自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:無心機睇晒全部字,唔好意思, 但睇到最尾幾

男爵府

引用:最近帶阿仔回港省親,阿仔剛剛兩歲半,在香

原帖由 hevangel 於 14-12-05 發表
最近帶阿仔回港省親,阿仔剛剛兩歲半,在香港正好是要考幼稚園的年齡。與親友戚友見面,特別是有小朋友的家 ...
你小朋友就好啦,可以逃離香港既教育制度

子爵府

畀面勳章

回覆:怪獸家長見聞錄

我仔女香港讀書,但我係外國家長思想

伯爵府

引用:最近帶阿仔回港省親,阿仔剛剛兩歲半,在香

原帖由 hevangel 於 14-12-05 發表
最近帶阿仔回港省親,阿仔剛剛兩歲半,在香港正好是要考幼稚園的年齡。與親友戚友見面,特別是有小朋友的家 ...
請問係你自己打定share出黎?
係既話,我要俾個叻你,因為真係絕少爸爸可以單獨帶小朋友出街,甚至好多媽媽都做唔到。

大宅

回覆:方方媽媽 的帖子

曾經有個大陸家長嚟我學校報名,因為入學試考得唔好冇收佢,佢竟然去教育局投訴,最衰嘅係,個官叫我地諗辦法,係咪真係唔可以收,佢都傻傻地。
(利申:國際學校,有權自己收生)

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+jump.jump+於+14-12-05+發表

子爵府

香港起跑線係幼稚園,你唔想跑就要追,外國小孩根本就係玩緊唔同嘅比賽,有乜好沾沾自喜,自己認為自己所選擇是最適合自己咪夠,唔駛踩低人抬高自己。
其實我唔會帶小朋友行信和,嗰度出名唔合防火條例,樓底又低又多人,有乜事好危險!

男爵府

BK Milk勳章

引用:無咁誇張掛。我今年帶個女去IN K1,港島龍

原帖由 VickyCY 於 14-12-05 發表
無咁誇張掛。我今年帶個女去IN K1,港島龍校都無中英文輪流IN。亦無人會預備PORTFOLIO。 ...
我小朋友in玫瑰崗pn係用三語考,我都有袋定profile,不過未有學校要求看...

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 VickyCY 於 14-12-05 發表無

原帖由 Leetamdamleung 於 14-12-06 發表
我小朋友in玫瑰崗pn係用三語考,我都有袋定profile,不過未有學校要求看...

...
補充:所謂的profile只是playgroup的上課証明,我上playgroup本來只是為左親子,並非為左in pn。不過我知好多人讀playgroup
都係為左報幼稚園,聽過叫工人陪上堂,都戥果d 小朋友慘

水晶宮

我唔係怪獸家長,我只係喺樓下報幼稚園,只係報左一間,唔收n就會直接收k, 但遲一年先入學,所以我唔擔心

男爵府

引用:Quote:原帖由+VickyCY+於+14-12-05+發表無

原帖由 Leetamdamleung 於 14-12-06 發表

...
我女in 玫幼k1,全程用廣東話。聽講今年簡單d,只係玩疊積木穿繩之類的玩具。

大宅

响外國如果間學校係國內人士比較多,一樣係咁谷。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+14-12-06+發表

原帖由 cffw 於 14-12-06 發表
不能同意更多!
純粹個人選擇!
我們一家可以選擇澳洲、英國、香港定居,最後選擇暫時留在香港:)
我覺有時環境需要也係原因。

例如樓主提到「幼稚園面試要考兩文三語,老師會用英文叫個小朋友拿起黃色三角形,用中文叫從三個生果中指出個橙之類。」

首先我仔考嘅學校冇,in小學時有些有bilingual 對話。但係我家聚會係有實際需要,洋姻親大陸台灣親友都會同塲出現,我唔會強求孩子表現perfect,起碼意識到不同語言並存,不是太「怪獸」苛求吧?!小孩也要學基本與人溝通嘅能力,別說禮貌等偉論,搵人玩、攞野食都要學兩招呀

家長本身有冇相對堅定嘅敎養理念,反而到現在我還相信是主宰孩子嘅學習重要因素。例如我先生堅持小學無需補習(佢係有睇過敎署syllabus加阿仔學校敎程)&要求阿仔要及早在小學學會主動學習。試過小四遇上鄰居裝修很吵,我找了個功課班讓佢可安靜些完成功課,去了一星期,回來說導師「太」關心他做功課的進度,中間不斷察看令佢覺得好煩;同班另外兩人(不同學校同級)又不斷有問題,佢又忍唔住8卦,反而做慢了很多,晚飯後還要做,減少了他看自己書嘅時間……佢寧選擇去4大長老家。
學習成績總有高高低低,考得不好大家心情都差些,但我覺得賽後檢討、改善學習方式最重要;另一方面,可以直升中學,考試名次壓力少了,考第幾不會牽扯過度期望和憂慮,學習態度正面好多,亦輕鬆不少。

子爵府

引用:我唔知樓主係邊個國家住,但外國都有怪獸家

原帖由 choco_soup 於 14-12-05 發表
我唔知樓主係邊個國家住,但外國都有怪獸家長,可能你未認識到。香港好似有好多怪獸家長,但亦有好多非怪獸 ...
非常同意,唔好一竹竿打一船人,我老公唔駛工人都可以自己攪掂個仔(由newborn冲涼餵奶換片到而家幾歲出街一d都冇難度)。,工人只係我哋返工時做協助。

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 Leetamdamleung 於 14-12-06

原帖由 VickyCY 於 14-12-06 發表
我女in 玫幼k1,全程用廣東話。聽講今年簡單d,只係玩疊積木穿繩之類的玩具。

...
我地果日in pn, 有英普net 同本地老師,變相考晒三語,我老公堅持小朋友要先學好母語,所以我小朋友只識廣東話,但可能靠身體語言明白老師指令或者果日心情好成日笑,竟然取錄左。

呢間係我暫時遇到唯一一間考晒三語的學校

已刪除用户

公爵府

引用:認同名校收生睇背景,你太直接,唔係個個接

原帖由 溋溋 於 14-12-05 發表
認同名校收生睇背景,你太直接,唔係個個接受到
是事實喎,點會唔睇呢,實力同背景也重要的

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 溋溋 於 14-12-05 發表認同名

原帖由 Gmama 於 14-12-06 發表
是事實喎,點會唔睇呢,實力同背景也重要的
個人覺得背景影響力高d

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

公爵府

引用:Quote:原帖由+Gmama+於+14-12-06+發表是事

原帖由 溋溋 於 14-12-06 發表
個人覺得背景影響力高d
其實都係,有背景會佔優勢多好多

複式洋房

回覆 Queenie_0012 的帖子

你咁講,大把人冇工人添啦。

寫文章個題目唔起得catchy點,邊吸引到咁多眼球。
如果成篇野四平八穩好悶蛋,你都冇興趣睇喇。

全世界都有怪獸家長,不過香港的怪獸家長現像比其他地方extreme,有寫成文章的價值。

其實成篇野,最核心想講係呢幾句:

1. 入學Profile想省錢,可以自己印那堆cert,反正學校都唔睇。

2. 幼稚園入學試攪場大龍鳳,倒不真接看父母的稅單銀行存摺學歷證明,只要小朋友智力正常,這個才是幼稚園最想收的學生。

3. 有班本地家長白痴,想多功課谷個細路就讀傳統名校,讀得國際學校就要支持它的教育理念,唔好投訴少功課。

4. 學魔術學圍棋不要太早學,四歲開始學是揠苗助長,那些開班的明坑人。

首頁

尾頁

跳至