親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

終於打左2篇blog喇!~ 3月尾去左東京8日, 影左好多相, 唔逐日介紹喇, 會分為4篇主題..

依家打左2篇, please click

(1) 出發篇の"東京櫻花滿開"
http://hk.myblog.yahoo.com/petit_relaxinggarden/article?mid=3151

(2) 美食篇の"翻炒食店推介"
http://hk.myblog.yahoo.com/petit_relaxinggarden/article?new=1&mid=3177

(3) 玩樂篇の"親子暢遊東京": (Disney Sea, Kidzania兒童王國, 狩莓, 新江之島水族館, miniature手工展覽 etc)
http://hk.myblog.yahoo.com/petit_relaxinggarden/article?mid=3204

(4) 號外の"那須秘湯世外桃源" : (那須溫泉鄉, 果子之城, 花之城, 草莓之森, 霜季湖牧場+遊樂場, 那須teddy bear museum etc )
http://hk.myblog.yahoo.com/petit_relaxinggarden/article?mid=3178

[ 本文章最後由 Pooh_Pooh 於 08-6-14 02:01 編輯 ]

大宅

果間天婦羅係好好食! 上次坐吧抬, 師傅炸完一件, 就即食一件, 幾"新鮮"-----即是勁"熱氣"~ 因為我唔多受得熱氣野 (食炸野都係陪我老公~), 所以都唔敢再食!~ 其實呢間都係絕對值得"翻炒"的好野黎架!~

Shinjuku 一間鐵板燒店-----請問係邊間呀??

今晚同班朋友食飯, 佢介紹左一間燒肉店, 話勁正喎.. 係佢的日本同事帶佢去食.. 我要等佢e-mail d資料我~ 佢介紹的都一定係勁正!~

大宅

多謝各位媽咪的回應呀!~

我未有BLOG之前無寫遊記架~ 最初寫BLOG的遊記都係比較簡短(因為懶, hehe), 最近果D先開始詳細D... 寫完出黎又同人share下, 其實都幾開心..

oscar媽: 你想去邊間呀? 或者邊區? 最鐘意咩類型o既cake (e.g.朱古力, 栗子..)

大宅

多謝晒各位媽咪的留言呀...
呢幾日唔係咁得閒, 所以遲覆...

無問題呀...
不過要遲少少, 我搵番再post出黎...
陣間又要出街..

原文章由 bobomegan 於 08-4-7 18:15 發表

Pooh_Pooh,

d食肆可唔可以比詳細地址呀?可以係邊樹揾到?我地流曬口水啦,
7月去, 好相試!

bobomegan

大宅

原文章由 Oscar媽 於 08-4-7 19:31 發表
我老公 like 食朱古力..
我酒店住池袋
唔知池袋新宿有冇呢

其實新宿的百貨公司 (伊勢丹, 高島屋etc)的地庫都有d著名cake shop的counter.. 不過, 要外賣~ 唔, 我blog介紹果間在lumine2的就方便, 蛋糕ok..

朱古力呢, 就六本木le chocolate啦, 銀座都有幾間出名... 你會唔會考慮去自由之丘呢? 或者midtown啦, 有3間好出名的cake shop..
你會想去邊區多d? 或者搵日去開某地方玩/shopping, 就plan埋果度食囉..

大宅

原文章由 TongSzeLai 於 08-4-7 18:32 發表
Shinjuku 一間鐵板燒店-----車屋別館, between新宿東口和歌舞伎町區中間,地下轉角街舖,5好意思,識去5識講!

果間天婦羅專門店真係一流,我老公食到嘴尖,在HK唔食天婦羅,上年試過他們的鮮帶子天婦羅,外有薄薄脆皮但內 ...

icic.. 等我再search下... thank you!

天婦羅店係好正啊~ 我都會搵次"冒死---熱氣死"再去"翻炒".. hehe...

我朋友介紹的店: Zakuro (Akasaka branch)
下次一定要試...

大宅

原文章由 bplam 於 08-4-7 10:00 發表
Pooh_Pooh,

之前有時間都會去你個blog睇下, 欣賞下,
不過, 一直都無留言,
都想係度讚下你個blog, 好令呀!

見到d櫻花相同食物, 真係好掛住日本呀!

等緊你個親子篇呀! ...

多謝你呀!~

呢幾日唔得閒打BLOG, 我會快D攪掂.. hehe.. thx!

大宅

唔好意思, 呢排唔得閒, 少左上網....

剛剛UPDATE左個BLOG喇, 大家可以睇睇~

(3) 玩樂篇の"親子暢遊東京"
(Disney Sea, Kidzania, 狩莓, 新江之島水族館,手工展覽etc)
http://hk.myblog.yahoo.com/petit ... ?new=1&mid=3204

稍後再回覆大家~

大宅

終於update左喇!!!~~

號外の"那須秘湯世外桃源" : (那須溫泉鄉, 果子之城, 花之城, 草莓之森, 霜季湖牧場+遊樂場, 那須teddy bear museum etc )
http://hk.myblog.yahoo.com/petit_relaxinggarden/article?mid=3178

唔好意思呀, 失蹤左一大輪.....
如果大家再有問題, 可以再pm我.

大宅

已於PM回覆。

那須好好玩, 好值得去.

大宅

售貨員會用冰包好, 再入埋銀色保鮮袋等等....總之會包得妥妥當當..

我地臨走先買, 個店員就問我地幾點機, 飛邊等等.. 佢地都好熟, 習慣幫人PACK好上飛機..

