論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 rr925 的帖子

我都係三個,一個四歲半,一對孖B,我係孖B臨出世前工人到左。點請到係由住同一座大廈既姐姐介紹架,佢想轉工,我個時經AGENT真係完全請唔到人,因為聽落要湊三個喎,個姐姐因為好想轉工所以佢見我三個最後都肯黎。開左工幾日覺得佢做得好好,好快手,同埋我其實佢唔駛點湊我個大既,佢只係日間湊孖B同埋清潔,其餘乜都唔駛。我唔駛佢煮飯買餸,我只係湊返個大返學放學。我自己買餸煮飯。至於姐姐食咩呢?佢好後生呀,我覺得成日困左佢係屋企佢會好悶,午餐同晚餐我都俾錢佢落街食既,每次一個鐘,如果個晚我煮飯佢通常八點幾可以休息架啦,我去左街先返可能要十一點先休息,第二朝七點起床。佢做晒野,BB又訓晒佢就上返床休息玩機,其實佢真係好多時間休息架。佢清潔實在太快手啦我好滿意,所以我都好感恩可以請到佢架。你試下問下D姐姐有無介紹,我呢個仲要係護士畢業添呀!好好!我覺得只要將心比己,給予適量既工作俾姐姐做,佢地先會留得低架!

adrio    發表於 15-10-16 11:56

男爵府

我都3個女, 大女中1, 中女K3, 細女9個月, 嚟緊12月新工人到, 海外菲, 而家呢個菲係請咗至生第3個, 所以我出糧都係比市價高嘅價錢
平時煮, 買餸就有亞公幫手, 接返學/ 放學就我2公婆搞掂, 佢主要係做清潔同湊細女, 夜晚返去, 我會湊返小朋友, 所有奶樽, 碗匙等清潔係我, 粥仔我係出門返工前整好, 佢只係負責餵食, 但都嫌多嘢做, 所以好視乎本身工人個要求同性格, 佢係我"面前"好錫個細女, 但都可以PAT PAT都爛, 因為佢做清潔, 無時間換片, 擺佢係High chair, 自己就做嘢, 要求已經唔敢高, 希望新工人可以更勝一籌

禁止訪問

複式洋房

回覆:rr925 的帖子

真的唔易請,3⃣️個小朋友都多嘢做,請海外啦

男爵府

引用:我都3个。真係好難請,而家出$5000比佢也比

原帖由 angelheart 於 15-09-30 發表
我都3个。真係好難請,而家出$5000比佢也比說話我聽。平時已經乜都包佢。食物任食。比定$500佢買日用品。無 ...
妳份咁筍都扭計!咁分明不喜歡妳成日在家?

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:anlywan 的帖子

工人係咁,得寸進尺。永遠不會滿足。

大宅

回覆:3個小朋友好難請工人,憂心中

原來都唔少媽媽有3個小朋友, 湊3個要好有愛心, 耐性。 加油, 我自問自己耐性不夠, 湊兩個仔, 已經想暈低。加油。

首頁

尾頁

跳至