親子旅遊

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

希望以下d資料能幫到大家la!!!

由於7月份已plan11月尾同老公帶阿仔同埋我爸爸媽媽去台灣旅行,所以好好彩一早已book 到早去晚番既BR機票(每張HKD910 + tax),所以記住越早book越好呀!

Day 1 ~ 26/11

乘搭BR892 (9:50am)由香港出發,到達台北時間約11:30am,到ATM櫃員機襟錢(記住係香港將銀聯卡開海外提款供能,每日每張卡最多可襟TWD20,000),買遠傳電話卡(TWD300,無限上網5)

接著坐包車(toyota wish 小型七人車)由機場去關西六福生態渡假旅館 (大約45mins)

2:30pm到達旅館,但由於check-in時間為4pm,我就帶住老公同阿仔去六福主題公園玩住先(package包埋),而公公婆婆就係大堂休息一會兒。旅館既人好好,大概3pm一有房就俾我地check-in入住,阿仔入到房好興奮,因為可以隔著玻璃見到長頸鹿同河馬等動物!食完晚飯,同阿仔玩埋DIY活動跟住就休息了!

Day 2 ~ 27/11

一早起身,執行李,食早餐,跟住就去咗玩草原歷險(package包埋,之前已打電話預約時段)。個個都睇得好開心,可以近距離睇獅子老虎(真係入去佢地個籠架),之後餵埋山羊就走喇!

坐番包車由旅館去台北西門町民宿(大約1hr),呢間民宿係我上網見到book的,因為計過咁樣book平過book丰居兩間房,而且呢間民宿係32廁所1大廳,絕對夠我地5個人住,而且又有空間俾阿仔走黎走去(仲有浴缸俾阿仔玩水)!講真,入面好得,設備齊全,仲有wifi,房東又好人,好helpful,但由於係條橫街入面(行最多5分鐘就到西門捷運1號站),所以樓下有d污糟,而且要行樓梯(好彩只係3樓,而且公公婆婆handle),但我覺得還是可以接受的!

一入到去,就見到我係台灣網頁訂既bb手推車了,真的好多謝房東幫我簽收呢!

我地放低行李,就去咗附近既牛店食牛肉面了!之後公公婆婆就係附近逛逛,買下野,食下野,再番民宿休息一陣,而我就同老公阿仔,去咗台北車站行街,去咖啡弄食tea,再跟住行埋台北101同誠品信義旗艦店就會合公公婆婆去食馬辣火鍋(復興店)了!開頭都有d驚無野適合老人家同小朋友食,但最後個個都食到唔郁得,真係又平又好食,食完後就番民宿休息了!

Day 3 ~ 28/11

我地去咗蜂大咖啡食早餐飲咖啡,之後就坐包車去九份,十分等地方,司機好好,沿途介紹景點,又好照顧公公婆婆(驚佢地行得太累)!由於我地有親戚係台灣,大概5:30pm就回程先送公公婆婆同親戚食飯,接著司機再車我地去饒河夜市。

絕對唔應該帶bb車,好迫,我地行咗一陣,就走了。我地搭番捷運(松山站)番西門町(新線,免費的),再掃街,買野食番去民宿食!

Day 4 ~ 29/11

呢一日我地同公公婆婆分道揚鑣,由親戚帶佢地去買手信,飲飲食食,而我就同老公同阿仔去baby boss了!好彩有呢度既JM介紹,係台灣網頁買到超平既門券(不過匯錢有d麻煩,幸好有親戚幫手),而且一早送去民宿,由房東代收!

我地搭捷運去南京三民站(又係新線,免費的),行大概10分鐘就到baby boss了,雖然係星期六,但由於呢日無團體會進場(一早send email問咗),所以不算太多人!阿仔玩得好開心,由朝早11點幾玩到差唔多下午6點,跟住就再同公公婆婆同埋台灣親戚食buffet

佢地book 咗上閤屋(係微風南京入面),但我地食完就覺得好普通,唔會再食。之後就番民宿執行李,再去買宵夜,咁又一天了!

