自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

咁你媽縱距......................
入夠每星期HKD 50

仲有,教仔仔無就問媽咪拎, 唔准問婆婆拎,
話婆婆無錢

禁止訪問

回覆:小六學生1個星期用100蚊八達通正常嗎?

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

BIGPAT 發表於 14-12-4 16:08
咁你媽縱距......................
入夠每星期HKD 50
其實話唔准問婆婆攞錢就夠, 無需要話婆婆無錢

同埋係 '佢' 唔係 '距' 呀

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

只入足夠每星期的,如果唔夠就叫佢自己補貼

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

返學日子每日 $4 零用,八達通只係搭車用,每次增值 $50。

補習時買零食我畀,因一齊食。

佢仲可以儲到錢買書睇

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

多丫...小六搭地鐵唔駛好多錢...

一星期5日.內回2個站應該都唔駛3蚊一程...計佢6蚊一日...5日都係30蚊...你入50比佢算啦..同佢講明只係搭車用...佢要用黎買野食,就自己零用增值...
亦同婆婆講明,唔可以幫佢增值...己比足夠車資加零用....

唔係孤寒...而係理財要由細學起,每個星期應該量入為出...唔係用晒問人攞...小朋友就可以問父母拎錢姐...長大後呢?婆婆打算養個孫一世?提供個孫所有需要?如果唔係的話...佢冇晒錢,八達通又冇錢就比佢試下行2個地鐵站回家...咪冇下次囉...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

happypooh0127 發表於 14-12-4 15:51
係呀,其實我細個果時我媽都比好多零用錢我,用完再比,要咩買咩,搞到我理財觀念好差,我唔想阿仔第日好似 ...
我細個都係差唔多,不過我又唔會喎,反而我會量力而為,有剩就會儲起佢,儲到有重量就會成日數錢
我諗你可以叫小朋友儲錢,等佢開始有金錢觀念會好D

伯爵府

引用:Quote:原帖由 tkkmama 於 14-12-04 發表你

原帖由 happypooh0127 於 14-12-04 發表
係呀,仲要成日係我仔面前話我孤寒
your mom\'s not a good role model for your son

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我大仔都係小六,八達通只係for搭西鐵,每

原帖由 babyhowie 於 14-12-04 發表
我大仔都係小六,八達通只係for搭西鐵,
每日元朗至南昌來回,一星期贈值一次,
每次$50,冇額外零用錢,因 ...
我都係,講好左每星期入一次50蚊

夠返學放學坐地鐵,同星期六日出去學野

有20蚊責袋,每星期再會俾20蚊做零用

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

6年班已是大個仔,買野食野好難控制!以後比錢加零用他,八達通自己入錢,無錢請行路返學

公爵府

引用:Quote:happypooh0127+發表於+14-12-4+15:51

原帖由 fanny3315 於 14-12-04 發表
我細個都係差唔多,不過我又唔會喎,反而我會量力而為,有剩就會儲起佢,儲到有重量就會成日數錢
我諗 ...
佢有儲錢架,不過係儲起哂d零用錢,買野就用八達通呢

公爵府

引用:Quote:happypooh0127+發表於+14-12-4+14:09

原帖由 企鵝BABY 於 14-12-04 發表
手機有個APP係可以查八達通餘額及用款記錄, 你裝個APP同仔仔一齊睇返用款記錄, 一齊檢討下再教佢如何分配同 ...
請問八達通錶查唔查到架? 因為阿仔係用八達通錶

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:另外每星期有100蚊零用錢,八達通主要for搭

原帖由 happypooh0127 於 14-12-04 發表
另外每星期有100蚊零用錢,八達通主要for搭車,自己返學放學,要搭兩個地鐵站。
我仔應該係用八達通黎放學 ...
分享一下,我仔小五,之前用八達通,情况如你。之後,控制晤到,我收返張八達通,改為付零錢。零用錢亦用銀仔俾,效果非常理想。

因为,一、实報实銷,二、睇到实物,用完即知無哂,三、有重量,会堕住个袋,少晤見,四、有金錢概念,知几多蚊併几多錢,用少少腦。係每日烦少少拎錢俾佢。為免佢晤知$,我俾定一張20放書包。

※※※※我特登甘俾,因为佢搭綠van,不設找赎。除非佢大胆问人唱錢或夾埋其他一齐俾,否则@20入箱。因为佢晤想蝕又晤想煩,所以佢日日保住零錢

玩左半年,very good。我又晤使去地铁check机,佢自己又小心,用錢叻左。其实,我媽鬧鬼我,無野找野做。我亞媽都係寵我仔,見八達通得返50就入錢。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

我覺得多以前我無零用,車錢都只係岩岩好夠用,唔會俾多
如小朋友已有零用錢,咁不如改為一星期入$50八達通,同埋同小朋友傾下

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 企鵝BABY 於 14-12-04 發表手

請問八達通錶查唔查到架? 因為阿仔係用八達通錶
Sorry 錶我唔知,但樓上有jm話樓主你係用i phone無得裝呢個app喎

複式洋房

差唔多啦,每曰20元,而家啲嘢咁貴,喺地鐵站買串燒賣都要10元,買個包都要8元!連埋每曰搭車6元,都唔算好多

男爵府

我只要求買嘢取單 面包飲品可以嘟。買其他要打電話問過我才可以。

我想我應該應該不會愛你 
為了要努力 努力的不愛你
所以我讓自己那麼喜歡你
這樣你就不忍心和我分離 
我想我討厭 討厭驕傲的你 
也討厭美好 美好的那個你 
於是我要自己假裝討厭你 
那麼你就捨不得離我而去

珍珠宮

好媽媽勳章

入晒就增值.. 乜都用八達通, 費事找散子.. 越限住佢駛幾多, 佢就越想駛錢.. 理財應該係教佢咩係應駛則駛.. 7仔可以買點數咭, 我仔從來無咁做, 但人地D仔就會偷偷地買.. 只要唔過份, 唔係一兩日用晒D錢, 通常佢放學買野食, 請下同學食, 我都會OK, 阿仔話有時同學請佢食, 所以有來有往..... so far我三個細路都過渡到, 唔會亂駛錢... 但係見好多細路好似前世未駛過錢咁, 唔理價錢, 總之就要買 多D教佢減價貨, 有無需要買, 仲好過限住駛幾多

首頁

尾頁

跳至