black face to us. Those are my brother's money, not her's. How poor my brother is (he can't use his own money)! Why he marry such a 'bad' wife !!!!
Don't think too much! be happy everyday !

原文章由 為食熊 於 08-4-2 18:17 發表
甘老實講,如果係我自己個妹,我一樣會甘做,不過我心態上好難當佢係自己親妹!
我宜家想同c6去遠d都唔得,要就晒佢地!食飯又唔可以去靚d既餐廳,我一諗起結完婚要應酬同埋去平團,樣樣野都要平,我就邊度都唔想去,想佢地四個自己去,c6又話甘 ...

大宅

原文章由 為食熊 於 08-4-2 18:17 發表
我宜家想同c6去遠d都唔得,要就晒佢地!食飯又唔可以去靚d既餐廳,我一諗起結完婚要應酬同埋去平團,樣樣野都要平,我就邊度都唔想去,想佢地四個自己去,c6又話甘 ...

唔好意思,雖然我都明白你講咩同點解甘諗,
但係結婚真係應該開開心心,唔好甘傻為咗嗰幾仟蚊,
攪到你以後每次諗起結婚嗰陣係點,都係唔開心嘅多,

你今次就將就一吓啦,我知道結婚真係要駛好多錢,
再加上真係小數怕長計,加加埋埋條數又真係好得人驚,
所以你先會甘着眼喺錢嗰方面嘅問題,
就會變得斤斤計較仲搞到自己好唔開心,

但係你姑仔甘有心,
兩公婆揾甘少,用成兩個月人工買機要又請假都飛過嚟觀禮,
呢d情誼真係唔係可以用金錢嚟衡量,
你諗吓,如果你姑仔唔當你係自己人,
又點會揭高個肚皮俾你睇,話俾你聽自己唔想去係因為無錢?
有頭髮邊個想做癩痢,你要顧埋呢點至得,

你係都要話應唔應該佢細妹要自己負責,
講原則道理你就一定啱哂,每個人都要為自己負責,
但係咪要為咗嗰幾仟蚊,你老公又唔係俾唔起,
就搞到大家都唔開心?
你又想你老公因為甘而對你心裹有條刺?

你兩夫妻將來仲有好多日子,無謂急於一時,
邊個都想結婚嗰陣樣樣都安排到好完美,
一切都依自己所想進行,
但完美係可以調整嘅,睇你點取捨啫?!

大宅

好多謝大家安慰我!

我都無實則計會額外俾多幾多錢,我著重點係去左結完婚就要應酬,又要消費,又要去d我唔想去既地方,好唔開心甘姐!如果幾千蚊,我又唔會太唔開心!同埋我結婚樣樣都格下價,講下價都係為左慳果一百幾十,突然間又要貼出黎俾人,所以覺得好唔抵囉!我明白佢地有心黎,但唔好增加我地負擔呀嘛!都知我地結婚會洗好多錢架啦,姑仔仲同佢講,唔駛驚,收返黎d人情起碼可以cover到一半喎,佢真係太天真,太傻,佢唔知我地d人情係我媽收!c6又無出聲!

姑仔無講過自己無錢,我都唔敢問,我叫c6問佢其實budget去旅行幾多錢,佢又唔肯,c6都以為佢會覺得兩千蚊去威尼斯人抵,點知佢話澳門仲有好多酒店,唔一定要去威尼斯人,甘已經暗示左唔去甘貴啦,我當初滿懷歡喜同c6講去邊度玩,邊度食時,宜家真係沉晒囉....

我寧願佢老老實實話我聽佢心目中既budget,好過我成日以為有好野時又俾佢打沉!

妹夫係有責任照顧姑仔架嘛,無理由到宜家仲要由佢阿哥負責架!?當然,我一定唔會黑面,我只係對住c6唔開心,發下牢騷姐...

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 為食熊 於 08-4-2 19:37 發表
妹夫係有責任照顧姑仔架嘛,無理由到宜家仲要由佢阿哥負責架!?當然,我一定唔會黑面,我只係對住c6唔開心,發下牢騷姐......

The main point is that : 妹夫係有or no 責任照顧姑仔 is their own business, not related to you. And he (your husband) wants to pay for his sister by using his own money ! ! And you are compaining about it. He is not using your money, right?

大宅

原文章由 wmpl 於 08-4-2 19:18 發表

唔好意思,雖然我都明白你講咩同點解甘諗,
但係結婚真係應該開開心心,唔好甘傻為咗嗰幾仟蚊,
攪到你以後每次諗起結婚嗰陣係點,都係唔開心嘅多,

你今次就將就一吓啦,我知道結婚真係要駛好多錢,
再加上真係 ...

好同意~~仲講得好詳細添 !

大宅

其實你姑仔都唔係一心想痴你老公..
佢去旅行都就住自己 budget 喇..係你地想去"貴" d 的酒店..
難得見面, 而佢地又真係有心一齊玩下同去你婚禮, 一次過, 算喇~
同埋最緊要你老公覺得無問題嘛..

換轉係你個妹, 你都會咁做, 如果你老公好似你咁, 我估你都會唔開心..

樓主, 向好果邊唸喇~

首頁

尾頁

跳至