自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:仲有自小催谷,十八般才藝哩啲做法係每一個

原帖由 mycathy 於 14-12-05 發表
仲有自小催谷,十八般才藝哩啲做法係每一個國家都發生緊,美國,韓國,日本到大陸都有極多家長望子作龍,小 ...
yes,但美國個虎媽有一日發覺同個細女感情好差,細女好憎佢, 所以虎媽也改變了。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆:怪獸家長見聞錄

其實,大家生活在唔同城市,要求唔同……

睇唔過眼,就扣頂怪獸帽子,有D……

我老公依家可以一拖二出街,但小朋友細時,真係唔得,一定 2:2 出街

子爵府

回覆:hevangel 的帖子

珍珠宮

hevangel 發表於 14-12-5 02:31
最近帶阿仔回港省親,阿仔剛剛兩歲半,在香港正好是要考幼稚園的年齡。與親友戚友見面,特別是有小朋友的家 ...

我都想移居外國, 但無能力

伯爵府

虎到金來勳章

agree

男爵府

每個地方都有怪獸家長。但同時亦有家長願意跟小朋友由零開始探索世界。

冬天的味道

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得有講得好既地方但亦唔應該以偏概全,正如美國我老公係專業人士,佢同事既小朋友十個有八個都係去讀private school, 但我老公係打算送小朋友去public school 的,因為當年佢做專業人士既父母都係送佢去public school 咁而家亦冇咩點,講到尾做父母最緊要堅持立場,唔好因為人地既做法令自己動搖,唔係一定人人應該擁有一樣既野先係好

happywindy    發表於 14-12-5 13:15
yiu_mimi    發表於 14-12-5 12:23

珊瑚宮

hevangel 發表於 14-12-5 02:31
最近帶阿仔回港省親,阿仔剛剛兩歲半,在香港正好是要考幼稚園的年齡。與親友戚友見面,特別是有小朋友的家 ...
外國一樣有家長BB 一生下來就排定名幼稚園, 一早搭定天地線報定名入elit schools, 一樣會請LIVE-IN NANNY(只係湊仔咋, 要煮飯唔該請廚子, 清潔再搵清潔工, 加埋花園應有花王), 未必代表主人家唔識湊仔煮飯掃屋&種花

可能你在外國還是新移民, 未了徹底解社會文化啫

不過, 整體來說, 各人有各人嘅生活方法, 各人嘅教養理念,

出外見識過, 最重要係學識接納別人選擇不同方式生活。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

每對父母都有自已既難處及取捨
自己做左父母先會明白

我唔敢批判別人是否怪獸
或者人地睇我都係怪獸一隻

只希望自己能不容易受身邊同事和社會風氣影響
只教自己子女做自己認為對的

自己交待就好了
別人的批判並不重要

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

其實樓主講既「怪獸父母」,在香港並唔多架
只係咁橋樓主識既都係這種父母
又加上傳媒抄作,讓給誤會香港好似好多這種家長

我識好多家長都唔係怪獸
好多都好盡心教小朋友
有d少少谷既,也會分配休息時間
段唔會好似電視講到咁誇張的

侯爵府

我自己係hea 人,但我都唔會隨便話人怪獸,你唔係怪獸唔通會出類拔萃d咩?咪又係人地父母姐,講呢多都係得果個重點:贊自己。

珍珠宮

水晶宮

太長 冇心機睇,淨係知依家d 小朋友好辛苦

伯爵府

呢個係我好大一個原因點解唔帶老公返香港,我想下一代輕鬆d快樂d

澳洲既小朋友5歲係前園草地玩泥沙,香港細路3歲已經忙過大人
優悠在澳洲

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港有個奇怪現象。越普通的幼稚園課程越深。有線啱啱都播左有些屋村幼稚園要默書。反而越有名越貴個d就自由好多。家長想仔女將來讀少d就要俾貴d先可以學少d,做少d功課。何其荒謬

珍珠宮

真慶幸細女都高中了.. 只可以講.. 而家讀幼稚園都唔同十年前了.. 主流係谷上小/中/大.. 你同人地逆流而上, 又要花幾多氣力呢???父母思想夠通透既, 小朋友就好受D.. 人云亦云既, 米難委小朋友咯.

珍珠宮

imconfusing 發表於 14-12-5 13:18
香港有個奇怪現象。越普通的幼稚園課程越深。有線啱啱都播左有些屋村幼稚園要默書。反而越有名越貴個d就自 ...
我當年都無諗過而家小二要作文啦.

侯爵府

親子王國15週年勳章

仔仔今年都in N 班,可能我地心儀既學校唔夠出名掛,無樓主講得咁誇張喎。。。反而啲通告叫家長交表唔好夾profile,又講明interview揀英文唔會增加入學機會

樓主講既情況我信有,但未去到全部囉。。。我見都係少部係咁啫,其實各地都係咁,人有比較既心就咩都可比一餐,我覺得自己睇開啲咪okay囉,讀書唔係人生既全部既

子爵府

....

珊瑚宮

引用:呢個係我好大一個原因點解唔帶老公返香港,

原帖由 jump.jump 於 14-12-05 發表
呢個係我好大一個原因點解唔帶老公返香港,我想下一代輕鬆d快樂d

澳洲既小朋友5歲係前園草地玩泥沙,香港 ...
其實我唔覺得係澳洲讀書輕鬆,主要還看個人選擇。
親友住在雪梨一名校區,附近住宅價錢偏高,而且白人佔多,早上塞車都是送仔女返學的。家對面是一間日本人幼兒園,懷孕到30週就可以報定名
不用說,很多sub~urban shopping arcade常見香港熟悉的公文X、珠心算補習中心,還有印度數研、日式記憶訓練。客仔唔止亞裔,白人紅種一樣淘荷包報讀

首頁

尾頁

跳至