自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:巧虎香港版

我仔由今年9月(仔仔15個月大)開始睇港版寶寶版,訂果時C6覺得貴,收到第一期睇左幾日,已經改口話其實好抵!

呀仔睇完真係會記得d內容,就咁聽都已經識跟住做/跳舞(我只會一星期比佢睇一次,但差不多每日會當CD咁play比佢聽),例如話手拖手佢會拖住我,會學巧虎咁揮手good morning~

另外我覺得自己訂最重要唔係隻碟,而係本書!呀仔好中意本書,我都估吾到嘅係,佢會配對到書&CD內容,播到某隻歌,佢會搵返果頁書,見到書的圖畫(eg拖手丶沖涼),佢會拖我手/指住廁所示意沖涼~

我覺得用巧虎配合教生活自理&品徳效果幾好(吾好諗住開隻碟小朋友自己識,一定係父母教,碟係配合家教的教材),好似有個peer同佢一齊成長!

大宅

引用:我仔由今年9月(仔仔15個月大)開始睇港版寶

原帖由 little_anan 於 14-12-07 發表
我仔由今年9月(仔仔15個月大)開始睇港版寶寶版,訂果時C6覺得貴,收到第一期睇左幾日,已經改口話其實好抵 ...
補充:個人覺得香港版好d,因為用佢地聽得明+經常用的語言好d,小朋友平時係街聽到d有關詞語(eg早晨、貓丶食飯)會幫助佢地將所學的強化+重溫丶融入日常生活;否則只係好似比普通的國語碟佢聽,嘥左"品徳丶自理教材"呢個重點~

大宅

引用:Quote:little_anan+發表於+14-12-7+16:26+

原帖由 jasonwong728 於 14-12-23 發表
想問下隻碟係cd 定dvd黎嫁?
Dvd,但近似vcd質素

首頁

尾頁

跳至