嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

蘋果日報
http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080404&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=10948200

割 包 皮 後 遺 症 三 歲 童 陰 莖 陷 入 自 卑

【 本 報 訊 】 約 兩 成 男 童 在 接 受 割 包 皮 手 術 後 陰 莖 變 短 , 嚴 重 者 的 陰 莖 更 會 陷 入 恥 骨 內 , 對 身 心 健 康 構 成 影 響 , 曾 有 十 多 歲 少 年 因 勃 起 時 疼 痛 求 診 , 估 計 是 兒 時 割 包 皮 後 的 影 響 。 小 兒 外 科 專 科 醫 生 楊 重 光 指 , 即 使 是 3 歲 男 孩 也 會 因 陰 莖 陷 入 而 感 到 自 卑 , 提 醒 家 長 勿 胡 亂 帶 兒 子 割 包 皮 。

患 者 陰 莖 較 短 且 尖楊 重 光 指 , 陰 莖 陷 入 是 因 包 皮 過 短 及 過 窄 , 令 陰 莖 深 陷 至 恥 骨 附 近 的 脂 肪 組 織 內 , 形 成 陰 莖 過 度 短 小 的 假 象 。 他 指 , 部 份 兒 童 出 生 時 便 有 局 部 陰 莖 陷 入 , 患 者 的 陰 莖 外 觀 較 短 小 且 尖 , 無 法 翻 出 包 皮 令 頭 外 露 , 與 包 皮 過 長 情 況 相 似 , 如 廁 時 殘 餘 尿 液 會 留 在 包 皮 內 。
兒 童 陰 莖 局 部 陷 入 可 藉 包 皮 重 整 手 術 回 復 陰 莖 的 長 度 , 但 往 往 會 被 家 長 誤 以 為 是 包 皮 過 長 而 再 割 包 皮 。 楊 重 光 指 , 若 這 些 兒 童 再 割 包 皮 , 便 會 加 劇 陷 入 問 題 , 陰 莖 更 會 永 久 縮 在 包 皮 內 , 估 計 兩 成 病 人 手 術 後 會 出 現 局 部 陰 莖 陷 入 , 當 中 5% 更 出 現 嚴 重 陰 莖 陷 入 , 長 大 後 出 現 勃 起 不 適 , 影 響 性 生 活 。
楊 重 光 指 , 兒 童 也 會 出 現 心 理 障 礙 , 產 生 自 卑 而 拒 絕 與 同 學 一 起 如 廁 。 楊 說 : 「 最 近 有 個 3 歲 大 的 病 人 , 之 前 唔 鍾 意 人 前 去 廁 所 , 就 係 有 呢 個 問 題 。 」 接 受 重 整 手 術 後 , 小 童 明 顯 回 復 自 信 。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我都好擔心小朋友咁細個做呢d手術, 仲要全身麻醉, 但次次帶阿b去睇醫生都話佢包皮好窄, 一到10kg重就要做手術! 而家已經7點幾kg, 好快就到, 會唔會細咗d呀? 我唔想比個仔做住, 真係割深咗咁點算.

有冇媽媽可share下你地點面對呢個問題? bb大大下會否好d? 而家bb 4個幾月直頭反唔到, 都唔知點同佢清潔.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

3歲以下既 BB, 因為包皮係連住, 所以係反唔到呀!! 你唔好亂同佢反呀!! 會整損佢呀!!

原文章由 方麗娟 於 08-4-4 11:59 發表
我都好擔心小朋友咁細個做呢d手術, 仲要全身麻醉, 但次次帶阿b去睇醫生都話佢包皮好窄, 一到10kg重就要做手術! 而家已經7點幾kg, 好快就到, 會唔會細咗d呀? 我唔想比個仔做住, 真係割深咗咁點算.

有冇媽媽可share下 ...

複式洋房

我個大仔4歲多做了割包皮手術;姨甥6歲左右做了包皮重整手術;而家佢兩個去尿尿時,成日鬥快、鬥遠,真係吹脹。

我個細仔而家5個月,但佢一開始就可以將包皮反出,然後清潔。包皮垢是白色的。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原文章由 szeszes 於 08-4-4 22:06 發表
3歲以下既 BB, 因為包皮係連住, 所以係反唔到呀!! 你唔好亂同佢反呀!! 會整損佢呀!!

