醫護健康

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

政府老人院之見聞
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=572967
玩具萬歲!

珊瑚宮

我就係刨文見到呢個post,嚇到我唔敢送長者入老人院
玩具萬歲!

珍珠宮

fitfish 發表於 14-12-4 12:04
我就係刨文見到呢個post,嚇到我唔敢送長者入老人院
所以點辛苦都要自已揍佢地

珊瑚宮

就算老人自己跌到,都非同小可.入E院,無三至六個月出唔到黎,一定瞓到爛肉

我長者住E院一個月,出院巳pat pat 欄肉,要姑娘天天上門洗傷口

住老人院,一係比人綁手腳,如無綁,一日跌到黑

玩具萬歲!

珍珠宮

fitfish 發表於 14-12-4 12:38
就算老人自己跌到,都非同小可.入E院,無三至六個月出唔到黎,一定瞓到爛肉

我長者住E院一個月,出院巳pat p ...
咪係囉,我個長者都試過跌斷腳入院住左好耐院呀但叫好彩醫院照顧得好好,入院都出院都無爛肉,有少少尿疹 (我地日日去探有睇實)。我仲好記得入院時有社工跟,個班社工好薄涼,口賤到

珊瑚宮

其實社工係為錢而工作.心地係咪咁好,佢自己先知
玩具萬歲!

伯爵府

視乎去什麼樣的老人院,如果該長者平時無乜人探望既,職員自然會識待慢架,職員一個對十個咁上下,自然要識係人客面前爭取表現,無人理既長者(特別無意識精神既)邊會有回報?

其實我覺得攞綜援既人士(18歲以上,65歲以下之男/女行動自如人士),當佢地不能揾份長工/兼職時,應該被要求去老人院做責任義工(每日4小時,每星期3~4日都好),服務社會大眾~老人家(無專業牌照顧長者啫,都可以幫手清潔打掃,煮飯洗衫,擔擔抬抬,幫眼留意老人家),因為領綜援人士佢地取之社會,應還之社會啦,又可以活動根骨,見下人之餘,唔駛係屋企玩隱閉。

咁咪可以靠政府/院舍解決人手不足,減少綜援人士呃飲呃食行為,令每個人明白世上無免費午餐,要付出才有收獲。

sunev    發表於 14-12-30 22:05

珍珠宮

去過薄扶林睇過d老人院,個d可能好d,環境好靚,點知月費係過萬,未計雜費可能呢d都係一分錢、一分貨

侯爵府

回覆 M.A.C 的帖子

領取綜缓嘅年青人,唔做工,好似寄生虫。你提供的意見,應向政府,社署反應吓。good idea

子爵府

回覆:M.A.C 的帖子

超級agree

珊瑚宮

香港现在。衰過十幾廿年前黑工時代 以前人人都肯揾野做。黑工去老人院做

黑工雖然得二三千人工 但不致於對老人衰

現在萬幾元人工都無人做。 有人肯做 的。但都對老人唔好

廢青不在講。吹嘘怎樣讀完大學。扮病呃綜援 呃公屋

玩具萬歲!

洋房

回覆:借人post....老人院見聞

老人院無論政府津院或者私院,我都認同有良莠不齊嘅情況,所以有時我會建議家人有問題要問清楚。其實包尿片/使用約束衣物/收費等等有時未必唔合理,請大家都要聽聽安老院方面嘅解釋和意見

男爵府

引用:視乎去什麼樣的老人院,如果該長者平時無乜

原帖由 M.A.C 於 14-12-04 發表
視乎去什麼樣的老人院,如果該長者平時無乜人探望既,職員自然會識待慢架,職員一個對十個咁上下,自然要識 ...
絕對同意!

洋房

大宅

好媽媽勳章

我覺得,入老人院只是冇辨法之中嘅辦法

兩害取其輕咋……

除非……仔女可以唔做嘢,落手落腳負重照顧,換片冲涼一手包辨。

照顧老人並非易事,老人院請人亦超級困難,人手長期不足,我曾聽過一間私院負責人講: 寧得罪院友,莫得罪員工; 院友走咗可以有第二個補上,員工走一個請唔番,間院就經營唔落去

洋房

係呀,依家呢行請人好難,厭惡性行業,人工又唔可以高

大宅

好媽媽勳章

D人寧願洗碗,做保安,都唔做老人院;年輕人都唔肯入呢行……

老人院工作本需很大耐性,體力和愛心,但現在人都請唔到,仲有得揀咩?

始終都喺仔女自己睇番最寶貝!

侯爵府

回覆:fitfish 的帖子

佢地未食完又質個口,成口附近都係冇人抹咀

侯爵府

睇完好驚,因下星期要送親戚去老人院,好怕佢會跌親和俾人打罵

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

睇到你地咁講都

首頁