跳至

首頁

尾頁

子爵府

我各方面都覺得ok,朝早時間冇乜特別問題,係到夜晚恥骨就會特別痛~同埋訓o係度,好似有胃酸倒流咁~耐唔耐就有d野頂o係喉嚨度~有時條氣又會唔係好順,要坐起身一陣~

大宅

原文章由 靚靚師奶 於 08-4-7 18:47 發表
我各方面都覺得ok,朝早時間冇乜特別問題,係到夜晚恥骨就會特別痛~同埋訓o係度,好似有胃酸倒流咁~耐唔耐就有d野頂o係喉嚨度~有時條氣又會唔係好順,要坐起身一陣~ ...

我預產期係9/5依加都未有咩特別係容易累同夜晚訓得唔係太好成晚要起身去廁所。

我前2晚至發夢自己見紅拍醒老公叫佢同我入院之後仲醒左醒左個感覺疑幻疑真即刻走去廁所睇好在真係發夢。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我隻腳開始腫

洋房

我預產期是20/5, 明天去見C+醫生. 唔知亞B而家有幾重呢?

但係踏入33W我個肚就大得好快, 又有D腳腫, 個人又躁到爆. 而家行得耐都有D氣喘, 亞B又成日頂住我右邊胸骨, 夜晚又瞓我唔好. 而家先34W, 我好驚佢會唔足月出世. mouth:

子爵府

回覆 #2 venus.c 的文章

我對腳琴日都開始腫喇,但係仲有4個幾星期要捱,希望bb會乖乖地一到39週就出世啦,咁我就捱少一個星期喇。

複式洋房

我都係5月3出世..但而家已經放緊產假
因為公司日日都加班又追數
夜晚瞓覺個B又郁黎郁去冇得瞓
完全唔夠休息,所以提早拎假

好緊張!!呢個係第一胎
又好驚生個時GE痛
但又想佢快D出世
哈!!

別墅

咁好似我最誇張, 因為我預產期5月7日, 但係我要行二十分鐘先番到公司, 重咗30磅, 真係好辛苦, 所以我今日開始放假啦, 我唔想佢咁早, 因為上星期睇醫生, 話佢好似就位啦.....

男爵府

我重有4個星期就開刀la,但而家個身出左好多粒粒,好鬼痕,又R到損晒,成身花斑斑,真係又肉酸又辛苦到死,生完都唔知幾時先退得晒D
LAR

別墅

我預產期係5月18日, 要到5月1日先開始放假. 呢幾日都覺得個肚明顯墜咗, 但肚圍都係37吋咋, 不過醫生話BB大得正常.
我揀自然分娩, 所以醫生次次都幫我個B度頭仔大細, 我怕大頭B好難生呀, 好彩都算OK...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

我仲有 6 個多星期先至生, 仲有排, 今個月開始冇再返工係屋企安心養胎, 之前個肚成日俾人話細, 但冇返工呢 10 日裡面我個肚忽然間大左好多, 重得又快左, 可能同冇左工作壓力食得多左訓得多左有關. 由有左 BB 後一直都有胃酸倒流問題令我食慾不振, 宜家冇再有咁既情況, 不過行多步路都有 D 上接唔接下氣咁.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

子爵府

usbaby
你咁早就開始放假?好羨慕呀!!
我覺得呢段時間自己同bb都好吸收,我諗你個情況都係一樣,希望你生個肥肥白白既b出黎啦。
努力呀!

男爵府

大家都努力啦
今個月係最辛苦架,過左就到岸架啦la

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

今日去覆診,醫生話我超重

珍珠宮

原文章由 yeeyeey2k 於 08-4-11 10:18 發表
usbaby
你咁早就開始放假?好羨慕呀!!
我覺得呢段時間自己同bb都好吸收,我諗你個情況都係一樣,希望你生個肥肥白白既b出黎啦。
努力呀!

我o個份只係 part time job, 其實唔係我想咁早放假, 不過老闆話我差唔多生得最好早 D 放假, 還掂都係我順便辭埋唔做. 唔駛羨慕我, 當你咁早放假時日日係屋企待產無所事事你會覺得係悶到想發顛咁滯, 我反而羨慕你地仲有得返工返到最後一刻先放假, 雖然係辛苦 D, 但有工返日子過得快 D, 我宜家唯有日日係屋企抹塵抹玻璃執屋咁過日神.
我都祝你生個精靈活潑, 肥肥白白既 BB.

禁止訪問

男爵府

我下星期一去check, 到時有37weeks了, 唔知佢幾重, 上次35weeks有6磅, 但係我可憐的肚肚已經有46吋了, 很可怕. 上次生的時候都只是43吋. 好想快d到4/25.

大宅

我預產期係5月26日,返工返到5月16日。兩個星期前開始已經腳腫,而家腫得好犀利,返工嘅日子又紅又腫又痺,個肚又愈來愈大,行路同樓梯條氣都無咁順。有一日啲唔舒服嘅嘢全部一次過發生,辛苦到喊咗出嚟 。但係我會努力,希望阿仔等我放咗產假先開始出世,咁就好啦!

各位5月準媽媽,記住多啲休息呀,唔夠休息就自然會加劇啲不適!

珍珠宮

原文章由 mrs.hamster 於 08-4-12 09:54 發表
usbaby

我剛開始無返工時(連part-time都quit埋)真係人都癲,足足成個月先適應到,不過你依家大住個肚就得閒睇下孕婦/育嬰書囉。

各位
我之前恥骨勁痛,呢2日開始試下食魚油丸又好似好d喎!轉身同起身都易好多。唔知係真wor ...

放左假成 12 日都仲未習慣, 如果訓到既話都好, 不過都比之前返工時訓得好左. 晚晚半夜都至少起身去一次廁所, 返上床訓低就感覺到 BB 醒左係裡面郁黎郁去, 有時佢玩得忘形好大力掃一野出黎係痛到我嗌, 估唔到 BB 宜家咁大力. 前幾晚我坐係 sofa 度睇緊電視, BB 本黎好溫柔咁郁緊, 過一排靜左落黎, 點知忽然間好大力掃我左邊肚一下, 係好似夾硬伸出黎掃咁, 我當時痛到成個人係 sofa 彈起企左起身, 之後成晚左邊肚陰陰痛, 個晚仲痛到唔可以側左邊身訓到第二朝先冇咁痛.

男爵府

我預產期係 5月 10日, 原本想 21/4 開始產假, 但係實在太辛苦, 個肚真係好重, 依家改為 16/4 開始放, 希望公司體諒啦

男爵府

我昨天同老公一齊去摌頭, 即刻令我諗起監獄風雲. bb出世後會對住兩個短髮怪,可能連邊個呀爸, 邊個呀媽都分唔出.

我地已經作好準備, 隨時作戰, 開始過鏡都唔得閒照的生活. 24小時行軍...加油~

我個囡朝朝同bb打招呼, 問我佢出左世未, 又常常為bb和我祈禱, 佢仲自言自語說"我大個囡啦, 做家姐喇, 小白出黎我地就會好開心ga la" 好sweet.

[ 本文章最後由 Valy 於 08-4-14 01:01 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至