懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我上youtube見人, 真人真事咁生仔, 助產士用剪刀幫個孕婦剪大個陰道, 好讓bb的頭容易出來。我見到剪刀一落之後, 個孕婦的陰道流很多血, 所以自己很担心。我剛小產完3個月, 會再努力生bb, 但看完這片段後, 有少少驚, 故提出此問題問問大家。mouth:

大宅

我生左兩胎, 剪會陰個下完全唔覺, 因為陣痛比剪會陰更痛嘛. 我細個讀BIO, 睇d生仔片段好恐佈, 到生個陣其實無咁恐佈, 因為你根本咩都睇唔到, 就算老公陪產, 老公都睇唔到你下體架, 所以都唔覺會好血腥.

男爵府

原文章由 la5711 於 08-4-8 23:20 發表
我生左兩胎, 剪會陰個下完全唔覺, 因為陣痛比剪會陰更痛嘛. 我細個讀BIO, 睇d生仔片段好恐佈, 到生個陣其實無咁恐佈, 因為你根本咩都睇唔到, 就算老公陪產, 老公都睇唔到你下體架, 所以都唔覺會好血腥. ...

我都有同感,'剪會陰個下完全唔覺 因為陣痛比剪會陰更痛'
我生大仔好似屙屎咁,我覺得陣痛果d痛似,攪肚痛,但你又坐緊車唔去得廁所果d feel囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

痛唔痛就每個人都唔同。。。特別係承受痛楚嘅情度。
我個同學生笫一胎,行行吓街,突然生得,馬上去醫院,醫生都未赶得切著醫生袍,佢已經生咗。
我家姐。。。痛咗36小時至生得!
但老一輩嘅媽咪,個個都話唔痛,好容易痾咋

大宅

好媽媽勳章

好痛.
痛到老公講 "I don't want to be here".

Correction - I actually said "I don't want to do this anymore".

[ 本文章最後由 sbandliz 於 08-4-9 11:49 編輯 ]

大宅

10級痛......好難想像
我都驚緊.......所以打算開刀呀

男爵府

原文章由 laimanw 於 08-4-8 22:55 發表
我上youtube見人, 真人真事咁生仔, 助產士用剪刀幫個孕婦剪大個陰道, 好讓bb的頭容易出來。我見到剪刀一落之後, 個孕婦的陰道流很多血, 所以自己很担心。我剛小產完3個月, 會再努力生bb, 但看完這片段後, 有少少驚, ...

我就覺得可接受既痛啦..同埋佢'剪會陰個下' 你都唔會 feel 到架啦..

男爵府

剪下面基本上都唔痛既,果d痛唔及肚痛,果隻肚痛係有舊好大舊既屎,你好想屙出來果隻,如果唔好成日講野,留返啖氣就好易生左出來,我屙左2-3下攪掂喇
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我未生之前都好驚陣痛, 但原來10級痛又冇我想像中咁痛! 我覺得有時候絞肚痛仲痛D添, 剪會陰就真係唔覺得痛(只會FEEL到佢剪個一下), 因為陣痛已經蓋過左!

大宅

我剪會陰前, 助產士有同我打麻醉針, 所以唔痛亦 feel 唔到佢剪.....

大宅

係呀~我老公同我講, 護士在剪會陰前, 都會先打一針(唔知係麻醉定止痛呢), 咁佢剪時就唔覺得痛。第 1 胎 - 個護士同我講話落針, 跟住我就feel 到佢落剪; 第 2 胎 - 我都唔知個護士幾時落針, 幾時同我剪左, 因為我陣痛較疏, 佢只係話一覺得開始痛就用力屙, 咁我屙左幾下, 陣痛冇左, 諗住停下先, 點知護士就叫我用力屙多下, 屙埋 bb 個身出黎先, 我先知 bb 個頭己經出左黎。

事後我問老公點解冇人話我知 bb 個頭己出左既, 佢話有講喎.....可能我用力屙緊, 聽唔到....

but anyway, 2次陣痛既痛楚都 acceptable, 護士每次問幾多級痛 (靠自己 feel), 我都唔知點俾分, 唯有求其講, 反正一定係越來越痛

子爵府

我諗每個人覺得o既痛楚都會唔痛~都埋都會有好多情況~有d媽媽話未痛過就已經生左,有d要痛成十幾廿個鐘~不過個個都話生之前最好行多d(樓梯),咁會易生d~

複式洋房

請問行樓梯要行幾耐先夠呀???
如果用脚踏机來代替可以嗎??????

原文章由 靚靚師奶 於 08-4-9 16:54 發表
我諗每個人覺得o既痛楚都會唔痛~都埋都會有好多情況~有d媽媽話未痛過就已經生左,有d要痛成十幾廿個鐘~不過個個都話生之前最好行多d(樓梯),咁會易生d~ ...

男爵府

陣痛........會痛到癲...........但痛唔死........放心!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 babyjerry 於 08-4-9 17:08 發表
陣痛........會痛到癲...........但痛唔死........放心!

同意.....同意mouth:

男爵府

邊個話生仔一"d"痛都冇呀~~

個個人都唔同, 有"d"人忍到痛,
有"d"人就唔忍到痛, 所以好難並論的.
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

複式洋房

吾使驚,每個人承受能力唔一樣架嘛,或者你一D痛都唔覺得呢?其實我就覺得陣痛個時系幾痛,不過會好快就生得既,最多最痛就係連針個時咯。

別墅

"剪會陰個下完全唔覺, 因為陣痛比剪會陰更痛嘛." 完全同意呢句說話, 陣痛真係好痛, 但我十月生第二胎都仍然選擇自己生, 因為都巳經捱過左第一次!

大宅

我聽好多媽咪講聯針仲痛過剪會陰同埋陣痛,係唔係真架??

複式洋房

系真架。連針真系好痛
你會感覺到距穿入去,感覺到距拉線架

首頁

尾頁

跳至