婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我就快俾愚孝C6激到嘔血
C6係咪個個都係低b架?阿媽話セ就セ?????????????セ都係阿媽話!” “唔想阿媽唔開心
讀咗咁多書,自己有冇思想架
pk細佬欠落周身債仲帮佢還..就係因為唔想阿媽唔開心
有冇腦諗吓!!有冇為自己屋企打算吓!!!!個無底深潭你可以帮到幾多!!!
救命呀!!

唔該各位講吓d愚孝例子

[ 本文章最後由 kittycat122 於 08-4-3 15:56 編輯 ]

大宅

我老公肯定唔係, 但你發生咩事, 可以詳細d講我地知嗎??

複式洋房

我先生都唔會......年中, 佢brother一畢業, 佢已經講明唔會再有錢比佢.

而且男家個邊d人. 個個都唔係好敢頂我先生.....因為頂佢一句, 佢駁十句. 無論邊個都好.

記得佢好憎一個姑姐....我地拍拖個時, 有次街外食飯, 佢姑姐突然係我地後面話要影相.....而且已經有人揸哂camera.....我先生唔like....即時企起身話唔好影.....我62同99 都唔出聲. 因為佢地知我先生同佢仇口大.....就算呢下好唔比面個姑組. 佢地都萛. 如果唔係一講返以前d嘢. 佢姑姐仲死.

侯爵府

好媽媽勳章

I think my husband is not 愚孝, he just do what he should do (as a son)
He pay partly to buy a flat for his parent...
He gives $ to 62,99 monthly....
He pay the bill every time when go outside for meal with 62,99 ....
But he never listen to 62, 99 's idea. He always say 62, 99 are non-educated and know nothing !

原文章由 kittycat122 於 08-4-3 15:43 發表
我就快俾愚孝C6激到嘔血
C6係咪個個都係低b架?阿媽話セ就セ?????????????セ都係”阿媽話!” “唔想阿媽唔開心”
讀咗咁多書,自己有冇思想架
個pk細佬欠落周身債仲帮佢還..就係因為“唔想阿媽唔開心”
有 ...

複式洋房

原文章由 ac321 於 08-4-3 16:17 發表
I think my husband is not 愚孝, he just do what he should do (as a son)
He pay partly to buy a flat for his parent...
He gives $ to 62,99 monthly....
He pay the bill every time when go outside for mea ...

你哋真係好幸福.

我可以點做?唔俾佢帮,佢又怪我唔念親情
?咁我哋辛辛苦苦$就冇晒 (仲要不止一次)

民房

係呀. 我覺得佢屋企人係佢屋企人, 我唔係佢屋企人黎架. 唔可以講佢屋企人任何唔好, 唔可以批評, 唔可以講出對佢地睇法, 否則佢就話"佢係我呀媽黎架" "佢係我呀哥黎架"
我唔agree 借部wii 比佢呀哥, 因為佢長期響大陸, 佢就唔like , 話我好唔借比佢親愛的哥哥.

同佢講話佢阿媽比說話我聽, 佢就話"會唔會你誤會意思" "會唔會你聽錯" 但又話有咩同佢講, 唔好上網呻
講. 你又唔信, 又話我誤會, 又唔比我上網呻, 咁唔通要屈屈埋埋一次過爆大鑊鬧到大家以後唔見面, 面左左, 甚至離婚先安樂?
我有我意見, 識我個陣就知我份人真, 最憎係"表裡不一"既人. 我唔知你呀媽係本來就係呢d人定係為左個孫, 覺得我同我媽想霸住個孫先會變成咁. 無論如何, 我唔欣賞呢類孝順囉mouth:

洋房

我老公都孝順62 99

但從來都唔會聽佢阿媽既說話.

我99份人好假,成日講大話.

一唔開心就玩離家出走.

[ 本文章最後由 燕銜泥 於 08-4-3 16:44 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章

How about if your husband want to 帮 his brother, then just use his own money. And you should keep your money by yourself! Don't let your husband keep your money.

原文章由 kittycat122 於 08-4-3 16:21 發表

你哋真係好幸福.

我可以點做?唔俾佢帮,佢又怪我唔念親情
帮?咁我哋辛辛苦苦$就冇晒 (仲要不止一次)

子爵府

我會試下比張銀行statement 個C6, 話自己今個月掹掹緊, 叫佢幫你找數, 用埋佢金句 "我係你老婆黎架, 你想我唔開心呀?" 另加 "唔係幫我找小小錢都唔得呀?"

