跳至

首頁

尾頁

洋房

我們d 寶寶都差不多大,你們飲完奶容唔容易掃到"ur"
開始時我餵人奶好易,但現在已轉全奶粉,一日食8餐可能只
有四餐掃到,好怕阿b肚子積左好多 風,如真係肚仔有 風又
可以點?我聽人說如肚有 風眼 白是 藍色?

大宅

我個b成日食到訓著... 咁就好難掃到.... 如果佢無訓著就好易...
不過我朋友教我.. 如果掃唔到.. 可以將阿b坐o係自己大脾... 跟住將阿b慢慢咁打圈轉... 轉一陣就會得架喇

男爵府

所有bb眼白都係偏藍架喎, 大個左就變白, 老左就偏黃
其實如果佢"ur"唔到, 會放屁放番出黎, 唔洗咁擔心

原文章由 fong_fong923 於 08-4-3 19:31 發表
我們d 寶寶都差不多大,你們飲完奶容唔容易掃到"ur"
開始時我餵人奶好易,但現在已轉全奶粉,一日食8餐可能只
有四餐掃到,好怕阿b肚子積左好多 風,如真係肚仔有 風又
可以點?我聽人說如肚有 風眼 白是 藍色? ...

男爵府

醒目開學勳章

我bb1月中出世, 現在餵完奶(全母乳)將他慢慢放在大脾坐直已經可以自己嗝氣, 不用幫他掃, 不過就有時好快有時好慢(快的話是將他慢慢坐直時已嗝氣....但要好小心, 可能宜家BB食奶快咗好多, 太快扶他起身會好易嘔奶)!! 之前如果我幫他掃風的話, 都要至少10分鐘才嗝氣...仲要唔知是我幫他掃到還是時間耐了他自己自自然然嗝mouth:

大宅

我會:
1. 如果bb飲完成支奶先掃風, 咁就由得佢坐直向前傾些少, 坐一陣佢自己會bur..如果食飽飽又拍住掃風, 佢通常會嘔奶

2. 如果中間可以停到落來, 可以試下anti-clockwise轉兩三個圈, 跟住拍幾下可以好快掃到. 如果都唔得就抱直'pa'係個shoulder掃, 又係好快可以掃到...

真係掃唔到的就由得個bb打側sleep, 都安全ge..

男爵府

好媽媽勳章

我個b掃風一時快一時耐,
但就算佢"ur"左一次都要掃多10分鐘先得,
因佢勁易嘔奶,食一餐6安,要2安就掃一次,
如佢食多過兩安未掃,就會嘔...好煩
佢又唔鐘意食奶,每次食都反抗,要迫,
就算佢隔左好耐先食,到初初比佢食佢都想逃走咁...
試過比佢少食多餐啦,佢未夠4個鐘係唔肯吞d奶,
攪攪下都要4個幾鐘先肯食落肚,如唔迫佢食,佢食兩安就唔啜,
晚上佢可以隔9-12個鐘先食,我唔叫佢就唔食!
真煩...

大宅

畀面勳章

我都係一時時掃到風,如果掃唔到,我會放底佢一陣,再逗起佢再掃,就好快"UR"!我呀b唔鍾意打圈轉,一轉佢就撐直晒d手腳,唔俾我轉!

複式洋房

我阿b有時一棟起就ur到,但有時掃好耐都唔得,要放低佢一陣再棟起抱就ur到喇

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好似越大越難掃咁~~~~~

首頁

尾頁

跳至