跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我想問係咪咁細個人仔出關都要有回鄉証?點同BB影相去整回鄉証呀?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

要回港證+回鄉咭, 或者 passport+IDcard+回鄉咭.
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &page=1#pid21956181

我會等到 bb 要返大陸時至申請, 因為一張咭得 3年期.

我幫 bb 影證件相搞左幾日至搞掂!!! 第一日俾人點左去快圖美影證件相, 點知bb 一係訓一係大喊, 搞佢唔掂又尷尬, 有d 客人見到就話佢幫 bb 影相搞左 2 粒鐘, 要 bb 唔飽唔餓要佢醒左至影得, 最麻煩係果陣 bb 得2個禮拜人仔咁大, 要用包被遮住我隻手咁托住佢條頸影, 不過最後係影唔成. 果度 d 人教我自己響屋企影, edit 好咪拎返去print 出黎. 果晚我響屋企等 bb 訓響度咁影, 後面舖張淨色既毛巾, 快手快腳趁佢正面望鏡頭時咁影(我只有 DC仔, 所以一定要 bb 定定地至影得清楚), 之後 edit 個 background 顏色就得 (你可以索性用白底/粉紅底等做background, 咪唔駛再 edit).

第二日我連相既 size都set 好, 可能溝通問題, d 人曬錯晒 d size 俾我. 最後又去番快圖美. 點知個職員話唔記得提我要打直咁影 bb, 我打橫咁影左 bb, cut 相至知搞到張相變左大頭相, 否則張相唔夠長 print 唔到出黎... 我試過交張大頭相, 最後被領事館 reject左. 果晚再整, 到第3日拎番去快圖美 print, 佢地會cut 番o岩既比例就得.

有bk 媽媽推介呢個 software
http://www.openplatform.com.hk/Chinese/photoDIY.htm
唔知佢有冇得調較個相入面 bb個頭既大細, 所以我都係拎出去 print.

總結係你可以自己影, 記得要打直咁影相, edit 番個底色, 拎d 相去print 就得.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-4-8 21:50 編輯 ]

複式洋房

原文章由 bosch 於 08-4-8 19:39 發表
要回港證+回鄉咭, 或者 passport+IDcard+回鄉咭.
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &page=1#pid21956181

我會等到 bb 要返大陸時至申請, 因為一張咭得 3年期.

我幫 bb 影證件相搞左幾日至搞掂!!! 第一日俾 ...

THANKS~ 個SOFTWARE OKOK, BUT未TRY TO PRINT
...☆小王子2008年02月19日☆出世了☆...

---->小女皇的生活點滴

珍珠宮

bosch:

其實我諗住自己要換回鄉証,不如順便幫個仔整埋啦...... 而且唔知個仔幾時可能要返大陸,諗住申請左先。

不過我睇你條link,可以用BB passport都得...... 不過唔知BB passport有效期幾耐呢?我諗住可能等BB大個小小就帶佢去東南亞地區旅行,如果係咁,可能申請BB passport好過申請回港証。

你個影相方法都係個好方法,點解我之前諗唔到?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆 #1 Freesia_cat 的文章

回鄉證: 有效 3 年
特區護照:5年 (要申請埋身份證)
回港證: 六 個 月 , 限 用 一 次; or 五 年 , 多 次 通 用

http://www.immd.gov.hk/chtml/hktraveldoc.htm
http://www.ctshk.com/zhengjian/gangao.htm

影相果度...我地係白行幾次仲要人地教至識咁做. 自己影好 d, 大把時間去影靚張相都得, 你知啦, 冇可能知bb 去到曬相舖度做乜丫麻.... 不過 bb 大得快, 所以到真係申請時去影會穩陣 d.

男爵府

等我同bb影左,
但超級搞笑......

珍珠宮

bosch:

咩叫要申請埋身分證?我諗唔係講緊我地大人那種呀?同埋申請埋同唔申請埋有咩分別呀?

瑪瑙宮

回覆 #1 Freesia_cat 的文章

入境處會順便幫 bb 做埋身份證, 聽聞唔駛額外俾錢. 由於本特區護照年期短, 我會到 bb 要出外時至幫佢申請, 感覺冇咁蝕.

http://www.gov.hk/tc/residents/i ... aqaboutpassport.htm

14. 11歲以下兒童毋須持有身份證,他們如何申領香港特別行政區護照?

11歲以下而未持有香港永久性居民身份證的兒童,在申請香港特別行政區護照時,須同時申請香港永久性居民身份證。申請書必須由該兒童的父母或合法監護人簽署。該永久性居民身份證將會與香港特別行政區護照同時簽發。如需更詳細資料,請參閱香港特別行政區護照申請的說明書。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我想請問有冇媽媽申請左回港證??
個申請程序係點+要咩文件架?

瑪瑙宮

我未申請, 不過 d 申請表同網頁入面寫晒申請手續, d 相既要求, 所需文件呀, 可以睇睇~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我睇過個網頁,不過唔係好明..........所以上黎問下有冇媽媽申請過~

珍珠宮

咁其實要預BB要出門前幾多時間申請passport及回鄉証?Passport申請好似話預3星期左右,唔知回鄉証要幾耐先有呢?

珍珠宮

Freesia_cat,

我同bb攞左出世紙後即日去做埋passport,因為初生bb未有HK ID,所以要一個月先有得攞passport~

瑪瑙宮

回覆 #1 晞玥 的文章

做左 passport, 應該可以駛做回港證喎??

[ 本文章最後由 bosch 於 08-4-10 03:43 編輯 ]

洋房

原文章由 Freesia_cat 於 08-4-9 22:17 發表
咁其實要預BB要出門前幾多時間申請passport及回鄉証?Passport申請好似話預3星期左右,唔知回鄉証要幾耐先有呢?

我4月2日同bb申請passport﹐要5月2日先有得攞﹐要成一個月呀!(會同時幫你做埋身份証)
回港証就即時有得攞
回鄉証就12個工作天﹐如果要5天快証就要加200蚊

珍珠宮

回覆 #14 bosch 的文章

我想知係唔係一定要攞左passport先可以做回港證??
未攞到做唔做得呢??

男爵府

原文章由 晞玥 於 08-4-9 20:39 發表
我想請問有冇媽媽申請左回港證??
個申請程序係點+要咩文件架?

要填表~
要2張BB證件相~
要搵個除父母外既第三者填表~
仲要帶埋BB出世紙~
父 / 母id card~
同埋BB本人都要去......

尋日o岩o岩整左~~~
晞玥,
如果你想整,
最好網上book左先~~
而且火炭o個間會無咁多人~~~

男爵府

原文章由 晞玥 於 08-4-10 10:33 發表
我想知係唔係一定要攞左passport先可以做回港證??
未攞到做唔做得呢??

有passport就唔使回港證啦~~~
不過回港證只可由中國內地同澳門返香港先有用,
你要帶BB返台灣ma?
如果係不如整passport算啦,
4年多D返o黎續一次證咪得囉~

[ 本文章最後由 ivymeoow 於 08-4-10 13:08 編輯 ]

男爵府

原文章由 Freesia_cat 於 08-4-9 22:17 發表

12個工作天~~~

珍珠宮

原文章由 ivymeoow 於 08-4-10 01:05 PM 發表

要填表~
要2張BB證件相~
要搵個除父母外既第三者填表~
仲要帶埋BB出世紙~
父 / 母id card~
同埋BB本人都要去......

尋日o岩o岩整左~~~
晞玥,
如果你想整,
最好網上book左先~~
而且火炭o個間會無咁多人~~~ ...

等我一陣上佢地個網book先~
唔該晒你~

首頁

尾頁

跳至