嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日係超市買左包裝盒蒸豆腐,覺得好甜,請問媽媽你哋買邊款豆腐俾BB食?

大宅

我都係超市pre-packed蒸煮豆腐,BB細,唔敢用街市D靚豆腐住

公爵府

引用:今日係超市買左包裝盒蒸豆腐,覺得好甜,請

原帖由 Lenasbobo 於 14-12-07 發表
今日係超市買左包裝盒蒸豆腐,覺得好甜,請問媽媽你哋買邊款豆腐俾BB食?

...
我由仔仔6個月開始就用街市嘅板豆腐~ 街市的豆腐鈣質比超市買的為高~

公爵府

引用:今日係超市買左包裝盒蒸豆腐,覺得好甜,請

原帖由 Lenasbobo 於 14-12-07 發表

...
街市豆腐夠高鈣

由黃豆製成的豆腐,亦含豐富鈣質。「黃豆本身就含鈣質,傳統豆腐加食用石膏製成,食用石膏即硫酸鈣,故鈣質含量高。一磚街市出售的板製豆腐,就含400毫克鈣質,故日常多以豆腐入饌,都有助補充鈣質。」陳勁芝說。

豆腐的鈣質含量,以硬豆腐最高,其次是軟豆腐,再其次為水豆腐。然而高鈣只限傳統製法豆腐,超市出售的盒裝豆腐由於是大多以凝結劑製成,故鈣質含量不高,每磚只含約30毫克鈣質。故陳勁芝建議,如想以豆腐補鈣,宜選傳統板製豆腐。

資料原自:http://dev.eastweek.com.hk/index.php?aid=11036

大宅

引用:Quote:原帖由+Lenasbobo+於+14-12-07+發表

原帖由 mondymondy 於 14-12-09 發表
街市豆腐夠高鈣

由黃豆製成的豆腐,亦含豐富鈣質。「黃豆本身就含鈣質,傳統豆腐加食用石膏製成,食用石膏 ...
謝謝你詳細的資料

伯爵府

我想知bb幾大可以俾距食豆腐?

大宅

我想知bb
幾大可以俾距食豆腐? X2

大宅

回覆:ccm516 的帖子

六個月就可以俾一匙羹試下食連續三日,留意有冇敏感,冇就OK啦

大宅

畀面勳章

咦....乜BB咁細個可以食豆腐呀? 我唔記得係邊度睇過話豆腐少食為妙, 因為有石膏粉....咁....其實係咪冇問題架???

公爵府

引用:我想知bb幾大可以俾距食豆腐?

原帖由 大豬既老婆 於 14-12-09 發表
我想知bb幾大可以俾距食豆腐?
健康院嘅小冊子,6個月就可以俾bb試架啦~

公爵府

引用:我想知bb幾大可以俾距食豆腐?+X2

原帖由 ccm516 於 14-12-16 發表
我想知bb
幾大可以俾距食豆腐? X2
#10已覆

公爵府

引用:咦....乜BB咁細個可以食豆腐呀?+我唔記得係

原帖由 kuromi914 於 14-12-16 發表
咦....乜BB咁細個可以食豆腐呀? 我唔記得係邊度睇過話豆腐少食為妙, 因為有石膏粉....咁....其實係咪冇問題 ...
參考返健康院嘅小冊子,6個月都可以試架啦~

其實我個人覺得係要食物多元化,「少吃為妙」又未至於係話「唔好食」,凡任何食物,更有益的都要適可而止~

對於初初引入固體食物嘅bb嚟講,我個人覺得不需要每天都吃,或者可以一星期俾兩餐,每餐約俾最多1湯匙內的份量,去補充返營養就ok~ 因為bb咁細個,消化系統仲係好幼嫩,過量嘅蛋白質比較難去處理,所以最好由少少開始,適應左(又無敏感)就可以俾返正常攝取量~

大宅

畀面勳章

mondymondy 發表於 14-12-17 02:10
參考返健康院嘅小冊子,6個月都可以試架啦~

其實我個人覺得係要食物多元化,「少吃為妙」又未至於係話「 ...

等我下次都整豆腐俾個仔食先^^

公爵府

引用:Quote:mondymondy+發表於+14-12-17+02:10+

原帖由 kuromi914 於 14-12-17 發表
好…等我下次都整豆腐俾個仔食先^^

大宅

回覆:食邊款豆腐好?

我都試下先

首頁

尾頁

跳至