少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

佢今年中一,係上堂用鉛筆劃枱,被老師罰完!禽日小息係課室同幾個同學玩拋筆袋!又罰
佢係咪反叛期呀?

公爵府

不算.

伯爵府

引用:佢今年中一,係上堂用鉛筆劃枱,被老師罰完

原帖由 yyan 於 14-12-02 發表
佢今年中一,係上堂用鉛筆劃枱,被老師罰完!禽日小息係課室同幾個同學玩拋筆袋!又罰
佢 ...
小學剛升上中一,係會有好大轉變,咁都唔算係好曵,多d同囡囡傾計,而家d小朋友唔可以下下都鬧,下下閙,佢遲d唔會啋你,要同佢講道理

伯爵府

引用:Quote:原帖由+yyan+於+14-12-02+發表佢今年

原帖由 濛查查 於 14-12-02 發表
小學剛升上中一,係會有好大轉變,咁都唔算係好曵,多d同囡囡傾計,而家d小朋友唔可以下下都鬧,下下閙,佢 ...
其實。。。因為我就係覺得阿女唔曵!我老公話要問老師係咪針對阿女!
真心講!邊個返學冇做過吖!但係我同老公,阿女講國有國法,家有家規,當然校有校規!
而家阿女話我同老師一陣綫!仲話小息唔玩唔通上堂玩!

伯爵府

yyan 發表於 14-12-3 09:19
其實。。。因為我就係覺得阿女唔曵!我老公話要問老師係咪針對阿女!
真心講!邊個返學冇做過吖!但係我同 ...
呢個程度唔算曳, 我都覺得小朋友有創意的玩法, 畫枱係小朋友手痕通病, 破壞公物係唔啱, 要教.
但玩法都要搵個學校接受的. 筆袋唔係波.學校有規矩, 就要守囉.

伯爵府

引用:Quote:yyan+發表於+14-12-3+09:19+其實。。

原帖由 shpfamily 於 14-12-03 發表
呢個程度唔算曳, 我都覺得小朋友有創意的玩法, 畫枱係小朋友手痕通病, 破壞公物係唔啱, 要教.
但玩法都要搵 ...
所以我時時同阿女有嗌交!唔係為上網,就係個人品德!一係個人衛生(叫佢汁好間房)(著完d衫要放去污衣袋).....
每日一小嗌,三日一大嗌!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+shpfamily+於+14-12-03+發表

原帖由 yyan 於 14-12-03 發表
所以我時時同阿女有嗌交!唔係為上網,就係個人品德!一係個人衛生(叫佢汁好間房)(著完d衫要放去污衣袋 ...
我嗰仔都係咁但冇嗌交,因為祇有我話佢,佢都冇答我

侯爵府

回覆:我個女是否好曳?

我囡小二試過劃櫃桶,幾乎記缺點

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 濛查查 於 14-12-02 發表小學

原帖由 yyan 於 14-12-03 發表
真心講!邊個返學冇做過吖!但係我同 ...
其實。。。你個囡又講得無錯喎, 小息唔玩幾時玩?况且拋筆袋啫,咁都唔得?(擲到人除外)

我通常做法都會話明白佢嘅諗法,事實上佢真係講唔上錯,但我會解釋佢聽老師嘅角度同學生角度係會唔同,唔係話佢錯,而係就下老師囉,唔係比佢罰又係好煩。

其實事情就好小, 但最重要係比子女知道我明白佢,或者我未必認同佢嘅做法,但你要企係佢同一角度,佢至會打開耳仔聽你講。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+yyan+於+14-12-03+發表其實。

原帖由 薯圈 於 14-12-04 發表
其實。。。你個囡又講得無錯喎, 小息唔玩幾時玩?况且拋筆袋啫,咁都唔得?(擲到人除外)

我通常做法都 ...
唉!而家做阿媽真難
真係青春期遇更年期

索爆媽咪    發表於 15-4-29 20:56

水晶宮

yyan 發表於 14-12-2 14:03
佢 ...

原來現在流行玩拋筆袋,不要嬲,囝囝都是剛升中一,也是在小息,轉堂時間,跟幾個男同學玩拋筆袋,而且是將垃圾桶做龍門,都幾有創意(我心想),我有問囝囝唔驚老師嗎?他說老師不在才玩,我只叫他小心一點,不要被老師發現.

可能你會問點解不教訓囝囝,其實,我們讀中學時也有老師不在時玩,你叫他不要玩筆袋,不代表他不做,不是太嚴重的事,我會let him go,有時小小犯錯,可以讓他明白什麼是對與錯,幸運地,他們沒有被老師發現,玩了一陣,現在又不玩啦!!其實他們只是身形較大的小孩,有時仍會犯錯,但這件事無損我們溝通,有新玩意,又會跟我分享,最重要,大家要有溝通.

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 薯圈 於 14-12-04 發表其實。

原帖由 yyan 於 14-12-04 發表
唉!而家做阿媽真難
真係青春期遇更年期

侯爵府

唔好介意,我覺得曳,

洋房

回覆 yyan 的帖子

聽妳咁講好普通,
閒談性質問下佢過程再引導下佢
唔好先入為主覺得係曳
依D例子頂多係活潑D,無問題既

伯爵府

其實我都覺得阿女曵!所以日哦夜哦!

洋房

回覆 yyan 的帖子

妳咁樣幫佢定左型,佢實跟住你個型去...

禁止訪問

大宅

我細個都有玩,只不過是過渡期,出年佢諗番都覺得小學雞take it easy !

孩子就像海綿,需要水份般的知識澆灌,才能膨脹,茁壯。~努力~

大宅

小朋友玩得當然要有創意,夠搞怪先開心!好少事~
有時覺得而家學校重古板過以前~ 小朋友只玩電腦無咩創意整古老師

首頁

尾頁

跳至