單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

個囡6個月時就分開咗,佢對個囡不聞不問,囡囡記憶中從來都無爸爸的意識,自從返咗k1之後,聽到同學仔講我爸爸好錫我,有樣學樣,返黎講,聽到個心都好痛。最近,學校的功課要貼上爸爸的照片,我唔知點做,唔貼,要同老師解釋,囡囡解釋,又驚佢俾同學笑,貼,都要同囡囡解釋係邊個,到底應該點做好?

大宅

咁咪貼囉
佢都有權知到原來佢就係你爸爸
呢個問題遲早要面對
K-1 避到 咁 K-2 呢
不如現在等其他小朋友唔係咁識野 亂咁講野前
打定預防針好過啦

伯爵府

回覆 hqimwvsp 的帖子

不過有時要家庭相我都只係比我地自己既相哈~~~
開開心心又一天

男爵府

BK Milk勳章

回覆:BB功課要貼上爸爸照片...求意見!

我入學時已經同老師講咗佢係單親的,所以唔覺有困難

禁止訪問

男爵府

引用:回覆 hqimwvsp 的帖子 不過有時要家庭相我

原帖由 HAPPY_YY 於 14-12-09 發表

我都係

禁止訪問

大宅

回覆:littlegoldfish 的帖子

我都係咁,所以老師好體諒。雖然阿仔對個衰人完全冇印象,但有日阿仔番嚟講“我係冇爸爸的” 我好心痛,唔知點講點面對夠仔。

複式洋房

回覆:emilys0705 的帖子

多謝各位意見,最終我選擇咗貼,囡囡有權知,我亦都同佢解釋咗,可能仲細未識

大宅

引用:多謝各位意見,最終我選擇咗貼,囡囡有權知

原帖由 mcmugya 於 14-12-30 發表
多謝各位意見,最終我選擇咗貼,囡囡有權知,我亦都同佢解釋咗,可能仲細未識

...

公爵府

醒目開學勳章

引用:回覆 hqimwvsp 的帖子 不過有時要家庭相我

原帖由 HAPPY_YY 於 14-12-09 發表

me 2

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

大宅

回覆:mcmugya 的帖子

我覺得貼唔貼係一個問題,同學校講聲又係一個方法!學校同家長媾通好緊要架

複式洋房

一入學,學校已經知道係單親。交家庭功課時,老師會特別同我講,無就唔駛填唔駛理。
仔仔只知自己無爸爸,如果大啲問點解,暫時未諗到點答。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

單親家庭好普遍,我覺得你可以直接同老師講,老師知道後可以留意下小朋友情緒上有無異樣。\"家庭\"的主題,年年都有,父親節又係年年有,避唔到!

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

K2 and K3我都係貼一家兩口加隻狗,我囝囝都同意

大宅

伊d功課好多啦,我一張相都吾貼,主部都是一個圓圈加两點

侯爵府

俾我我會貼媽媽張相, 叫母兼父職

媽媽係我爸爸又係我媽媽

首頁

尾頁

跳至