懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我真係好唔開心,因為傷口發炎,已經痛左一似,要再番醫院拆線頭真係痛不欲生,又照顧唔到bb,真係好唔開心!

如題,你地會照餵人奶嗎?

大宅

畀面勳章

回覆:如果醫生話隻抗生素對人奶無影響,你地會照餵嗎

如果醫生都唔信仲信邊個?既然覺得信唔過點解去睇醫生?

別墅

回覆 emma_kapo 的帖子

其實原先我都信,但因為瑪嘉烈幫我接生個醫生手勢好差,連針連得唔好,搞到我發炎,我都想睇其他醫院醫生,但人地一知你係其他醫院生,就會叫你番去個間醫院睇。我唔係唔信,我想問下其他媽媽心態上會點做。

大宅

我而家大肚時因為病都有食抗生素。我會同婦科醫生核對一下係咪安全。你或者都可以向另一位醫生徵詢第二意見。

子爵府

傷口發炎有好多原因,倒如抵抗力、個人衞生、營養、血液循環好唔好、有無糖尿病等...我唔會因為傷口發炎就認定醫生手勢唔好。而且抗生素可否餵奶係藥理知識,理應同技巧無關。

我自己認為睇得醫生就應該信佢,如果各方面都咁懷疑,不如去睇私家安心d。

禁止訪問

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我會餵完先食,始終藥都有少少過左比BB

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

我大肚時打過抗生素針, 食過抗生素, 餵人奶時也食過, e 生話劑量輕微, 餵人奶可以食。

複式洋房

醫生識既一定比我地多,不如考慮請多兩個醫生俾醫見
Expecting My Baby

男爵府

引用:我真係好唔開心,因為傷口發炎,已經痛左一

原帖由 KBbb1230 於 14-12-01 發表
我真係好唔開心,因為傷口發炎,已經痛左一似,要再番醫院拆線頭真係痛不欲生,又照顧唔到bb,真係好唔開心 ...
我陀緊bb都食了抗生素,我個醫生同我婦科醫生傾過才開,所以唔洗擔心

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

KBbb1230 發表於 14-12-1 13:25
我真係好唔開心,因為傷口發炎,已經痛左一似,要再番醫院拆線頭真係痛不欲生,又照顧唔到bb,真係好唔開心 ...

拆線真係痛過生仔, 我生大仔時咪係咁! 不過我照食抗生素, 照餵人奶, 冇想過唔食喎... 既然我食得果d 抗生素, 不過儘旱解決問題, 好番咪一天光晒.

你唔好唔開心, 會過去的. 你洗傷口後, 可以擘大對脾15分鐘, 最好用枱燈照或者暖風機吹一陣, 等傷口乾爽d. 屋企夠暖就只著內褲訓覺, 同樣係等傷口透氣. 如果做唔到都唔好勉強, 傷口係咪都會自己好番.

加油!

大宅

我第一胎有類似經驗,最安心的做法係BB暫時飲你之前的泵奶,呢段期間你照泵奶但倒左佢,到好番再埋身餵。

我相信醫生,但心信藥物點都會經人奶傳俾佢,問題係有冇影響,未有科學跟據的影響冇人會話到你知,不如安心啲飲之前的雪奶

首頁

尾頁

跳至