親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

農曆新年真係會好凍喎...
唔知你囡囡鐘意咩呢? 我果個特別鐘意disneyland/sea & 水族館, 所以成為指定項目.

玩8日, 不如預2-3日離開東京市區去浸溫泉啦!~ 我上次去的"那須"真係非常唔錯, 你可以考慮一下.

原文章由 annamjyeung 於 08-6-20 16:19 發表

Pooh_Pooh,

我有睇個blog,小Aimee好叻好cute,你個那須之旅好好玩,我都希望可以帶囡囡去,但我諗如出年農曆年去會好凍同玩唔到。我已用mileage換咗農曆年東京機票,玩8日,囡囡明年3歲半,第二次去東京,你去日本經驗豐富,有冇咩 ...

大宅

無錯, 係福岡的ABC cooking. 呢間分店都幾大, 囡囡玩得好開心!!~

原文章由 tokyobaby 於 08-6-21 10:27 發表

can u tell us which cooking class ?
abc cooking ?

大宅

唔知你試左未呢?
我果時無位, 都叫佢一有位就要留比我..
假期真係特別full

原文章由 K1A 於 08-6-21 15:34 發表

謝謝你講解得好清楚!我睇左你個blog 啦,你女女好可愛,見到佢個個廚師帽好得意呀!
我女女就快4歲半,但一句日文都唔識o架,不過我估身體語言可以褂。我上網想預約但只有日文版,好似我想去個日係無得預約,原來可以send email ...

大宅

係呀, 間餐廳細細間, 但裝修好可愛好靚... 食物質素ok喎, 唔錯.. D pasta & 意大利飯都幾好味...
價錢我唔記得喇.. 印象中唔貴架, 因為都係for family的普通日西餐廳.
值得推介.

原文章由 SumSumBB 於 08-6-21 17:25 發表
Pooh_Pooh,

你玩完Kidzania後去食晚餐間餐廳好靚,請問食物質素和價錢如何?

大宅

有網:
http://www.abc-cooking.co.jp/abckids/event/event.asp

我囡囡就係整左呢個青蛙蛋糕仔, 有3件, 我地一人一件, 好美味!~
最開心係睇住佢地整~ 囡囡同另外3個日本妹玩得好開心....

原文章由 bbqueen 於 08-6-21 17:40 發表

Pls share more info. Any website?

男爵府

原文章由 Pooh_Pooh 於 08-6-27 00:50 發表
有網:
http://www.abc-cooking.co.jp/abckids/event/event.asp

我囡囡就係整左呢個青蛙蛋糕仔, 有3件, 我地一人一件, 好美味!~
最開心係睇住佢地整~ 囡囡同另外3個日本妹玩得好開心....

...

我都睇左你個blog, 真係超正呀, 流曬口水. 有無瀨里奈&鐵板店的地址, 最好教我點去呀?唔該曬.

大宅

原文章由 MandyLau13 於 08-6-27 17:14 發表

我都睇左你個blog, 真係超正呀, 流曬口水. 有無瀨里奈&鐵板店的地址, 最好教我點去呀?唔該曬.

瀬里奈
http://www.seryna.co.jp/

MISONO鐵板燒
http://www.misono-j.tokyo.walkerplus.com/index.html

2間都係新宿的住友大廈.
在西新宿, 通過JR的隊道, 東京都廳附近. 唔難揾.
網址亦有地圖

民房

可否給我多一點資料?

Hello Pooh Pooh,
我都睇左你個blog la, 你個女超得意呀,我都正安排7或8月帶埋B女,好似你咁,一家三口一齊去日本呀!
我B女剛3歲,我本想帶佢去北海道,但好似不太適合親子遊,因為你在blog的介紹實在精彩,我都想跟你一樣去東京+那須(可浸私人溫泉),可否給我多一點有關行程安排及book酒店的資料?
[email protected]

你是否精通日語,我可不太懂,只會一點拼音,自由行會否十分困難,book你介紹的那須溫泉酒店是否要用日文?
無論如何,因老公才剛攞到假,所以安排較趕,很擔心安排不到呀!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Hello! Pooh_Pooh

你個網站真係好精彩呀! 囡囡真係好可愛呀!啲嘢食睇到我流哂口水呀!

我會同囝囝下個月十三號過東京玩七日. 有啲野想請教你呀!

我剛剛去咗Kidzania個網站,見到佢地有個半價promotion做到七月十六號.

因為我唔識日文,我想請教下你,係未喺佢哋個counter由11點到2:30買即日票呢?

我諗住有一日早上去三鷹>吉祥寺>原宿>自由之丘,請問夠唔夠時間行呢?

請提點。謝謝!

