想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

一肚子氣,話說我12/12due day,今天感冒,走去將軍澳一間診所睇醫生,講完症狀之後佢問我有冇懷孕,我回答未知,不過一直不設防,個醫生話敢情況佢唔會幫我睇,要自己去婦科睇醫生,我忍唔住窒佢婦科冇得walk-in,爭執左好耐,佢淨係肯比病假紙我,仲要話如果比藥我,我棧生k胎,果下真係好🔥
想問懷孕左傷風感冒係咪一定要睇婦科?

大宅

有D西藥系適合孕婦吃的,所以唔使咁麻煩
時間太快啦!

男爵府

呢個醫生似係怕麻煩

一般西醫都會先問有冇懷孕, 如有, 會開D孕婦食得既藥就OK
唔需要下下都去婦科的

轉另一個醫生吧
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

男爵府

Diesel0202 發表於 14-12-9 12:35
一肚子氣,話說我12/12due day,今天感冒,走去將軍澳一間診所睇醫生,講完症狀之後佢問我有冇懷孕,我回答 ...
我感冒睇醫生, 醫生有問有冇懷孕, 我話未, 但努力中, 醫生就話佢會開d藥即使有左都唔影響bb, 不過醫生都有提醒話d藥目前為止未有任何影響bb的實証, 但不能確保百分之百對bb無影響, 所以我諗你個醫生只係唔想出左事時要負上責任啫

公爵府

引用:一肚子氣,話說我12/12due day,今天感冒,

原帖由 Diesel0202 於 14-12-09 發表
一肚子氣,話說我12/12due day,今天感冒,走去將軍澳一間診所睇醫生,講完症狀之後佢問我有冇懷孕,我回答 ...
我之前病睇普通科醫生, 同佢講計劃懷孕中, 佢都話咁開啲孕婦食得的藥比你

所以唔需要睇專科。

大宅

在我地而言,幾粒感冒藥冇咩大問題,但作為一個醫生佢地係好謹慎,每粒PILL 的作用都唔同,唔係的話, 人地唔洗讀呾多D醫啦,唔所以佢地會好似我地咁睇唸的, 佢問得你有冇機會,係SUPPOSE你可能懷孕(CONFIRM左),因為LEE D野真係要清清楚楚,唔可以是但GA, 而你又答左你有機會有, 所以佢寧願唔做你生意~佢係一個有醫德GE醫生, 乘D啦~~~^^其實你可問下佢有冇D藥係輕份量D...ETC....問多佢幾句...

侯爵府

我都試過腸胃炎睇普通家庭醫生, 我話未黎M未知有無懷孕, 佢話咁開D MILD的藥懷孕都食得的俾我

大宅

不過下下要去婦科好似好煩,因為我印象中以為婦科係檢查婦女病或懷孕先去,一般不能walk in

男爵府

佢好小心

首頁

尾頁

跳至