少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

女11歲, 可能是青春期, 頭皮及頭痕相當嚴重, 請教大家解決的方法, 先謝!

侯爵府

回覆 JessicaElla 的帖子

可能係脂溢性皮炎, 帶佢去睇皮膚科, 醫生會教佢點做.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:女11歲, 可能是青春期, 頭皮及頭痕相當嚴重

原帖由 JessicaElla 於 14-12-08 發表
女11歲, 可能是青春期, 頭皮及頭痕相當嚴重, 請教大家解決的方法, 先謝!
早排我囝都係咁,勁多頭皮好似落雪咁,好油又痕,已用去頭皮洗頭水都唔得,最後去萬o藥房買藥性洗頭水比佢,用完好左好多,百幾蚊支,你去問药劑師,佢地知架啦!

男爵府

引用:女11歲, 可能是青春期, 頭皮及頭痕相當嚴重

原帖由 JessicaElla 於 14-12-08 發表
我用這隻洗頭水,去到頭皮

男爵府

回覆 YolandaTam 的帖子

已看過醫生了, 藥用洗頭水亦用過, 依然沒效

男爵府

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

慢0及屈人寺的藥劑師叫我用焦油洗頭水, 用了一排是好了, 心想不如轉回一般的牌子吧, 怎知用了一段時間, 問題又回來了, 嗚.........
如今想去買回那牌子的焦油, 卻遲遲沒有貨, 唉......

男爵府

回覆 lm251099 的帖子

能止頭痕嗎?

侯爵府

引用:回覆 YolandaTam 的帖子已看過醫生了, 藥用

原帖由 JessicaElla 於 14-12-09 發表
回覆 YolandaTam 的帖子

已看過醫生了, 藥用洗頭水亦用過, 依然沒效
我試過,用 salsun super , 藥水洗都冇效,結果要食抗真菌藥。如果確定係脂溢性皮炎,壓力大或狀態差會返發,冇得斷尾。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子慢0及屈人寺的藥劑

慢0及屈人寺的藥劑師叫我用焦油洗頭水, 用了一排是好了, 心想不如轉回一般的牌子 ...
如果藥性洗頭水都冇效,就可能要睇醫生食藥,有真菌感染 。

男爵府

引用:回覆 lm251099 的帖子能止頭痕嗎

能止頭痕嗎?
有頭皮時會有小小頭痕,用了後無頭皮就無這現像,女姓係粉紅色包裝的。

男爵府

若嚴重下去, 真的要再看醫生了

男爵府

收到, thanks

禁止訪問

大宅

試吓睇中醫,調理吓可能得!

男爵府

早前有bk媽介紹葉露芝去頭皮洗頭水$85/支,好得。
同埋洗頭後必須立即吹乾,也可減少頭痕。

男爵府

2023年兔年勳章

回覆 PINKAVA 的帖子

葉露芝去頭皮洗頭水, 邊到買? 

男爵府

回覆 tammymommy 的帖子

上佢個網Y

大宅

我囡都係,之前用冷壓椰子油同佢按摩頭皮,再用普通洗頭水洗頭2次(因為都幾 lup),改善咗好多.

男爵府

回覆 981228 的帖子

請告知, 冷壓椰子油在哪兒買? 要洗多少次才有效呢?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:嚴重頭皮和頭痕

我仔試過,買咗支Rausch款冬洗頭水攪掂咗

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

首頁

尾頁

跳至