自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

星島日報報道)
屯門順德聯誼總會梁銶琚中學的八名中五生,於去年六月參加英國倫敦工商會考試局(LCCI)的初級會計考試,於全球逾一萬名考生中脫穎而出,勇奪四項全球第一及四項全球第二。九龍城聖公會聖三一堂中學亦有一名中五生,亦在同一考試奪全球第一的佳績。
  本港約有七千人參加去年六月的LCCI初級會計考試,梁銶琚中學約一百名中四生中,逾九成半人考獲優等,四名學生更獲全球與全港第一的殊榮,亦有四人獲全球與全港第二的佳績,創下該校歷來最佳成績,該批學生於本學年已升讀中五,並將於本周五挑戰中級試,再迎戰會考。
  校長戴明基表示,該校鼓勵中四、中五及中七的會計科學生,分別參加初、中及高級

會計試,由於LCCI與會考及高考的課程相近,校方更特別安排中五及中七生在公開試前,先報考LCCI,增加學生考試經驗及信心。
  他指,修讀會計除須了解概念,亦須勤加操練,故學生須完成十至二十年的歷屆試題。他續稱,參加LCCI會計試已成學校傳統,過去曾出產七名於LCCI初、中、高級會計試與會考和高考均奪優等的「大滿貫」得主,其中一名「大滿貫」得主梅志杰現返回母校當會計科教師,把所學傳授予師弟妹。
  其中一名全球第一得主方家賢表示,會計題目變化多端,令他
迷,在考試前兩周,他每天均花三、四小時操練,「讀會計的同學以前都說很難,但考完LCCI有好成績,對會考信心增加不少。」
  聖三一堂中學中五生張文耀亦於LCCI初級會計試獲全球第一名,他認為,LCCI題目較會考「偏門」,有助深入了解學科概念。為測試自己的實力,他將於五月完成會考後,越級挑戰達預科程度的高級會計試。

順德聯誼總會梁銶琚中學4人獲得LCCI全球及全港第一

【明報專訊】初中成績平平的中五學生方家賢,最近考獲英國倫敦工商學院會計科專業試(LCCI)初級會計科的「全球及全港第一名」,為他打下應屆會考的強心針。他就讀的順德聯誼總會梁銶琚中學在10多年來,近乎每季都有學生獲得LCCI全球及全港第一,即是打入該試優異(Distinction)等級的最高評分之列。該校學生去年應考LCCI初級試,其中4人獲得全球及全港第一名,4人則得第二名,其餘73名學生亦獲得75分以上的優良成績。方家賢自小對數學充滿興趣,他覺得會計科的數字更是變化多端,今次的優秀成績令教師感到驚喜之餘,亦增加他對會考的信心。
梁銶琚學生屢獲全球第一
該校文武雙全的中五生梁健欣亦列席全球及全港第一,她認為密集補課雖然辛苦,但做對題目能為她帶來極大滿足感。據校方統計,該校在LCCI獲優良成績的學生,會考和高考會計科都能奪A,當中不乏自修生。校長戴明基說:「同學見到師兄師姐做到,更有動力挑戰自己。」
LCCI亦成為學生的試煉場,戴明基指校方會先安排中七生考LCCI,讓他們及早知道自己的程度,更有效地備戰公開試。

禁止訪問

洋房

LCCI簿記五港生全球第一
07/04/2008

【 東方日報 】 考 試 可 以 是 壓 力 , 亦 可 以 是 磨 練 與 挑 戰 。 本 港 至 少 五 名 中 學 生 在 英 國 倫 敦 工 商 會 ( LCCI ) 初 級 簿 記 考 試 獲 全 球 最 佳 成 績 。

四 名 來 自 梁 銶 琚 中 學
去 年 第 三 季 的 LCCI 初 級 簿 記 考 試 , 香 港 區 約 七 千 人 報 考 , 屯 門 順 德 聯 誼 總 會 梁 銶 琚 中 學 鼓 勵 全 體 會 計 科 學 生 報 考 , 爭 取 公 開 考 試 實 戰 經 驗 , 考 試 剛 放 榜 , 該 校 取 得 佳 績 , 逾 百 名 報 考 學 生 中 , 九 成 獲 優 異 成 績 (Distinction) , 中 五 的 朱 嘉 晞 、 方 家 賢 、 關 芷 琪 及 梁 健 欣 更 同 獲 全 球 第 一 ; 陳 慧 心 、 馮 景 揚 、 劉 詩 慧 及 黃 婷 婷 同 獲 全 球 第 二 。

商 科 學 生 方 家 賢 對 會 計 深 感 興 趣 , 考 簿 記 試 前 每 日 花 三 至 四 小 時 溫 習 , 卻 樂 此 不 彼 , 「 覺 得 會 計 有 好 多 變 化 」 , 考 獲 全 球 第 一 的 佳 績 , 增 強 他 對 會 考 的 信 心 。 他 會 做 廿 年 的 歷 屆 試 題 備 戰 會 考 , 但 認 為 最 重 要 是 明 白 當 中 的 概 念 。

讀 理 科 班 的 陳 慧 心 憑 自 修 , 考 獲 全 球 第 二 成 績 , 比 別 人 多 花 時 間 及 精 力 溫 習 , 「 假 期 好 多 時 都 要 補 課 , 仲 要 靠 自 己 睇 多 書 , 辛 苦 」 , 今 次 考 獲 理 想 的 成 績 , 肯 定 了 她 的 努 力 並 無 白 費 。

珍珠宮

米玩啦...中四程度挑戰中級就差唔多...真係想駁全球第一架乍???

