自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Hello各位mami,

我個囡今年8yrs,比較痴身同埋依賴,我打算今年暑假俾佢跟永X去新加坡遊學,因為佢第一次參加,而且英文麻麻地,我而加都15/16諗緊俾唔俾佢去,請問有無mami既小朋友試過參加?可唔可以俾D意見我呀...唔該晒

**total去14days,住學校宿舍(Sinapore Sports School)師生比例1:10

MANY THANKS AR~~~

[ 本文章最後由 minijelly 於 08-4-3 22:57 編輯 ]

伯爵府

我亞女今年10 yrs old, 打算送去黃埔軍校.

大宅

Hello ccbeauty,

請問你亞囡係咪第一次參加?搵遊學團有無D乜野係要特別注意?
TKS

大宅

hahaaa~~~我今日報左永X喇,14日新加坡,實數$16300

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

其實如果小朋友第一次離開家長的身邊,你可以安排她參加一些本地的宿營,或者是露營一方面可以小朋友嘗試獨立,另一方面家長可以安心些,如果第一次去那麼遠家長一定不太放心的,小朋友都不太習慣。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

同意,
14日太耐了

你個女得8yrs,痴身都正常,
遲多幾年你想佢痴身都難啦,
做咩o甘早想佢獨立?

佢跟呢d tour,老實講
永安係以賺錢為目的,
我就唔會放心,

亦唔想冒呢d險,
如有咩事發生佢能應付嗎?

男爵府

原文章由 ccbeauty 於 08-4-3 22:35 發表
我亞女今年10 yrs old, 打算送去黃埔軍校.

舊年暑假,正當我哋去完番禺旅行回程途中,遇到一班剛剛完成黃埔軍校暑期訓練課程的小朋友,看見他們的行為,立即改變我本亦打算今年送個仔參加的念頭,這班剛完成課程的小朋友,果真令我大開眼界,見識到"學壞只需一日,學好就要十年"的道理﹗

男爵府

原文章由 mohatman 於 08-4-6 01:27 AM 發表
其實如果小朋友第一次離開家長的身邊,你可以安排她參加一些本地的宿營,或者是露營一方面可以小朋友嘗試獨立,另一方面家長可以安心些,如果第一次去那麼遠家長一定不太放心的,小朋友都不太習慣。 ...
請問係邊可以搵到呀?

知足常樂     平凡是福 

侯爵府

講來聽下,你見到什?

原文章由 Leomummy 於 08-4-6 02:48 發表

舊年暑假,正當我哋去完番禺旅行回程途中,遇到一班剛剛完成黃埔軍校暑期訓練課程的小朋友,看見他們的行為,立即改變我本亦打算今年送個仔參加的念頭,這班剛完成課程的小朋友,果真令我大開眼界,見識到"學壞只需一日,學好就要十 ...
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

要去遊學團學英文, 一定唔好去星加坡
星加坡 d英文咁差
如果要去學英文, 一定要去英國或澳洲o既遊學團
每年都有好多嫁
同埋永安呢 d旅行社都唔係主力搞遊學團o既
應該搵 EZ 呢 d
人地年年都搞, 仲有中學英文老師帶隊, 應該穩陣
不過我覺得應該到中學先比小朋友去

男爵府

好多暑期活動計劃都有
我估學校都會搞呢 d暑期活動啦

原文章由 vizzi 於 08-4-6 02:52 發表
請問係邊可以搵到呀?

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章

我自己俾仔女參加遊學團的原則:

- 起碼讀到中學
- 只參加由學校主辦,有老師隨團的

男爵府

原文章由 Paris 於 08-4-6 10:47 發表
講來聽下,你見到什?

果次我見到佢哋成班小朋友,由一個大人帶領,原本都好有秩序上船,點知一開船,成班就好似馬騮咁,原先個大人都有喝止佢地要排隊買食物,但最後已經失控,在船上奔跑去買食物啦,攞住碗麵跑啦,大聲喧嘩等等‥‥‥唉﹗到落船才看清佢哋坐既地方,嘩﹗乜人呢ga?行理隨意放係路邊,阻礙其他人,又隨意拋垃圾,攪到污漕立塌‥‥‥‥﹗ 呢d嘢唔係一、兩個小朋友既行為,而係成班好合作,好習慣咁去做,所以如果我係諗住俾個仔去學習乜嘢叫守紀律,却相反學咗呢d陋習返嚟,我情願佢唔好去囉﹗

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 mohatman 於 08-4-6 01:27 發表
其實如果小朋友第一次離開家長的身邊,你可以安排她參加一些本地的宿營,或者是露營一方面可以小朋友嘗試獨立,另一方面家長可以安心些,如果第一次去那麼遠家長一定不太放心的,小朋友都不太習慣。 ...

agree

要慢慢培養,唔可以急進,
小朋友會接受唔到。

''澳洲教育聯網''攪的,有無人去過.
16日for P.4-F.1 $21,950
住宿當地家庭,Perth or Brisbane
要返當地學校的,
好似好過X安。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-4-6 12:53 編輯 ]

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

如果有咩意外真係後悔都冇用

况且玩完呢幾日我唔相信會令个小朋友脫胎換骨law

就算去學英文,大都份同行的人都講中文
有セ大進步??

大宅

在我仔9歲時,我報了學聯的新加坡遊學團,他玩得很開心,對於他是一個難忘的經驗.

水晶宮

My daughter studied Summer course in Perth P.2 & P.3 at the Government school, it did cost Aus$4xx per month. If you have relative staying there, can be arrange the Summer coruse by yourself i/o join the tour.
原文章由 ZZdaphne 於 08-4-6 12:36 發表

agree

要慢慢培養,唔可以急進,
小朋友會接受唔到。

''澳洲教育聯網''攪的,有無人去過.
16日for P.4-F.1 $21,950
住宿當地家庭,Perth or Brisbane
要返當地學校的,
好似好過X安。 ...

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

伯爵府

原文章由 Q太郎 於 08-4-6 11:45 發表
要去遊學團學英文, 一定唔好去星加坡
星加坡 d英文咁差
如果要去學英文, 一定要去英國或澳洲o既遊學團
每年都有好多嫁
同埋永安呢 d旅行社都唔係主力搞遊學團o既
應該搵 EZ 呢 d
人地年年都搞, 仲有中學英文老師帶隊 ...

我都係咁話, 去澳洲, 英國等地學英文真係好好多.....

水晶宮

You can find the info by YMCA.
I arranged my daughter to join YMCA when the P.1 Summer and then sent her to Perth studied Summer course P.2 & P.3. This Summer (P.4), I still consider because her dad hope she can stay in HK, may be let her to join YMCA again!
原文章由 vizzi 於 08-4-6 02:52 發表
請問係邊可以搵到呀?

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

Just A$4xx per month is very competitive, is it half day ESL class for resident student ? I believe for international student, it costs more.

原文章由 CINDYC 於 08-4-6 13:58 發表
My daughter studied Summer course in Perth P.2 & P.3 at the Government school, it did cost Aus$4xx per month. If you have relative staying there, can be arrange the Summer coruse by yourself i/o join ...

首頁

尾頁

跳至