自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

這是教育問題,唔關孤寒事。
想佢地認識金錢概念,還是數下錢容易學D。
我啲女,八達通只可用作交通上,自小習慣,不可購物,因我驚佢地買米唔知價。

BIGPAT    發表於 14-12-4 16:09

珊瑚宮

回覆:小六學生1個星期用100蚊八達通正常嗎?

我會計清楚搭車实則用幾多 另外$100零用就多左d

珊瑚宮

引用:上八達通網睇返交易紀錄,睇下佢點樣用,可

原帖由 redelmo 於 14-12-04 發表
上八達通網睇返交易紀錄,睇下佢點樣用,可以printout返個record出黎同佢傾下

...
边樹print out呀???

公爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 happypooh0127 的帖子

多,我會check住佢地八達通用過咩,唔適當會扣番零用錢,唔係計住而係要養成用錢習慣

公爵府

引用:Quote:happypooh0127+發表於+14-12-4+14:35

原帖由 tkkmama 於 14-12-04 發表
你媽種孫種到咁呀???唔掂喎..
係呀,仲要成日係我仔面前話我孤寒

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

happypooh0127 發表於 14-12-4 14:09
另外每星期有100蚊零用錢,八達通主要for搭車,自己返學放學,要搭兩個地鐵站。
我仔應該係用八達通黎放學 ...
手機有個APP係可以查八達通餘額及用款記錄, 你裝個APP同仔仔一齊睇返用款記錄, 一齊檢討下再教佢如何分配同管理金錢.

複式洋房

100蚊真係多左d wor

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

問題係你媽咪度咁樣咪搞到小朋友冇理財觀念囉

珍珠宮

happypooh0127 發表於 14-12-4 14:09
另外每星期有100蚊零用錢,八達通主要for搭車,自己返學放學,要搭兩個地鐵站。
download八達通apps,咪可以知佢d錢係咪只用係坐車囉

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

如果我係你, 我會:
1) 抦咗亞媽先

2) 抦個仔, 再三同佢講八達通只可以用在交通上, 其他用途, 一律禁止. 買其他野要用自己零用錢...如有發現, 扣零用錢

翡翠宮

企鵝BABY 發表於 14-12-4 15:23
手機有個APP係可以查八達通餘額及用款記錄, 你裝個APP同仔仔一齊睇返用款記錄, 一齊檢討下再教佢如何分配同 ...
樓主用 iphone, 應該無得用呢個 app 喎...

翡翠宮

happypooh0127 發表於 14-12-4 14:31
每日都唔駛6蚊
咁你都識計數啦, 每星期點可能用多過$40 呢?
在佢啲零用錢度扣返啦.......

公爵府

引用:這是教育問題,唔關孤寒事。想佢地認識金錢

原帖由 H_A 於 14-12-04 發表
這是教育問題,唔關孤寒事。
想佢地認識金錢概念,還是數下錢容易學D。
我啲女,八達通只可用作交通上,自 ...
而家我仔就係買米唔知價,夠膽死同我講買部s5好平之嘛,叫我買部比佢

公爵府

引用:Quote:happypooh0127+發表於+14-12-4+14:09

原帖由 chan803 於 14-12-04 發表
如果我係你, 我會:
1) 抦咗亞媽先
你講既野,我已經全部做哂,都係冇用,零用錢係佢爸爸比,我諗我要再強硬d先得

公爵府

引用:問題係你媽咪度咁樣咪搞到小朋友冇理財觀念

原帖由 fanny3315 於 14-12-04 發表
問題係你媽咪度咁樣咪搞到小朋友冇理財觀念囉
係呀,其實我細個果時我媽都比好多零用錢我,用完再比,要咩買咩,搞到我理財觀念好差,我唔想阿仔第日好似我咁

翡翠宮

happypooh0127 發表於 14-12-4 15:48
你講既野,我已經全部做哂,都係冇用,零用錢係佢爸爸比,我諗我要再強硬d先得

...
咁教育呢樣野, 當然要兩公婆夾好...
可以同你老公講, 每次叫佢扣返幾多零用錢架...

翡翠宮

happypooh0127 發表於 14-12-4 15:45
而家我仔就係買米唔知價,夠膽死同我講買部s5好平之嘛,叫我買部比佢

...
你咪要佢計下數, 如果搵最低工資的話, 要返幾多個鐘先夠錢買? 仲要未計食/交通及其他洗費....

男爵府

回覆:happypooh0127 的帖子

帶佢去check機,在零用扣返

大宅

引用:另外每星期有100蚊零用錢,八達通主要for搭

原帖由 happypooh0127 於 14-12-04 發表
我個女小六,每星期$100.八達通我幫佢入錢,早餐我幫佢買,佢$100主要喺小息、放學買野食

翡翠宮

happypooh0127 發表於 14-12-4 15:48

...
都無在佢啲零用錢度扣返佢用多的八達通錢, 又點算做晒呢

首頁

尾頁

跳至