夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

幾年前因為2個仔女細 , 怕工人照顧唔到2個小孩 , 搬左去愉景灣住媽咪樓下 , 方便媽咪幫手睇 , c6在土瓜灣自己做工程 , 就話有時做得夜好倦 , 回家要一小時兼每程要23元交通費 , 所以要在鋪頭瞓 , 逢星期六晚和星期日或者勞工假先會回家 , 我之前在tst工作 , 之後轉左在愉景灣做地產 , 大部份只可在閒日放假 , 佢返來又要扮大爺 , 要人服侍 , 大佬啊 , 我又要返工又要教小孩功課 , 有時間都想抖下 , 屋企所有支出我都要負責一半啦 , 我夠想有人討好我關心下我囉 ! 見面少左 , 感情淡左 , 爭拗多左 , 為左金錢....小孩....他的家人....工人..........咩都吵一餐 , 一見面就吵 , 吵完佢就發脾氣 , 掉電話.....拍檯.....掉碗筷......踢櫈....用粗口閙我......講離婚....大力關門......然後走人.....幾星期都唔返來 , 但就成日打電話來話要湊小孩出去玩 , 搞到d小孩一聽見電話嚮就驚到死死下 , 唔知邊個會俾人帶走 , 隔左一排又返左來 , 然後一兩個星期又吵過.....甘既日子點過啊 ? 唔想小孩變單親家庭....但而家同單親家庭有咩分別 ? 有睇我個bolg既媽咪都會見我呻下 !

今晚 , 佢大約9點幾返來 , 留左飯俾佢食 , 我睇緊bk , 仔女睇緊電視 , 佢就自己食飯 , 跟住我突然間聽到 " 喂.....阿di (工人) 食左飯未 ?" , 我十分不悅地答 :"食左啦 , 成9點幾 , 唔通等埋你先食咩 , 仲有啊 , 工人都叫阿di 啦 , 我冇名你叫啊 " , 佢聽完就當住小孩面前大力掉碗筷踢櫈大閙 " x 你老母臭x , 真係頂你唔x順 , 我x爆你 , 你等離婚啦 ! " , 仲同兩個仔女講"你兩個冇老豆架" , 跟住就走左 , 吓到兩個小孩傻左 , 我冇出聲由佢走 , 之後眼淚湧晒出來 , 自己係唔係冇左呢個男人唔得 ? 點解要一次又一次俾人發完脾氣之後又要當冇事 ? 其實大家真的好難一齊生活 , 而我亦慣冇左佢既生活 , 事冇大小自己都搞掂 , 唔係因為小孩 , 點解要受d甘既氣 , 其實......我真的不知自己可以點做 ? 好矛盾.....自己又唔可以成日就佢 , 而佢亦唔會就我 , 但又怕離婚會同仔女分開 , 又怕仔女在不完整家庭長大.............................

男爵府

BK Milk勳章

咁的男人早走早著,冇為唔開心了o
如你有能力揍兩個細路,任由他要離婚吧!
我最憎男人係仔女面前吵吵閙閙,冇文化
Charmmy is DADA, MAMA's Darling.
Charmmy is 18 months aged.
Charmmy Likes To Play With DADA & MAMA.
Charmmy Has 2 Bowls Of Rice Everyday.
Charmmy Likes To Eat Bananas And Bread.
Charmmy, DADA, MAMA Love You All The Time.
Charmmy Starts To Said "MA" November 27.
Charmmy Starts To Stand On The Bed In December.
Charmmy Travels To Singarpore In March 2010.
Charmmy Walks By Herself In April 2010.

民房

咁樣鬧個老婆,都好難忍得佢喎,一係就離婚,反正都冇乜分別,可能你會仲開心呢!又或者參考下我之前睇過編報紙,佢話"父妻本是同林鳥,選擇做個沉默的人,或者可以共度餘生,否則一旦揭開'罪'幕只會令人痛心"......我而家都係做緊沉默的人.

大宅

其實如果唔可以在同一空間,分開啦!因你0地而家0既關係,對小朋友都唔好,不如單親家庭算啦!!

禁止發言

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 樂基兒 於 08-4-3 20:21 發表
" 喂.....阿di (工人) 食左飯未 ?" , 我十分不悅地答 :"食左啦 , 成9點幾 , 唔通等埋你先食咩 , 仲有啊 , 工人都叫阿di 啦 , 我冇名你叫啊 "
其實會唔會係你地大家都有問題,佢隨意一個問題--工人食飯未,你已經想開火 ...

認同,夫妻除左互相尊重之外,仲應該互相忍讓...

洋房

原文章由 ml628 於 08-4-4 00:40 發表
其實如果唔可以在同一空間,分開啦!因你0地而家0既關係,對小朋友都唔好,不如單親家庭算啦!!

認同! 小朋友不是常見到爸爸, 一見到, 就比佢嚇親...這樣環境下成長, 會開心同健康嗎?
妳自己有份工, 媽媽又住在樓上, 可照顧到小朋友...就算分開, 都一定可以應付得到, 仲一定比而家開心!!
fungfung mama

大宅

我覺得可能你地可能係說話的技巧不足, 下次你try下佢問你問題,你只係溫和d答,你自己唔好開火先。

大宅

你可以在放假的日子,出去同老公食餐午飯,1-2個月搵一日咁做,會唔會對之間關係有改善?
我都對老公有不滿同氣忿,但之前試過星期六搵左一個下午,放BB同工人在奶奶家,2個人出去附近行下街(結果,全程都係買左BB野),都係3-4個小時,但2個人的感情明顯好左,氣氛平和左好多

原文章由 嵐嵐媽咪 於 08-4-4 00:02 發表
幾年前因為2個仔女細 , 怕工人照顧唔到2個小孩 , 搬左去愉景灣住媽咪樓下 , 方便媽咪幫手睇 , c6在土瓜灣自己做工程 , 就話有時做得夜好倦 , 回家要一小時兼每程要23元交通費 , 所以要在鋪頭瞓 , 逢星期六晚和星期日 ...

