想生BB

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我過左12 wks先講同人講,之前得我,老公同醫生知...係因為果陣99返左hk幾個月,其他人就費事講....我到5個月先開始現肚,好多人6個月先知....
我3個月時仲搭十幾個鐘機來回hk.....

大宅

原文章由 siufung 於 08-8-22 21:19 發表
我都係唔明, 點解連醫生都咁講0既....
如果我有左, 我諗我都會忍得好辛苦, 但我老公好衰, 肯定第一時間同佢屋企講...

其實醫生既意思,"唔係"話末夠三個月講左會小產.
而係頭三個月,個胎末完全形成.末隱,而大部份小產都係頭三個月發生.所以有d醫生會叫d patient 過左三個月先同人講,費事講完又冇左,令d patient 傷心又鑑介 姐.

大宅

我唔係o甘易有BB,有多囊同排卵問題,我有咗連自己父母都唔知,我食藥打針搞咗成8-9個月至中,我就成4-5個月先同人講咋。

公爵府

信則有, 不信則無, 小心駛得萬年船呀 !

子爵府

我而家未過3個月
我知左後大約4week左右就講左俾我媽同老公屋企人聽, 第日就講左俾公司亞頭聽, 同一個同事, 因為佢地有時係工作上都會幫幫我手 朋友就講左俾2個知,而家出街佢地又會就住我~ 其他就3個月後先講~

公爵府

係咪一知道有咗就要同公司講?

大宅

原文章由 mypineapple 於 08-8-23 01:04 PM 發表
係咪一知道有咗就要同公司講?

係呀, 出個OFFICAL E-MAIL連埋醫生比你果封醫生信 (証明你有左BB果封).
因為呢D都係比公司知道你有左, 你果十個星期產假既証明黎架!同埋你一通知左公司你有左, 佢地就唔可以炒你.
所以一有醫生信就快D通知公司呀!

大宅

你嘅上司一定要通知架, 對你工作上會好d....
另外, 我上次有左都係同圍同人講, 好不幸11weeks小x, 我之後先知3月個前唔好同人講, bb會小氣, 我當堂信晒! 不過咁, 以醫學角度尼睇, 未夠12weeks會陀唔穩, 我都絕對認同, 所以都係忍一忍啦....如果忍得好辛苦就同bk sister講啦, 我諗咁樣冇問題掛, 因為我地大家都未見過面....
仲有呀....我好似聽過人講, 有左bb唔好比人"踏"膊頭呀, 咁樣做都會小x架~

男爵府

原文章由 小蛇 於 8/23/08 02:01 發表
其實...公司的人吾講..好難架喎....
因為我自己份工係要成日周圍去...又要企得多行得多ge...又會成日坐車出去..好怕"鄧鄧下"...
如果早d講...咁就可以响office吾駛出街...但係...如果過左三個月先講....咁bb咪會危險 ...

我都係成日要出街的...
所以,唔理三七廿一,
我會即刻交醫生信比老闆,
其他同事可能覺得怪,
同佢地講暗號啦...
我諗咁都得啩!

公爵府

其實又唔係真係小氣, 只不過係因為頭8星期係流產機會最高, 如果一早同其他人講左, 而touch wood到時胎兒有乜事, 會令自己同其他人都唔開心~ 所以等定左 先同人講, 就真係可以分享到喜悅~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

第一個我都係個個都知...我才唔信...我一有左就同屋企人講..我老闆都知..朋友都知..
我現在有第二個啦..現在3個月啦..

首頁

尾頁

跳至