男爵府

原文章由 Pooh_Pooh 於 08-6-27 21:25 發表

瀬里奈
http://www.seryna.co.jp/

MISONO鐵板燒
http://www.misono-j.tokyo.walkerplus.com/index.html

2間都係新宿的住友大廈.
在西新宿, 通過JR的隊道, 東京都廳附近. 唔難揾.
網址亦有地圖 ...

仲有埋WEBSITE,睇完D相都想去日本

大宅

我send e-mail去book"那須"酒店, 講佢知邊日check in & chec out, 同埋要求住咩房 (我就要求住日式的"岩")
我地互通過5-6封e-mail, 因為我問埋D旅遊景點&交通問題, 佢地都好細心覆我.
send e-mail時打英文ok無問題.

但去到酒店, D staffs就唔係咁識英文-----佢地係一間好傳統的日式溫泉旅館, 顧客全部都係日本人, 我地係第一批serve的"外國人"~
不過, 佢地非常好招呼, 識dd日文都可以應付, 仲可以寫漢字+小小英文嘛....

* 有一點要留意: 如果你唔租車的話(玩2日1夜都唔需要租吧~), 你坐巴士去到"新那須"站 , 要打電話call佢地黎接你.
因為我地去到"那須"先玩"果子之城", 下午先去check-in. 所以係到左"新那須站"先call佢地黎接. 我地有手提, 所以無問題.
巴士站係無"電話亭"!!! 又或者, 可以約實佢地一個時間, 在新那須站等. **

我個blog其實都有晒D website.
你有需要, 再問我啦!~ 有時間我會盡量幫你的!

原文章由 babypenelope 於 08-6-28 00:19 發表
Hello Pooh Pooh,
我都睇左你個blog la, 你個女超得意呀,我都正安排7或8月帶埋B女,好似你咁,一家三口一齊去日本呀!
我B女剛3歲,我本想帶佢去北海道,但好似不太適合親子遊,因為你在blog的介紹實在精彩,我都想跟你一樣去東京+那須 ...

大宅

照個網睇就應該係即日售票囉..
但因為近暑假, 可能都會勁多人, 你要有心理準備----因為平時都多人~ 會唔會book定先穩陣D??

一日早上去三鷹>吉祥寺>原宿>自由之丘

一個早上去咁多地方? 會好趕喎~~~
只係可以走馬看花, 到此一遊.
去三鷹, 你睇博物館的話, 又花你幾粒鐘. 吉祥寺, 淨係行個圈, 睇下D shop仔, 最少都花你2粒鐘. 去原宿仲多野行, 行一日都行唔晒. 而自由之丘, 我自己去親都最少花半日, 行zakka shops & 手工店, 仲有食甜品.
所以, 睇你想點囉, 同埋去呢D地方想做乜?
例如, 去自由之丘, 你就要由涉谷坐車去. 即係話要由原宿轉車去涉谷, 再去自由之丘. 搭車都花時間的.
呢幾個地方, 用一日時間就差唔多.

原文章由 小B媽咪 於 08-6-28 11:43 發表
Hello! Pooh_Pooh

你個網站真係好精彩呀! 囡囡真係好可愛呀!啲嘢食睇到我流哂口水呀!

我會同囝囝下個月十三號過東京玩七日. 有啲野想請教你呀!

我剛剛去咗Kidzania個網站,見到佢地有個半價promotion做到 ...

民房

回覆 #71 Pooh_Pooh 的文章

Pooh Pooh,

唔該哂呀!

我keep左你個blog做我的my favourite啦!

子爵府

原文章由 Pooh_Pooh 於 08-6-27 00:50 發表
有網:

...

Many thanks!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

謝謝你的回覆.

我唔去吉祥寺啦! 留返下次有冇機會去睇櫻花啦!

我諗住
Day 1 & 2 去廸尼士
Day 3去六本木 > 築地醫肚 > 銀座 > 上野 (因為我老公要去Hard Rock Cafe 買pins
Day 4去池袋 > 台場
Day 5想去箱根一天遊

我想問下Q旅遊同箱根週遊票有咩分別呢?佢話Q旅遊包午餐, 請知唔知係邊樹食呢? 因為Q旅遊要9000日元,但係箱根週遊票只要5000日元...... 謝謝!

原文章由 Pooh_Pooh 於 08-7-3 19:54 發表
照個網睇就應該係即日售票囉..
但因為近暑假, 可能都會勁多人, 你要有心理準備----因為平時都多人~ 會唔會book定先穩陣D??

一日早上去三鷹>吉祥寺>原宿>自由之丘

一個早上去咁多地方? 會好趕喎~~~
只係可以走 ...

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

有沒人住過新宿sunroute plaza 間酒店呀?

首頁

尾頁

跳至