嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Bb4個月大,有一日發現佢便便同平時好唔同,睇左醫生,食左3日藥,都仍然有dd血絲同黏液……好擔心同心痛。
佢又食得訓得,有無媽媽有經驗??

大宅

有, 我女20個月試過中, 當時只係發燒, 又無咩點痾, 以為出玫瑰疹, 於是等四至五日, 點知都仲係燒, 入院..... 入院check晒野, 咩都唔係, 只係有發炎指數..... 入院咁多日痾了一次, 但遲左比姑娘拎去驗, 最後無用, 要再等..... 直至有一日痾左便便, 再拿去check先知中左沙門氏....但太遲, 有少少入左血....所以要以注射式落藥, 前後夾埋住左十幾日醫院, 出院後要服藥, 每兩個星期見醫生 check 住

複式洋房

引用:有,+我女20個月試過中,+當時只係發燒,+又無

原帖由 wai812 於 14-12-17 發表
有, 我女20個月試過中, 當時只係發燒, 又無咩點痾, 以為出玫瑰疹, 於是等四至五日, 點知都仲係燒, 入院.... ...
想請教中左,係咪一定會發燒

大宅

回覆:lovewaimama 的帖子

係,仲要係高燒,食藥唔退,要次次塞肛

大宅

回覆:wai812 的帖子

除了發燒仲有咩症狀?我囡燒下停下,最高1次39.7,日頭又好少燒,刷牙痛,睇醫生話出大牙,但上網睇又話唔關事,可能係肺炎,好擔心

男爵府

回覆:Bb中左沙門氏菌

我個仔仲等緊種菌,係咪要等7日?

大宅

回覆:lotteyi 的帖子

我女入左醫院時,醫生話太耐如種菌,所以改左一隻可以一個full day就知的testing....

男爵府

初時去港安,港安個醫生實在太差,自己放大假,但冇人follow ,依家轉咗去法國醫院:

複式洋房

我想請教一下. 中左 "沙門氏菌" , 除了發燒外, 仲有咩特別病症?

如有有效察覺到呢?

大宅

回覆:百合花2014 的帖子

除咗發高燒,仲有肚疴,有血。我個囝星期日開始發高燒,星期二就大便有血,立即入法國醫院。
住院初期,一直吊水加打抗生素,每日疴六、七次,疴咗绿色一片片既黏液,醫生話佢條腸發炎發脹,腸衣脱落,所以便便係綠色。
等咗五日時間種菌,最後証實係沙門氏菌
沙門氏菌既便便有高度傳染性,一定要洗手先可以食野

男爵府

個時呀b一日痾7至8次,便便有血絲同黏液。
去睇私家,拎左便便去驗,第2日就打返黎話中左。
佢食得訓得,無發燒。醫生話無發燒就好d,只係痾,痾清就最好。
如果發燒,就要打抗生素。
好在,呀b痾左幾日就變返靚便便,好好彩。
佢病,我地一家都好心痛,洗手洗到爆晒拆。

男爵府

引用:我個仔仲等緊種菌,係咪要等7日

原帖由 lotteyi 於 14-12-18 發表
我個仔仲等緊種菌,係咪要等7日?
我去私家,等左一日,第2日就有結果

男爵府

引用:我想請教一下. 中左 \"沙門氏菌\" , 除了發

原帖由 百合花2014 於 14-12-19 發表
我想請教一下. 中左 "沙門氏菌" , 除了發燒外, 仲有咩特別病症?

如有有效察覺到呢? ...
佢既便便會同平時好唔同,會有血絲同有黏液。好易就睇到

複式洋房

我個囝喺七個月時中咗,但唔知,又係發燒肚痾痾血,睇荃灣港安,個醫生真係唔得,又無話驗吓大便,淨係話食錯嘢由佢痾,跟住我聽人講話試吓食益生菌,食咗兩日好番,點知過多兩日係我肚痛肚痾發高燒,入咗醫院種菌先知係沙門氏菌,應該係阿囝傳染我

首頁

尾頁

跳至