Day 5 ~ 30/11

呢一日再去蜂大咖啡食早餐飲咖啡(實在太好味喇d咖啡),跟住係民宿hea咗一陣,就出發去SOGO復興店食炸豬扒(Anzu九州杏子日式豬排),好得,我覺得係香港用同樣既價錢一定食唔到同一樣既豬扒。不過佢無得book,我地12點去到,都要等半個鐘,但係絕對值得的!

食完行咗一陣sogo,就番民宿拎行李,坐包車去桃園機場了!今次搭咗hello kitty機番香港,阿仔勁開心呢….. 真係好唔捨得,希望快d再去玩過呢!

至於架bb車,房東就幫我地照顧住,直到星期一(1/12)就有快遞聯絡佢收番呢!

複式洋房

回覆:Smallcon 的帖子

復活節去台北,可pm我民宿資料?謝!

子爵府

回覆:分享5日4夜台北之旅 – 2大2老1小(4歲)

可否介紹包車比我

大宅

引用:復活節去台北,可pm我民宿資料?謝! +

原帖由 cllaw.hk 於 14-12-02 發表
復活節去台北,可pm我民宿資料?謝!
以pm你!
房東人很好,希望可以幫到你!

大宅

引用:可否介紹包車比我 +

原帖由 hongbb1116 於 14-12-02 發表
可否介紹包車比我
已pm包車資料(張大哥)給你!

我之前格個價,張大哥比一般包車平少少,希望可以幫到你

男爵府

畀面勳章

我都想要民宿資料同包車!唔該

複式洋房

你咁多日都book同一架包車?

另外可否給我民宿資料,謝

大宅

好媽媽勳章

我都想要包車資料呀!2月會帶孖女同婆婆去台北,都諗緊仲有咩好玩!

男爵府

我想要台北包車資料呀,謝謝!

大宅

引用:我都想要民宿資料同包車!唔該 +

原帖由 Pak1018 於 14-12-02 發表
我都想要民宿資料同包車!唔該
已pm你

大宅

我都想要民宿同包車資料 3月同兩老一B 去玩想舒服d. Thank

大宅

引用:你咁多日都book同一架包車?另外可否給我民

原帖由 ANLA 於 14-12-02 發表
你咁多日都book同一架包車?

另外可否給我民宿資料,謝
已pm民宿資料給你

我地4日都係包同一架車的!

大宅

引用:我都想要包車資料呀!2月會帶孖女同婆婆去

原帖由 BabyLi2010 於 14-12-02 發表
我都想要包車資料呀!2月會帶孖女同婆婆去台北,都諗緊仲有咩好玩!
已pm包車資料給你

孖女幾多歲呀?我阿仔4歲去baby boss玩,玩到顛咗架!

大宅

好媽媽勳章

孖女3歲呀!

大宅

引用:我想要台北包車資料呀,謝謝! +

原帖由 jihappyma 於 14-12-02 發表
我想要台北包車資料呀,謝謝!
已pm資料給你了

大宅

引用:我都想要民宿同包車資料+3月同兩老一B+去玩

原帖由 pororobaby 於 14-12-02 發表
我都想要民宿同包車資料 3月同兩老一B 去玩想舒服d. Thank
已pm資料給你了

別墅

引用:Quote:原帖由 jihappyma 於 14-12-02 發表

原帖由 Smallcon 於 14-12-02 發表
已pm資料給你了
可否pm包車資料? THANKS!

大宅

引用:孖女3歲呀! +

原帖由 BabyLi2010 於 14-12-02 發表
孖女3歲呀!
噤就未必適合了

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Smallcon 發表於 14-12-2 16:23
希望以下d資料能幫到大家la!!! 由於7月份已plan會11月尾同老公帶阿仔同埋我爸爸媽媽去台灣旅行,所以好好 ...
hi 我想要民宿資料啊,tks

大宅

引用:Quote:原帖由+Smallcon+於+14-12-02+發表已

原帖由 Kanny 於 14-12-02 發表
可否pm包車資料? THANKS!
已pm資料給你了

首頁
12345...9

尾頁

跳至