論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我第一次請泰傭,是我老公家姐個泰傭d朋友,在港做了10年多,之後回泰國幫細佬湊b,我26/4開刀生b,因我比較愛清潔.如果每日叫佢洗地,會唔會唔太好呢,仲有佢自己的內衣,是不是要佢日日洗,平日佢著d衫褲.你地有無比佢自己一機衫洗,有d同事話要佢所有衫自己手洗,會唔會太苛刻呢,仲有沖涼洗頭用品,是不是我買定叫佢自己買,八達通係唔係要入定錢比佢搭車,太多問題唔好意思

珍珠宮

首先, 你要清楚自己既分身先~ 你係僱主, 佢係工人~

洗地 - 當然可以叫佢洗地啦~ 我請得工人就緊係要屋企乾淨啦~ 我吩咐工人每朝早起床後6:30左口拖地~ 晚上after dinner 再拖一次~

工人內衣 - 要佢每次沖涼時順便用手洗埋, 我自己都係咁啦~~

工人平時D衫 - 佢D衫, 比個大垃圾袋佢, 叫佢儲起, 一星期比佢用洗衣机洗一次, 但一定不可以放[底衭]入去洗!!

沖涼洗頭用品 - 你可以第一次時買比佢, 之後叫佢用完自己買.

八達通 - 佢自己放假去街, 僱主係唔須要負責佢任何交通費的, 佢在HK已做了一段時間, 佢知點做的了~ 你不用買八達通比佢~~

記住~ 工人做得好唔好, 好多時係僱主做成的, 你想佢好, 就一定要教, 唔好怕佢, 唔好怕唔好意思, 佢係應份要做的! 唔啱就要話, 做到啱為止, 唔好成日諗住點獎勵佢, 買野比佢, 初初要收得緊d, 唔好放鬆佢, 要有規有舉~

大宅

非常同意Siuchoi既講法, 你係主人, 佢係工人, 你有咩要求一定要同佢講清楚, 佢係香港做咗十年可能會同你講以前個僱主都唔係咁, 你可以同佢講, 你依家係我度打工, 你要跟我要求, 唔係佢, 唔好比佢食住你.......

我工人6月就完約, 呢2年佢每日都會:
- 晚飯後吸塵拖地
- 臨訓前沖涼, 沖完涼所有衫都要自己洗, 唔准等放過夜(因佢地好古惑, 第2日見你睇唔到就會放落機洗, 我係接受唔到工人既衫同我一齊洗的)
- 除咗1日3餐, 其它唔需要包, 如你個做咗咁耐, 佢自己都應該會帶用品黎, 如果真係無, 你第一次可買比佢, 但要講明只買一次
- 放假所以費用都係自付, 你亦要同佢講清楚唔可以係屋企煮野食帶出街

最好你自己list定出黎, 佢day 1 黎到就要講明(仲要好firm o個隻), 千祈唔好心軟, 唔好覺得唔好意思. 如果做耐咗你覺得佢都ok先放返鬆比佢(我耐既意思係起碼9個月至1年)

原文章由 Siuchoi 於 08-4-9 09:34 發表
首先, 你要清楚自己既分身先~ 你係僱主, 佢係工人~

洗地 - 當然可以叫佢洗地啦~ 我請得工人就緊係要屋企乾淨啦~ 我吩咐工人每朝早起床後6:30左口拖地~ 晚上after dinner 再拖一次~

工人內衣 - 要佢每次沖涼時順便 ...

大宅

呀, 仲有, 你要規定佢每日起身時間(唔好太晏), 同佢放假幾點可以離開同幾點回家(for你參考, 我工人放假既時間係朝9至晚8時半).

原文章由 靚媽唔易做 於 08-4-9 09:48 發表
非常同意Siuchoi既講法, 你係主人, 佢係工人, 你有咩要求一定要同佢講清楚, 佢係香港做咗十年可能會同你講以前個僱主都唔係咁, 你可以同佢講, 你依家係我度打工, 你要跟我要求, 唔係佢, 唔好比佢食住你.......

我工 ...

男爵府

非常同意樓上兩位媽媽既講法. 請唔請到好工人, 除左看彩數, 仲要有自知(僱主)之明. 如果你忘記左僱主的身份, 佢當然樂意唔再當自己係工人.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我每朝都叫工人拖地, 清潔係工人既範圍, 唔好覺得過份, 我要求工人用手洗番佢自己d衫褲, 從來無供應過日常用品比佢, 點解要同佢入錢落八達通? 佢放假唔使比車錢佢喎, 若果平日你要求佢出街需要搭車, 我都會比我張八達通佢用, 但番到屋企佢要比番我囉~
我工人都用咗年半, 都係第1次請工人, 唔好覺得對工人好, 工人會對番你好, 我都好後悔個時唔識上嚟bk吸取經驗, 若果下1次換工人, 我都會好似佢地咁做, 第1天就要講好規矩, 唔可以無大無細, 好彩我工人除咗無乜禮貌之外, 做嘢都ok, 無駁咀我都算數….
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至