[ 本文章最後由 tkkmama 於 08-4-9 12:45 編輯 ]

男爵府

原文章由 tkkmama 於 08-4-9 12:35 發表
米玩啦...中四程度挑戰中級就差唔多...真係想駁全球第一架乍???

乜中四就要報中級??

中三好似無會計嫁bor
咁係咪中四頭就要考初級??
中中四期就報中級??
而中四尾就報高級??

再者梁球琚係Band 1學校, 你估想搏就咁易搏到咩, 睇你年紀都一定大過哂班中學生, 咁你係咪又可以搏考到全球第一呀, 不如你考俾我睇吓??

[ 本文章最後由 OneTwoThree 於 08-4-9 13:19 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 OneTwoThree 於 08-4-9 13:16 發表

乜中四就要報中級??

中三好似無會計嫁bor
咁係咪中四頭就要考初級??
中中四期就報中級??
而中四尾就報高級??

跟本唔需要考初級.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

男爵府

原文章由 emmypun 於 08-4-9 13:19 發表

跟本唔需要考初級.

點解唔需要考, 咁點解要講中級呢?? 唔係有初級先有中級既咩?? 你有無考過

大宅

醒目開學勳章

我讀 F5 時都考 LCCI-Inter 啦,而且好似好少人會考 Ele 喎。

ACCA 全球第一就勁....... LCCI - Ele.....

[ 本文章最後由 littlepigstores 於 08-4-9 15:07 編輯 ]
    日本有怕死的 "自慰隊"

禁止訪問

珍珠宮

有乜貢巴閉呢? 好耐之前,LCCI全球第一成日都係香港霸左o架la...大驚小怪,當年個個同學中五未讀完已考左intermediate level--個個都distinction

我讀間野雞預科,隔離班有個師兄同師姐third level 已包辦全球及全港一、二名,而我未讀完中六,自修都過埋third level 啦.............o矣! 打鑼打鼓

原文章由 kvstephanie 於 08-4-9 14:49 發表

I agree with you!!!! LCCI Elementary is soooo easy!

[ 本文章最後由 LokYauYau 於 08-4-9 15:30 編輯 ]

珍珠宮

5使考初級都可以考中級, 但5 pass中級就5可以考高級

因為elementary level 太淺, "渣"呢張cert 冇意思 Therefore, 好多人save exam fee 直入去考中級

原文章由 OneTwoThree 於 08-4-9 13:21 發表

點解唔需要考, 咁點解要講中級呢?? 唔係有初級先有中級既咩?? 你有無考過

珍珠宮

原文章由 LokYauYau 於 08-4-9 15:18 發表
有乜貢巴閉呢? 好耐之前,LCCI全球第一成日都係香港霸左o架la...大驚小怪,當年個個同學中五未讀完已考左intermediate level--個個都distinction

我讀間野雞預科,隔離班有個師兄同師姐third level 已包辦全 ...

係呢.... 根本而家初級都冇乜人會花時間去考, 幾個鐘喎...準備會考好過啦... 講明啦, 而家請初級文員, LEVEL III都幾乎冇人要啦....幾十年前考過哂啦...要個初級全球第一來做乜呀???

洋房

完全明白哂乜嘢叫做”吃不到的葡萄是酸的”. 人哋考取到好成績就眼紅人哋,唔恭喜不特意,仲千方百計睬低人,呢種愚蠢行為真喺唔要得.

用LCC高級及中級程度嚟同初級比較根本係唔適當. 以一班第一年接觸LCC嘅中四同學嚟講可以考到咁好成績替香港人爭光應話該鼓勵至啱. 雖然LCC初級要合格甚至攞到DISTINCTION唔太難,但係要攞到全球第一或二名就非常困難,就算有LCC高級及中級程度去考都未必攞到全球第一或二名!

再者,去年第三季的LCC初級全球有二十萬人考單係香港己經有七千人,點會話冇人考呢? 佢地又唔係話淨係揸住LCC初級去揾工,已經講咗今年中五會繼續考埋中級然後考高級.

剛才喺梁銶琚中學網頁䏲到佢地亦曾多次在LCC高級及中級程度攞到全球第一或二名. http://www.lkkc.edu.hk/popup/08-LCCI-press.pdf 唔知樓上提到嘅野雞預科係邊間呢? 可唔可以俾D真實資料睇吓?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

中四程度考初級有咩問題呢?真係唔明樓上的問題?
要讀晒中五先考得中級喎﹙以學校課程計﹚,
樓上講的那位在中學有無讀過會計呀?

我覺得中四未考過公開試,得出咁的成績好叻喎!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

水晶宮

大宅

咩科都好啦, 全球第一個名唔好聽咩?

我阿妹都係讀呢間, 佢讀O個年3個LEVEL都係DISTINCT., O個年佢學校亦都出左一個LCCI ADV. 全球第一, 個女仔仲要住我地樓上添~ 公屋長大O既細路可以做全球第一喎, 我覺得佢地好威喇~
與有榮焉添~~~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

全球第一喎﹗梗係叻啦﹗﹗﹗

禁止訪問

子爵府

我地作為家長, 孩子無論參加mud 野比賽/考試, 擺到優異既成績,當然要鼓勵, 失敗既都曾支持佢地, 何況佢地只不過是區區中五生, 定曾考到更上一層樓, 前途無可限量, "令欺白鬚 公, 莫欺少年窮". 呢間學校既曾考成績都是全港出名既好.我相信佢地既努力無白費

別墅

我都覺得佢地好叻....好值得大家比D鼓勵 !

作為家長 , 就算唔係自己子女 , 都好"鄧"佢地高興 , 唔明點解有D人會咁踩佢地 , 真係覺得好無品 !

:;pppp: :;pppp: :;pppp:

首頁

尾頁

跳至