複式洋房

我都唔明,d阿媽究竟g唔g帮仔女還錢係害咗佢?

侯爵府

好媽媽勳章

if d阿媽 know how to teach their kids (e.g.帮仔女還錢係害咗佢), I am sure her son will be a responsible man!

原文章由 kittycat122 於 08-4-3 17:20 發表
我都唔明,d阿媽究竟g唔g帮仔女還錢係害咗佢?

大宅

我有個愚孝c6~明白妳的唔開心.c6會樣樣正常, 但對住佢家人就會變左第二個人, 我地做老婆既真係好慘. 係咁架啦...佢亞媽唔開心就等同世界未日.

妳想問妳有無仔女, 供樓負擔或有少少分期供款?

如有, 妳記住心平氣和地講 (對付愚孝仔指定動作, 唔好激動) 妳同c6講: 幫叔仔還錢就會沒完沒了, 還得一次就再有第二次, 再者, 無錢供養自己仔女及無屋住, 問c6係咪想咁樣?

愚孝既人唔識得想將來的事, 如佢要堅持既, 想自己仔女餓既, 想自己老婆無屋住既, 唉..真係無得解救...我相信, 妳要好無奈地喊住話還小部份 (只可幫咁多) 喊住去攞錢還錢, 仲要話辛苦儲起既錢想令仔女開心, 想令自己有安居所都唔得, 好內疚, 好唔開心..我相信妳都會自動喊左出來~

唔係教妳扮可憐, 我都係在其他媽媽意見學識對住愚孝仔, 講道理無用. 發爛渣只會加速對自己既憎恨, 覺得佢亞媽佢家人先係最偉大好好, 反而用番可憐, 好似粵語殘片咁比c6知, 自己好無奈好唔開心既嘆, c6話心內覺得唔好意思, 對妳唔住. 可能佢會肯妥協還小小算數呢...

Anyway, 努力, 我地真係有苦自己知

複式洋房

你簡直講中晒愚孝仔的特徵!!!!!佢唔会為自己個家打算架!セ都係阿媽セ阿媽物
我已經控制住情緒冇開片.我忍得幾辛苦呀!好彩仲有bk可以呻吓

我極之同意你話同佢講道理係冇用。任何人都知帮屋企人還賭債=死路一條
講到口臭佢都依然古我 而家我只係陰乾佢d$$$$ 等佢唔好借晒俾个細佬

我仲可以做Dセ??
仲有我好好好想同傻6299c6講 : “唔好成日哦/怨/滿佢唔生性!!!佢今日之所以係咁完全係因為你哋仲到佢咁!!!!!佢借$係哋還債!!!係你哋害死自己个仔! 自己個細佬!!!!!要怪次好怪自己!!! “

侯爵府

好媽媽勳章

How poor you are!!!
If I was you, I won't marry such a man!

原文章由 kittycat122 於 08-4-3 18:03 發表
你簡直講中晒愚孝仔的特徵!!!!!佢唔会為自己個家打算架!セ都係阿媽セ阿媽物
我已經控制住情緒冇開片.我忍得幾辛苦呀!好彩仲有bk可以呻吓

我極之同意你話同佢講道理係冇用。任何人都知帮屋企人還賭債=死路一條
講到 ...

大宅

kittycat122

唉..無法子的. . 有時朋友仔及姐妹們都話我唔好亂想, 真係有苦自己知呢.....
如要講c6有咩愚孝例子.真係講極都唔會完.
我岩岩先開post話99比既食物腐爛, c6都要我照食, 唔食唔俾面佢亞媽. 呢d真係冰山一角.
99搞我個bb, 搞傷我bb (佢粒孫) 我c6都當唔覺得99有問題架. 99無里取鬧我(有時我抓爆頭), c6都覺得我抵鬧.

我99係極度迷信, 我有時想想, 如有個是非友同99講我係"掃把星" 我相信99會叫c6休左我, 我c6真係會照做的. (唔係講笑, 只係睇下c6係好唔願意下休左我, 定係趕快地即休咋..mouth:

Anyway~睇下我地忍到幾時啦....

