烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

黑糖 = 黃糖 = 紅糖 嗎? 見召藥師o既砵仔糕用黑糖, 其他食譜整馬拉糕用黃糖, 但係o係超市淨係見到紅糖, 佢地一樣嗎? 如果唔一樣, o係邊度可以買到, 同埋可以分別整 d 咩呢? Thanks ~~

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 BNC 於 08-4-5 05:47 PM 發表
黑糖 = 黃糖 = 紅糖 嗎? 見召藥師o既砵仔糕用黑糖, 其他食譜整馬拉糕用黃糖, 但係o係超市淨係見到紅糖, 佢地一樣嗎? 如果唔一樣, o係邊度可以買到, 同埋可以分別整 d 咩呢? Thanks ~~ ...

黑糖應該=紅糖,但黃糖係另一種糖,係橙黃色ge。
太x個隻原蔗糖就係黑糖,係深啡色,嫌貴可以去百街superstore買另一隻外國牌字黑糖brown sugar,10蚊左右大包d,又或者買蔗片糖都得(啡黑色個隻)。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

原文章由 召藥師 於 08-4-5 18:48 發表

太x個隻原蔗糖就係黑糖,係深啡色,嫌貴可以去百街superstore買另一隻外國牌字黑糖brown sugar,10蚊左右大包d,又或者買蔗片糖都得(啡黑色個隻)。 ...

召藥師

請問黑糖有咩好?佢地有咩分別?如要來煮餸應該用那樣?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 caca919 於 08-4-5 08:09 PM 發表

召藥師

請問黑糖有咩好?佢地有咩分別?如要來煮餸應該用那樣?

http://hk.groups.yahoo.com/group/birdnest/message/289

大宅

原文章由 召藥師 於 08-4-5 18:48 發表

太x個隻原蔗糖就係黑糖,係深啡色,嫌貴可以去百街superstore買另一隻外國牌字黑糖brown sugar,10蚊左右大包d,又或者買蔗片糖都得(啡黑色個隻)。 ...

吓, brown sugar 唔係黃糖呀? 我以為 brown sugar 係黃糖添; 咁請問召藥師你做砵仔糕係用邊隻黑糖呀? Thanks ~~

超級版主

原文章由 BNC 於 08-4-5 11:58 PM 發表

吓, brown sugar 唔係黃糖呀? 我以為 brown sugar 係黃糖添; 咁請問召藥師你做砵仔糕係用邊隻黑糖呀? Thanks ~~

我試過用百x superstore賣個度brown sugar,又試過用太x原蔗糖,又試過用蔗片糖,依幾隻再溝冰片糖就夠色又夠味。

我發覺最近街賣ge砵仔糕變得黃甘甘,唔知係唔係黑糖或蔗片糖貴,轉哂用黃糖或加色素冰片糖整。(太x個隻黃糖都有加色素架)

首頁

尾頁

跳至