烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

想知 黑豆漿同普通豆漿點整架...麻煩份量寫詳盡D

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

1斤(600g)黃豆或黑豆可煮出8-9斤豆漿(4.8-5.4公升),想濃味大概只可以做5-6.5斤豆漿左右(3-3.9公升)。

豆洗淨,用水浸3-6小時至發漲,瀝乾水(另外計好要加水ge份量),分次用攪拌器攪碎,再用綿布隔渣,倒入厚底煲以中細火不停攪煮,期間除去面上泡沫,煮滾後再細火攪煮至少12-15分鐘,最後加冰糖調味即成。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

原文章由 召藥師 於 08-4-9 17:32 發表
1斤(600g)黃豆或黑豆可煮出8-9斤豆漿(4.8-5.4公升),想濃味大概只可以做5-6.5斤豆漿左右(3-3.9公升)。

豆洗淨,用水浸3-6小時至發漲,瀝乾水(另外計好要加水ge份量),分次用攪拌器攪碎,再用綿布隔渣,倒入厚底煲以中細火不停攪 ...

如果我用半斤黃豆..咁要用幾多水呀
加幾多水 & 煮個陣駛唔駛再加水泥
唔該哂

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

正常就用2.5公升左右,濃味杰d就用1.5-2公升左右。

大宅

咁係咪即係攪碎時,唔駛加水架...
唔好意思@@...

超級版主

原文章由 cherry1498 於 08-4-11 09:58 AM 發表
咁係咪即係攪碎時,唔駛加水架...
唔好意思@@...

即係浸完豆,'king'乾水後就用我講ge份量水加埋分次攪碎d豆(因為部機唔可能一次過攪哂,最好分3-4次)。

大宅

明白哂啦...唔該你

大宅

hi,

我都好鍾意飲豆漿,好想買部豆漿機,唔知豆漿機整嘅豆漿 o 唔 ok呢﹗
Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught.

首頁

尾頁

跳至