大宅

原文章由 ac321 於 08-4-3 18:07 發表
How poor you are!!!
If I was you, I won't marry such a man!

ac321:

愚孝仔平時係好正常架...好仔到係搶手貨, 個個都登妳高興架
但佢地到婚後, 就會義無反顧地去幫晒自己家人, 就算佢家人殺人放火都係岩, 愚孝仔只覺得係被迫姐......有咩咁大不了呢. 但對外家就當唔會, 小小事都係老婆唔岩, 外家唔岩....
所以...無得話一早唔嫁呢.....唉
希望唔好再有姊妹好似我同樓主咁~

侯爵府

好媽媽勳章

Tell the truth, I am so luck!!
I decided to marry my husband beuause:
He use all his incom to buy a flat for his families to live (62,99 his brother and sister)
He give all the best thing to his families.
He give all his money to 99 for years
He do all the housework and cook for the whole families since he is 8 or 9 years old. My 99 is a housewife buy she never do the housework, just watching TV over 10 hours everyday.
I feel that he is a nice man, and then marry him !!!!
And now, he do all those things to me and my kids. He say before he get marry, 62 99 is his families. After geting marry, my kids and I is his families now!!

原文章由 kantanjin 於 08-4-3 18:22 發表

ac321:

愚孝仔平時係好正常架...好仔到係搶手貨, 個個都登妳高興架
但佢地到婚後, 就會義無反顧地去幫晒自己家人, 就算佢家人殺人放火都係岩, 愚孝仔只覺得係被迫姐......有咩咁大不了呢. 但對外家 ...

大宅

原文章由 ac321 於 08-4-3 18:35 發表
Tell the truth, I am so luck!!
I decided to marry my husband beuause:
He use all his incom to buy a flat for his families to live (62,99 his brother and sister)
He give all the best thing to his fami ...

真係好幸福呀~~~ 你同你d小朋友都要每天愛他多一些!!

我老公好孝順, 但係未至於愚孝, 但係我老豆就係一個愚孝子, 所以我都好明白你地嘅苦況.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

伯爵府

原文章由 happybaby0906 於 08-4-3 16:13 發表
如果唔係一講返以前d嘢. 佢姑姐仲死..

佢姑姐同佢有咩咁大仇口呀?你先生都好有威嚴!我老公都唔愚孝,或者同佢細細個己經去咗外国讀書有關,同家人的關係好平淡,而家最親就係我同D仔女啦!

複式洋房

原文章由 JFL 於 08-4-3 21:19 發表

佢姑姐同佢有咩咁大仇口呀?你先生都好有威嚴!我老公都唔愚孝,或者同佢細細個己經去咗外国讀書有關,同家人的關係好平淡,而家最親就係我同D仔女啦! ...

佢姑姐而家係男家所有人公敵........仇口係十幾年前積落.....個時先生剛剛出嚟打SUMMER JOB. 因路程遠所以借宿姑姐家, 仲要係佢姑姐開口叫佢去住.....先生開頭以為同佢個表哥SHARE房....點知原本係要做廳長....佢地就各自開行AIR CONDITIONER....我先生就食風扇.....其實我先生話咁都唔太火.....比你住仲要好享受, 唔係人人都會.

佢最嬲係因為自己SUMMER JOB係放MID NIGHT 12AM....有時返到去如果遲, 就比人有說話講..但原因係佢地唔比門匙我先生...都唔知係唔係怕佢係賊. HAHAHA..

有次先生放工後, 有FRIEND想叫佢唱K, 但講真如果唱, 一定好夜先返人地屋企......咁佢咪打比姑姐話個晚唔返, 因為會好夜又無門匙, 佢姑姐就話等你囉.....先生話都可能成三點先OK.....佢姑姐話咁夜, 你早D啦.........我等你....

我先生最後去左唔夠一個鐘就走...加埋飛的, 佢話1點半前已返到佢姑姐屋企......佢一返去見到姑姐就話唔好意思, 要佢等.......點知佢姑姐話你去夜D都無所謂, 我仲等緊你個表哥返......仲問先生點解咁早.......

我先生第二日就搬去另一表哥度住(呢個係佢姑媽個仔; 又係以前受個呢位姑姐的熱情款待), 因為呢個表哥由佢住個日已經同佢講如果係個度住有問題就開聲.....不過就要一把風扇兩份用, 行六層樓, 沖凍水. 但我先生話呢D先係表兄弟........(我先生同姑媽個邊係一齊住左幾十年; 所以表兄弟姊妹都係好似親兄弟姊妹一樣; 我先生個姑媽(即係我99個姑奶)好鍚佢地各人; 所以個個都話我99有呢個姑奶好彩.)

首頁

尾頁

跳至