自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

好嬲呀,尋日去買冷氣機比人呃左成千蚊..... 話說有人話油塘商場有間電器舗d野幾平又ok,咁我新屋要買冷氣機咁未去左睇囉,原本諗任買日立小涼伴,點知個sale就極力推薦金章,佢話無日立咁嘈喎,仲話有成五年原廠保用,咁我地未買左三部,一部3/4匹($1980),一部匹半($3880)同一部一匹分體($4280)囉,仲要話已經折晒無得再折,咁都ok啦! 點知我返到屋企諗諗下金章部匹半機無理由成$3880架喎,咁未check下囉....點知原來只要二千幾蚊咋,咁我又以為條sale講錯左兩匹既價錢,未走去問返個sale,點知佢話無錯,係要咁貴,因為係08年新model喎.... 好啦,你話08年model都ok,點知送到黎個部匹半機個電制係圓頭既!!!! 嘜而家08年d電制仲係圓頭既咩!!!! 部野都唔知係邊度搵返黎既,仲要收我$3880!!!! 仲有呀,我打去大昌行原來佢地無賣金章冷氣機喇,我都唔知佢地仲會唔會保養我d冷氣機,莫講5年啦..... 我而家仲好嬲,不過都怪自己低能,咁都比人呃到,買日立小涼伴未好囉,仲嘜鬼聽佢講轉買金章呢,仲要三部添.... 我諗呢d係佢地d手法黎既,我技不如人,結果"貪"字得個"貧"! 間咁唔老實既野叫做"新x"電器!

洋房

大匹數既冷氣機多數係用圓頭架, 而細匹數既冷氣都好多係用圓頭架, 因為我朋友係電機工程師, 我之前買部小涼伴都係圓頭, 我以為係舊機, 不過我買果部又係最新款, 我先問我果個朋友, 佢講我聽我先知。

洋房

呢間油塘新X上年我新屋入伙果陣已賴過野,一去到亦話日立冷氣係大陸機又嘈,跟住介紹左部惠而浦比我,又話係特價,我重幫佢買多兩盞天花燈添,點知番到去先知道部冷氣比其他舖頭貴幾百蚊,到裝燈果日,盞燈其中一枝臂斷左,要下次再黎裝過,期後黎到裝燈果陣,裝裝下盞水晶燈有一粒大水晶因為鐵線唔夠力跌左落地板度,地板都花埋,就話條鐵線唔夠力,之後應承幫我同生產商傾,等左好幾日新x無再覆我,到我打比佢就話叫我去佢度取水晶番去自己裝, 佢地話係盞燈問題關佢差事,亦話佢地唔會再幫我裝番上去,燈有問題可以向機電工程署投訴,重話如果仍然唔滿意可以去銷費者委員會投訴佢,佢地都話已習慣,期後佢比左生產商電話叫我去自己去交涉,而呢個電話成世都無人聽,最後我無去取水晶及無去做投訴,因為新屋入伙,佢地好彩
***呢個係我個人千真萬確的經歷***
小心小心.......................

別墅

佢地d手法真係好差,我原本仲諗住幫佢買埋煮食爐同熱水爐添,佢地咁樣做生意,想d人返轉頭幫親佢都難! 諗返起仲好鬼嬲,仲買左成3部,而家希望d機work啦,好驚用一陣就壞,都唔知佢地d貨係邊度攞返黎! 以後都唔好貪平,都係幫親d大舖頭好過!

複式洋房

講間鋪名地址出黎喇,實行唱衰佢
打埋電話去消委會做個記錄

禁止訪問

別墅

叫做"新x",又名"x德",係鯉魚門廣場一樓! 我都會叫d人唔好幫親佢,不過我諗佢地都慣左比人投訴架喇,佢地d單個公司名係用印"給"落去咋,可能方便執左之後(比人投訴得多)再開過間,唔洗再print過d單!

洋房

原文章由 H2O+ 於 08-4-6 21:51 發表
講間鋪名地址出黎喇,實行唱衰佢
打埋電話去消委會做個記錄

我打過去啦, 消委會話要書面投訴, 果時我趕住入伙, 老婆又就生, 我老婆打去同佢理論時仲比果個爛仔負責人鬧到喊, 我唔想影響到佢情緒, 只想盡快了事!再者, 消委會其實幫唔手, 聽朋友講, 佢地要收到某個數量(好似係50)的投訴先會blacklist間鋪, 所以到好無奈!!!! 

別墅

回覆 #1 tyson89 的文章

係囉,我老公都話投訴無用,咁我唯有post出黎比人知道佢d衰野,更加會同d朋友講佢d衰野! 講返起都仲嬲緊!

大宅

我自從10幾年前比普通電器舖扼過個雪櫃&洗衣機, 以後買親電器只會去豐澤, 百老滙, 吉之島等大型連鎖店, 起碼有事都有人跟進或者投訴.
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

子爵府

畀面勳章

好彩我果時都係純粹格價
並無幫襯佢買姐

大宅

金章冷氣機係大昌外潘出去比其它公司代理的,你以去豐澤問吓就知道。
原文章由 fredacheung 於 08-4-6 12:19 發表
好嬲呀,尋日去買冷氣機比人呃左成千蚊..... 話說有人話油塘商場有間電器舗d野幾平又ok,咁我新屋要買冷氣機咁未去左睇囉,原本諗任買日立小涼伴,點知個sale就極力推薦金章,佢話無日立咁嘈喎,仲話有成五年原廠保用,咁我 ...

複式洋房

我一直幫襯開一間叫電費消費者購中心,要入會
隔兩日就送貨,貨到十日內寄翻支票
我會先在出面大鋪睇好想買邊個型號抄起,再打電話問價,幫襯十幾年,價錢比市面平幾佰

伯爵府

好媽媽勳章

我上年在泰林買了一部3/4匹日立小涼伴都係圓頭,我都好出奇,個c父話咩頭都冇所謂,因為我有冷氣制整條線入去,佢仲話而家好多機都係咁 !
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

別墅

又再火起啦,原來我部一匹分體機豐澤買$2880咋,再加裝工$400 total都係$3280咋!!!!! 我足足比個賤人呃左二千蚊呀陰公......

子爵府

唉~ 佢呃唔呃人我就唔敢肯定, 但你買野唔格價就係你傻囉!

同埋, 圓頭係因為用電量大. (15A 頭)
以及, 多數冷氣都係唔要頭, 直接裝入電制的.

下次要做個 '精明' 消費者喇~

原文章由 fredacheung 於 08-4-8 15:07 發表
又再火起啦,原來我部一匹分體機豐澤買$2880咋,再加裝工$400 total都係$3280咋!!!!! 我足足比個賤人呃左二千蚊呀陰公......

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我媽咪都幫襯一間响土瓜灣, 都好老實架, 我阿叔都响呢間買電器架

洋房

原文章由 kiki.kiki 於 08-4-9 16:49 發表
我媽咪都幫襯一間响土瓜灣, 都好老實架, 我阿叔都响呢間買電器架

我都相信唔係間間都咁衰既, 但呢間就肯定係呢行既敗類......

男爵府

首頁

尾頁

跳至