婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

環保接龍勳章

話說尋日同99飲茶,99問:又話個妹一定入家姐讀嗰間小學嘅?點解到依家都冇信叫呀妹去註冊架?
c6:你講緊乜?
99:小學呀!又話家姐讀緊嗰間,個妹係必收嘅?呀妹(指住雙非B) 出年小一嘛,唔係跟你個女嗰間咩?我諗過架啦,咁遠我唔湊返嚟啦,擺係你哋度啦!家姐又可以教呀妹功課,啱晒啦!
c6:家姐同妹嘅意思,係要同一個老豆老母生!唔係你話係就係!要睇出世紙架!
99:咁依家點呀?我唔識架喎!(望住我)
你唔出聲?
我:你冇講我點知?依家點?唔知呀,你去問區議員啦!

(雙非B冇讀幼稚園)

男爵府

回覆:冇啦啦俾人鬧

我叫李長治做阿哥,唔知可唔可以跟佢讀書呢
你99都傻,冇人湊學乜人做雙非b黎香港讀書
返大陸慢慢搵學校囉

大宅

連幼稚園都無讀過?你99果然好嘢丫,仲要話晤湊想比個波你們,的確有一套丫,叫個雙非b返大6啦

男爵府

請問呢個阿妹係咩人?雙非姪女?

伯爵府

環保接龍勳章

本來有讀k1架,但返咗一個月就話又要俾錢又要限時限刻湊放學,唔讀啦喎!

伯爵府

環保接龍勳章

引用:請問呢個阿妹係咩人?雙非姪女?

原帖由 BabyFungT 於 14-12-08 發表
請問呢個阿妹係咩人?雙非姪女?
係c6細佬個女。

c6好細就嚟咗香港,佢細佬係b6一直冇嚟。

伯爵府

環保接龍勳章

引用:我叫李長治做阿哥,唔知可唔可以跟佢讀書呢

原帖由 nicolebean 於 14-12-08 發表
我叫李長治做阿哥,唔知可唔可以跟佢讀書呢
你99都傻,冇人湊學乜人做雙非b黎香港讀書
返大陸慢慢搵 ...
我想分身家多啲喎!

禁止訪問

伯爵府

癡癡地

你應該答你奶奶,系呀,甘你慢慢等喇窩~

其實我唔會怪奶奶,講真,距系麻麻,點知甘多呢d教育既野
個小朋友既爸爸媽咪先衰!生左出來又唔教,掉俾個老人家
連幼稚園都唔同距去讀
講真,就算最後有小學讀,都唔方系好學校啦!

大宅

千其唔好多事, 呢D情況等佢地自己搞掂佢, 因為.. 我深信無論你搵咩學校都係死, 更加, 雙非B個老豆老母呢.. 大把雙非自己嚟香水搵學校

翡翠宮

畀面勳章

話哂都係自己孫女,乜你99衰得咁交關,幼稚園都唔俾佢番,就係為左唔想帶返學?

咁怕麻煩,當初就唔好叫個b係香港出世啦,當日佢講明一定唔會幫手,你叔仔兩公婆點會將個女交俾佢!
日日是好日

公爵府

男家的事別插嘴.盞死快D....

小肥楊    發表於 14-12-8 11:14

侯爵府

我的育兒心得勳章

你99既智商咁高,唔洗讀都得啦!

男爵府

回覆:chingcging 的帖子

唔好多事,一陣要你養埋個姪女仲煩。自細跟99住?幼稚園都無讀,點上小學?
其實個小朋友好慘,無父母喺身邊照顧,99又好似唔係好想理,不如番去跟番父母喺上面讀好過啦…

公爵府

回覆 chingcging 的帖子

雖然個雙非B好慘,但咁嘅情況你都係置身事外好啲,唔係以後要你湊多個你就c啦!

男爵府

畀面勳章

你99真係幾搞笑架喎~~

我應同其他JM講,唔好插手,一插手就甩唔到身架啦~
我真心覺得你姪女返大陸讀好啲,你99又好似唔想理,想交埋俾你照顧,咁細個就俾人當人球咁,返去父母身邊好啲啦,起碼有媽咪鍚呀嘛

大宅

反而,我想知樓主c6意下如何,似乎99真係唔係幾鍾意湊孫。如果99將妹妹推比你地,你地會硬食定拒絕?都係早小小同c6夾定好d

別墅

有需要call社署,小朋友好可憐,無父母常在身邊,又得不到好的教育,害了她之餘,如果佢學壞,也成社會的負擔。這些成人的問題害了小孩一生。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主啲99講到好似樓主欠佐佢咁, 老馮要幫叔仔啲女搞學校, 教埋功課,仲要湊埋(住埋, 養埋); 真係好厚顏又無禮;

依個世界唔係聲大都係有道理架

伯爵府

環保接龍勳章

據弟婦講,係99叫佢哋生多個(已有個仔
依家16歲), 話\"依家興,同埋有著數唔攞就笨!\"。咁生完佢2公婆即刻返b6睇大仔,因為係待產時,大仔俾人湊,湊到好差,情緒又有問題。到舊年,弟婦發難,要攞返個女,點知99死都唔俾,話湊開有感情,個B冇穿冇爛有咩好嘈!仲話\"係你大佬唔俾個孫我湊,我咪湊你嗰個囉!俾人知我有3個孫都冇得湊,你叫我點見人呀?!\"c6細佬頂佢唔順,同老婆個個星期六嚟睇女,99又唔鍾意,成日借啲依唔俾見!真係聽到都煩!都唔知佢攪住個細路做乜!

首頁

尾頁

跳至