我就係唔夠膽同佢反驚整到佢, 但又擔心容易藏污垢.
醫生見佢兩次, 兩次都用兩隻手指一野就拉開包皮(只係反得極少)跟住就話阿仔包皮好窄遲d要做手術.
我同老公返到屋企完全唔夠膽好似醫生咁做, 但佢又叫我勤d同阿仔清潔...都唔知點做.

別墅

回覆 #2 yeeewy 的文章

yeeewy,
我個仔都有呢個問題, 佢出世時條jur jur就已經係短到睇唔到(淨係見到堆肉),兼且仲有包皮過窄添!後尾係舊年就帶阿仔去做左包皮環切手術,但係至今條jurjur都仲係咁短!我仲發覺佢唔肯係學校除褲vv,我想請問你個姨甥係在那裡做包皮重整手術架?可唔可以話過我知?同埋大約需要幾錢呀?

大宅

小兒因 包 皮 過 短有嚴重陰 莖 陷 入, 在1歲時做包皮重整手術, 操刀是楊重光教授. it costs around $60,000 (half-private room) 2 years ago.

男爵府

我大仔四五歲.......唔記得,大約啦!! 就係因為包皮緊搞到尿道炎!! 跟住一直check住, 睇下大D會否可以反到出來播........
佢細個時我跟本唔敢亦唔知原來正常係可以反晒出來.........以為大D先得!! 後尾有細佬先知可以的!!

後來慢慢咁反到D出來, 跟住巳見到了......但無細佬咁輕鬆一反就OK! 不過醫生話佢可以唔洗割......跟住兩年定三年.....最後無割!!

大宅

原文章由 doraemonj 於 08-4-5 01:28 發表
小兒因 包 皮 過 短有嚴重陰 莖 陷 入, 在1歲時做包皮重整手術, 操刀是楊重光教授. it costs around $60,000 (half-private room) 2 years ago.

Doraemonj

我的仔仔前年做完包皮手朮後,現在陰莖完全陷入,所以希望
請教有關包皮

術的情況及术後情況。

萬分感激!

別墅

回覆 #4 hei822 的文章

yeeewy,doraemonj
唔該晒您的回覆!我亦已第一時間致電約見醫生,希望我個仔而家2歲半去睇,唔會太遲啦!

大宅

yeeewy and doraemonj,

請問包皮重整手術後效果如何,

大宅

Is the kid feeling very painfu? Any special care? Many thanks for your reply as my kid has similar problem.

別墅

yeeewy,doraemonj

Hi 你們好!我已跟楊教授約了時間為阿仔做手術,我想再請問手術後,小朋友大概會痛多少天後先唔痛(因為阿仔d脾氣及哭聲好勁)?等我有d心理準備....另外需唔需要著"鬆身衫"之類呢?

大宅

Doraemonj, may I ask when did your kid have the operation? My son has the same syndrome. We consulted doctor (Dr Wong King Chee) when he was first born and still in hospital. The doctor recommended us to wait till he's about 3 yrs old. Is that similar w/ what Dr Yeung told you? Is Dr Yeung good? I seriously think my son needs it sooner or later.

Hei822, when will your bb have the operation? May you share how much does your Dr charge? Dr Yeung?

Thanks!!

洋房

請問是否一定要幫BB反包皮清潔嗎?
我囝囝只有兩個月大,都需要嗎?點幫佢整嫁?

別墅

我bb歲半大,我都係在外面抺下咋!
我唔敢"反"起清潔,
至於割包皮.......
我諗我會等到小朋友4,5歲時再問醫生.

大宅

我仔仔依家3歲3個月大啦~我有詆過幫佢反~但係又驚佢痛~又唔敢反..點算??
我朋友個仔1歲幾到有去睇醫生,醫生幫佢仔仔反左~依家都好容易反到!但係我仔仔仲未反到呀!!好似好窄咁既~點算呀??我係咪要帶佢去睇醫呀??

首頁

尾頁

跳至