跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我亞B2個月20天(出生時5.9磅,早左2星期出生), 現每天吃5歺jar(8-9am, 12-1pm,3-4pm,(沖涼)7-8pm,10:30-11:30pm, 每歺只吃得4安,佢比較懶訓,有時都要我叫醒才吃, 佢條頸還未硬 ,有啲擔心,佢又比較細粒(2個月磅左5.15kg),有冇方法令佢吃多些呢?用米水沖奶是否能令bb長肉啲?

另外有冇全職媽媽?妳0地每天同bb玩些什麼活動呢?有教bb學圖嗎,有冇同bb做按摩呀?

[ 本文章最後由 Aryan 於 08-4-7 17:48 編輯 ]

複式洋房

原文章由 Aryan 於 08-4-7 17:47 發表
我亞B2個月20天(出生時5.9磅,早左2星期出生), 現每天吃5歺jar(8-9am, 12-1pm,3-4pm,(沖涼)7-8pm,10:30-11:30pm, 每歺只吃得4安,佢比較懶訓,有時都要我叫醒才吃, 佢條頸還未硬 ,有啲擔心,佢又比較細粒(2個月磅 ...

我仲慘啦!亞b出世有6.5lbs, 但二個月磅都係得4.3kg乍, 好傷心ar。不過佢每日都係食5-6餐, 每次大約5-5.5安law, 不過就食極都唔長肉, 都唔知點解。我都想試下米水開奶, 唔知work唔work呢!

洋房

我亞b兩個月多啲

亞女有13pounds, 餐餐食200ml, 夜晚臨瞓前飲米水開奶, so far 都幾好.

原文章由 蛋高仔 於 08-4-7 20:33 發表

我仲慘啦!亞b出世有6.5lbs, 但二個月磅都係得4.3kg乍, 好傷心ar。不過佢每日都係食5-6餐, 每次大約5-5.5安law, 不過就食極都唔長肉, 都唔知點解。我都想試下 , 唔知work唔work呢! ...

大宅

我bb兩個月零兩星期, 頸仔都係未硬, 我諗到三個月會好d, 而家佢一日六餐奶, 平時我同佢係屋企會玩下搖椅, 教佢拍下d吊係到的手搖, 聽下兒歌, 有時又會將佢反轉等佢抬下頭仔同埋等佢容易d反身, 務求等佢日頭訓少d,

別墅

我bb而家三個月都係得12磅左右,醫生話可以用米水開奶俾bb飲,仲有營養呢。

原文章由 蛋高仔 於 08-4-7 20:33 發表

我仲慘啦!亞b出世有6.5lbs, 但二個月磅都係得4.3kg乍, 好傷心ar。不過佢每日都係食5-6餐, 每次大約5-5.5安law, 不過就食極都唔長肉, 都唔知點解。我都想試下米水開奶, 唔知work唔work呢! ...
我們愛,因為神先愛我們。

複式洋房

我bb 出生時 8磅(39週), 現時2個月零3星期,約14磅

一日食5餐,每次5-5.5安,愛玩口水,同R損塊面?-(

晚上11點半食奶,然後唔睡覺,要人抱到點幾兩點鐘,否則會極力R臉...

企圖轉身,腳仔用力但仍未成功

複式洋房

原文章由 qk051126 於 08-4-7 22:59 發表
亞女有13pounds, 餐餐食200ml, 夜晚臨瞓前飲米水開奶, so far 都幾好.

請問米水係咪D飯未熟而又滾緊嗰D呀?

洋房

係呀, 其實好似煲粥噤, 但bb只係飲啲粥水

唔好煲噤"杰", 驚會食"濟"bb.煲45minutes就ok.

原文章由 GGSpiderG 於 08-4-8 22:18 發表

請問米水係咪D飯未熟而又滾緊嗰D呀?

大宅

原文章由 言媽媽 於 08-4-8 21:53 發表
我bb 出生時 8磅(39週), 現時2個月零3星期,約14磅

一日食5餐,每次5-5.5安,愛玩口水,同R損塊面?-(

晚上11點半食奶,然後唔睡覺,要人抱到點幾兩點鐘,否則會極力R臉...

企圖轉身,腳仔用力但仍未成功 ...

我唔知我bb每日食幾多奶,因為我係埋身餵,全人奶,佢依家都已經 over 16lbs啦,佢食完奶之後我會放佢喺大床到瞓底,比佢自己玩吓,大約45mins佢就會叫你,因為差唔多要瞓,有時會同佢按摩吓,玩吓玩具,依家佢鐘意伏身,得閒會幫佢轉吓身,等佢學吓轉身

大宅

原來可以比bb趴係到架,係咪咁樣會令佢可以快些轉身呀!

大宅

係啊, 不過一定要有大人係身邊睇實, 其實健康院個本話bb發展的書仔都有寫, 你可以睇下啊

原文章由 PurinBB 於 08-4-12 11:13 發表
原來可以比bb趴係到架,係咪咁樣會令佢可以快些轉身呀!

男爵府

畀面勳章

原文章由 mushroomn 於 08-4-9 12:50 發表

我唔知我bb每日食幾多奶,因為我係埋身餵,全人奶,佢依家都已經 over 16lbs啦,佢食完奶之後我會放佢喺大床到瞓底,比佢自己玩吓,大約45mins佢就會叫你,因為差唔多要瞓,有時會同佢按摩吓,玩吓玩具,依家佢鐘意伏身,得閒 ...

吓....您呀B玩到疲倦又係會叫我...要抱住um瞓覺.... C6話要整治佢,,,唔抱自己瞓....梗係咪得啦...

佢食完奶,我會比佢自己玩吓, 有時坐搖椅, 拍下D公仔....有時瞓係度睇"轉轉", 即係音樂搖鈴...吊係度個隻...有時間俾D玩具佢睇下
大約45mins...叫..um 瞓....半個鐘醒....又要玩...or 要抱.....:;pppp:

大宅

原文章由 joyjoy815 於 08-4-12 12:46 發表

吓....您呀B玩到疲倦又係會叫我...要抱住um瞓覺.... C6話要整治佢,,,唔抱自己瞓....梗係咪得啦...

佢食完奶,我會比佢自己玩吓, 有時坐搖椅, 拍下D公仔....有時瞓係度睇"轉轉", 即係音樂搖鈴...吊係度個隻...有時 ...

佢平時玩會喺大床到玩,所以玩完會叫我地抱佢瞓平,不過唔知係咪昨日帶佢去剪頭髮,跟住昨晚就Lau足成晚,好難攪

首頁

尾頁

跳至