別墅

其實你地有冇真係好好坐底傾吓呢?
我指傾係真係傾計個傾, 唔係粗口來粗口去, 果D係互鬧係冇結果嘅.... 我見議你地兩個最好刪埋房門傾, 唔好俾D小朋友OR其他人聽到...
仲要傾果時唔好單打佢先, 男人始終係好要面, 如果你俾咗面佢先, 冇藉口鬧你, 同埋講多D心裡面嘅說話, 好似....."其實我好想你返黎, 但係你....(跟住講你想佢改變嘅嘢) 咁大家先會傾到, 因為我覺得好多嘢D男人其實係明架, 佢係知道你嘅付出, 但係因為佢地真係太要面, 唔想即刻認底威, 當你話佢, 佢就好自然咁反駁.....

別墅

其實如你所說,他和小朋友的感情都不是太親密,不如你搵一日小朋友不在時和他慢慢傾,看可吾有所改善

大宅

我只是覺得佢一星期返來一次 , 日日係出邊收工後同朋友玩我都唔理 , 我又要湊仔又要返工又要分擔一半家庭支出 , 點解佢返來對我們好d , 令我們開心d , 而是晚上要睇電視至3-4點 , 白天唔係瞓覺就是同朋友傾電話賭馬賭波 , 唔理小孩 , 真的唔知返來做咩 , 仲要扮大爺 , 我做唔到囉 , 大家甘高甘大 , 我又唔使佢養 , 點解要睇人面口做人喔 , 而且佢一d都唔尊重我 , 成日大聲講粗口閙我

大宅

你不如同佢好似朋友咁傾計吖,佢想點都有個答案,你唔係奉旨要比佢鬧ga

大宅

其實我覺得你本身就好嬲佢, 所以無論佢做咩講咩
你都會搵到佢既錯處, 首先你自己要諗吓你仲鍾5
鍾意佢, 如果yes你就要諗吓方法同佢好好地傾,
如果no就唔洗講梗係分開la。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 嵐嵐媽咪 於 08-4-4 00:02 發表
幾年前因為2個仔女細 , 怕工人照顧唔到2個小孩 , 搬左去愉景灣住媽咪樓下 , 方便媽咪幫手睇 , c6在土瓜灣自己做工程 , 就話有時做得夜好倦 , 回家要一小時兼每程要23元交通費 , 所以要在鋪頭瞓 , 逢星期六晚和星期日 ...

樓主,你咁樣對對仔女o既成長都會有影響,
我勸你都係離開個老公啦

別墅

長期咁既情況對你d 仔女都唔好喇 !! 心理影響好大架!!!

大宅

原文章由 嵐嵐媽咪 於 08-4-4 20:44 發表
我只是覺得佢一星期返來一次 , 日日係出邊收工後同朋友玩我都唔理 , 我又要湊仔又要返工又要分擔一半家庭支出 , 點解佢返來對我們好d , 令我們開心d , 而是晚上要睇電視至3-4點 , 白天唔係瞓覺就是同朋友傾電話賭馬 ...

我覺得你地溝通都好有問題....一個串爆, 一個嬲爆.....

大宅

嘩~你老公脾氣好大呀!! 你工人咪見到晒~~其實佢係咪問工人食O左飯未~~係想同你有D野講O下咁先問你O架!! 佢而家走O左~~你都打個電話講清楚LOR~~可能係誤會呢!!

等待驗證會員

明白妳真係唔好受的
但照妳所說
令我亦感到這個男人
的內心都有很多心事感
如真係無感情一年都可以
唔返一次!
明顯他亦很需要你們的
咪感易就分開啦!
完整的家最珍貴和最值得
投資的
下次他回來叫賣小朋友
在門前比個笑容給他啦

祝你們再幸福上路

原文章由 嵐嵐媽咪 於 08-4-4 20:44 發表
我只是覺得佢一星期返來一次 , 日日係出邊收工後同朋友玩我都唔理 , 我又要湊仔又要返工又要分擔一半家庭支出 , 點解佢返來對我們好d , 令我們開心d , 而是晚上要睇電視至3-4點 , 白天唔係瞓覺就是同朋友傾電話賭馬 ...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀,旁觀者清,你的語氣都唔好,我成日都喂我老公啦,你太敏感了!
不過一對冇"愛"的夫婦,真的會乜都睇唔順眼!

原文章由 樂基兒 於 08-4-4 04:21 發表
" 喂.....阿di (工人) 食左飯未 ?" , 我十分不悅地答 :"食左啦 , 成9點幾 , 唔通等埋你先食咩 , 仲有啊 , 工人都叫阿di 啦 , 我冇名你叫啊 "
其實會唔會係你地大家都有問題,佢隨意一個問題--工人食飯未,你已經想開火 ...

首頁

尾頁

跳至