少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問如何教小朋友用筷子?
專用的"學習筷子"效果好嗎?
Thanks!

大宅

我女3yr, 用左"學習筷子"半年以上, 自行食野己好好了.
而手勢就要不用時才知ok or not la.

大宅

Thank you!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我覺得好有用,我從來冇教過個囡點用筷子,都係買咗對學習筷俾佢,佢就自己搞掂。後來用真正筷子時完全唔駛教,一take okay!

複式洋房

學習筷子

我個仔五歲用開左手, 佢都用右手既學習筷子二個月, 家下用普通筷子都可以, 完全不用刻意教導!

不過我真係找不到左手既學習筷子, 否則我想仔仔既效果更好哩

[ 本文章最後由 mumat 於 08-4-11 16:16 編輯 ]

複式洋房

請問學習筷子係點樣㗎? 邊度買到呀?

大宅

好媽媽勳章

我見過永安有thomas左手學習筷子呀, 如果你仲想個仔學用左手的話

原文章由 mumat 於 08-4-11 16:14 發表
我個仔五歲用開左手, 佢都用右手既學習筷子二個月, 家下用普通筷子都可以, 完全不用刻意教導!

不過我真係找不到左手既學習筷子, 否則我想仔仔既效果更好哩 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

吉之島嬰兒部個邊好多thomas 左手學習筷子呀.

水晶宮

combi果款學習筷子好好,好fit手形。但我個女2歲就自己用筷子
,好快趣就自己夾到野食,所以後尾無買到。

大宅

Thanks a lot!

I bought Thomas chopstick yesterday for my son. It is very good and not expensive(around $35).
He can use it to pick up food immediately!

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

combi 左右手都用得...

原文章由 jk923 於 08-4-13 18:05 發表
combi果款學習筷子好好,好fit手形。但我個女2歲就自己用筷子
,好快趣就自己夾到野食,所以後尾無買到。

大宅

我女2歲見我地用筷子, 佢又話要用, 模枋我地用筷子, 好快就識用, 但手勢就錯o既, 如果而家用學習筷子, 係咪可以糾正到呢?
佢巳經3歲...

子爵府

原文章由 wyl 於 08-4-11 15:02 發表
我覺得好有用,我從來冇教過個囡點用筷子,都係買咗對學習筷俾佢,佢就自己搞掂。後來用真正筷子時完全唔駛教,一take okay!

same same, 我個囡兩歲開始用, 大約兩三個月就用正常筷子, 唔駛教, 手摯仲正中過我 !
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

男爵府

畀面勳章

囡囡都係用普通筷子,未買過學習筷
由佢想揸筷子開始,我餐餐都幫佢擺好佢的私家筷子,佢鍾意就用下,唔強迫,咁都好快就手,不過係最近先主要用筷子食飯(淨返少少飯先用匙羹)

學習筷我覺得係見仁見智,因為都聽過唔少媽媽話用學習筷子後用普通筷子有問題,但都不失為一個教導的方法

侯爵府

好媽媽勳章

我個仔有時都會用學習筷子,總之我就餐餐都會匙更筷子擺o係佢面前,佢鍾意用咩就用咩,夾餸佢都緊算ok,但飯就夾唔到,好難攪,所以想問下各位小朋友係夾d飯黎食還是拎起個碗爬飯架?

大宅

飯好難夾架, 我見過有d大人都唔識夾, 我係教個女拎起隻碗爬飯既.
我最頭痛係, 唔知點先可以教返佢正確手勢
原文章由 子峰mama 於 08-4-22 10:24 發表
我個仔有時都會用學習筷子,總之我就餐餐都會匙更筷子擺o係佢面前,佢鍾意用咩就用咩,夾餸佢都緊算ok,但飯就夾唔到,好難攪,所以想問下各位小朋友係夾d飯黎食還是拎起個碗爬飯架? ...

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實小朋友筷子一d都唔好用
用大人筷子 木既會輕身d 易用過膠筷子
我阿女2歲到就已經用筷子 食芽菜同麵
不過唔係真係夾 係撩
仲要用用下唔用一對 淨係用一隻

侯爵府

死啦, 我個仔六歲, 佢唔識用筷子架.
佢係偏細粒size, 食飯又慢, 比佢用筷子食, 成粒鐘都未食完. 以前用過學習筷子, 但對用普通筷子一d幫助都無.
咁大個都唔識揸筷子, 係咪好醜!

男爵府

我個女3.5歲,佢想用筷子,但佢手勢唔啱,兩隻筷子黏住,係度了下了下。
要佢用啱的手勢,佢就夾唔到。
係咪要俾佢用學習筷子呢?

男爵府

畀面勳章

原文章由 子峰mama 於 08-4-22 10:24 AM 發表
我個仔有時都會用學習筷子,總之我就餐餐都會匙更筷子擺o係佢面前,佢鍾意用咩就用咩,夾餸佢都緊算ok,但飯就夾唔到,好難攪,所以想問下各位小朋友係夾d飯黎食還是拎起個碗爬飯架? ...

我囡囡呢排勁鍾意用筷子夾飯食.....
夾粟米夾青豆夾飯夾肉夾菜都得
但飯就係一粒粒咁食.....
爬飯又係學爹地的姿勢,都算OK
我覺得最困擾就係用筷子食飯慢好多
有時成粒鐘都未必食哂.....

首頁

尾頁

跳至