我地就咁放入o急寄倉(我d朋友都係咁), 果度的溫度低, 無問題. (本身成箱和牛已經用冰pack好)
至於其他比較細份的, 例如蛋糕, 我會叫空姐幫我放入雪櫃. 和牛果d太大份, 放唔入...

幾錢?? 唔, 我唔記得左喇..
印象中好似萬千yen, 3-4塊左右呱.....
其實都有好多款&唔同價錢的, 你可以自己睇睇
我在新宿的伊勢丹食品部買的.

[ 本文章最後由 Pooh_Pooh 於 08-6-16 00:56 編輯 ]

大宅

原文章由 SumSumBB 於 08-4-17 00:25 發表
PoohPooh,

多謝分享!

請問kidzania最適合多大的小朋友?三歲幾會唔會太細未啱玩?

你囡囡於kidzania是否玩足5hrs?

我估4歲以上會好D..
因為入到去要佢自己攪掂晒, DADDY MUMMY只可以出面睇

大宅

原文章由 SumSumBB 於 08-6-18 20:59 發表

多謝你的答覆,我終於book左kidzania了,到時仔仔都接近4歲,希望佢玩得開心啦!

一定會!

我個囡玩到唔捨得走, 迪士尼都無咁大吸引力..
我下次再去, 會BOOK埋上午&下午的session. 入面玩成日都絕對無問題. 反而一個SESSION, 好多野都玩唔到, 特別係旺季

大宅

多謝你呀!
好呀, 有咩你可以問我, 有時間我一定覆你!

原文章由 丫頭 於 08-6-19 19:22 發表
Pooh_Pooh,

您女女好鬼可愛同您個blog好靚 .

我plan緊10月同兩隻b去東京,遲d返到屋企會再詳細"咪"下您blog內details, 好啱用啊

大宅

係要上WEBSITE BOOK架~

我book果時剛好係日本假期, 所以好full, 而我打算去果日都full左. 所以我就直接send e-mail去比佢地留位.

如果有位, confirm左, 佢地會send封e-mail比你. 入面有晒訂位的資料. 去到kidzania的入口, 就交封信比佢地, 比錢, 就玩得~

我唔知大黑屋有無喎, 無研究過.

原文章由 ice-cream 於 08-6-19 20:48 發表
Pooh_Pooh
我想問KidZania係咪一定要上佢個web-site book咗先?
請問知唔知大黑屋會否有較平的入場券賣?
如在web-site 訂票,在哪裹拿票?
Thankyou!

大宅

你囡囡幾大呢?
我果個4歲半. 佢就完全ok... 佢都只係識幾句日文..
基本上係唔洗識日文都可以玩得好開心.. 去之前我已經同個女講清楚, 叫佢跟住d小朋友做就得, 入面D職員哥哥姐姐會教... 而且, 佢地都會識少少英文..
所以, 全程我地都無問題. 非常開心

家長係唔可以入去架, 只可以在每間店的外面等. 但通常有大玻璃窗可以睇到好清楚, 又可以同個女揮下手, 影相...

如果你有詳細睇篇BLOG的話, 我個女賺夠錢去三越shopping, 因為佢果時仲未識分幾多錢, 可以買幾多etc.. 我在外面見到唔對路, 就偷雞走入去, 講兩句比人發現都請我出番外面...

你可以上網比d相片個女睇, 問佢鐘唔鐘意果度? 想玩邊樣? (基本上一個session只可以玩到幾樣)
我個女就好期待, 去到又唔會怕醜, 反而十分興奮呢

原文章由 K1A 於 08-6-19 21:49 發表
Pooh_Pooh,

我都想帶亞女去玩,但有D擔心佢怕羞又聽唔明日文,請問你知唔知家長可唔可以陪一陣呢?謝謝!

大宅

p.s. 端午節我地去左福岡, 其中一個行程就係安排個女去上小朋友cooking class.

佢同另外3個日本女孩整左D好得意的青蛙蛋糕仔, 仲好好味添~
我全程在店外的大玻璃窗睇住, 又影相, 見個女玩得勁開心...

有時間我就打埋篇BLOG啦!

大宅

原文章由 hei_mother 於 08-6-20 09:48 發表
我預計9月底去kidzania一趟,但機票酒店仲未book,我係佢個網見到9月已好full,我想請問各位係網book是否要用咭即時過數,確定左可唔可以改時間?

我係send e-mail去book位的, 連卡no.都無比佢
你可以send e-mail去問問

大宅

農曆新年真係會好凍喎...
唔知你囡囡鐘意咩呢? 我果個特別鐘意disneyland/sea & 水族館, 所以成為指定項目.

玩8日, 不如預2-3日離開東京市區去浸溫泉啦!~ 我上次去的"那須"真係非常唔錯, 你可以考慮一下.

原文章由 annamjyeung 於 08-6-20 16:19 發表

Pooh_Pooh,

我有睇個blog,小Aimee好叻好cute,你個那須之旅好好玩,我都希望可以帶囡囡去,但我諗如出年農曆年去會好凍同玩唔到。我已用mileage換咗農曆年東京機票,玩8日,囡囡明年3歲半,第二次去東京,你去日本經驗豐富,有冇咩 ...

大宅

無錯, 係福岡的ABC cooking. 呢間分店都幾大, 囡囡玩得好開心!!~

原文章由 tokyobaby 於 08-6-21 10:27 發表

can u tell us which cooking class ?
abc cooking ?

首頁

尾頁

跳至