興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

如題。

大宅

Sony RX10, Lumix FZ1000, Leica V-Lux (Typ 114)

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 TKFY 的帖子

Lumix DMC-FZ70
這部平價水貨機又怎樣呢?

大宅

PaPa 發表於 14-12-10 10:02
回覆 TKFY 的帖子

Lumix DMC-FZ70

此機 sensor 細只有1/2.3",sensor 越大對畫質越有利,
我推給你的都是用1" sensor 的,畫質會好不少,但價錢會貴D!

珍珠宮

2024年龍年勳章

TKFY 發表於 14-12-10 10:24
此機 sensor 細只有1/2.3",sensor 越大對畫質越有利,
我推給你的都是用1" sensor 的,畫質會好不少,但 ...

如果減低對畫質的要求,有無一些其它的選擇?
不過最好可以zoom十倍或以上。

複式洋房

回覆:有無大光圈、zoom得遠的半專業級數碼相機介紹?

我都諗緊買部rx10,上網睇評論話呢部好正,有冇師兄用緊?

大宅

PaPa 發表於 14-12-10 18:02
如果減低對畫質的要求,有無一些其它的選擇?
不過最好可以zoom十倍或以上。
...
Olympus stylus 1
sensor 無1" 那應大,但都有1/1.7", 10 陪 zoom , F2.8 恆定大光圈。

珍珠宮

2024年龍年勳章

TKFY 發表於 14-12-11 14:13
Olympus stylus 1
sensor 無1" 那應大,但都有1/1.7", 10 陪 zoom , F2.8 恆定大光圈。
還有無其他可以再zoom遠啲嘅介紹?

珍珠宮

2024年龍年勳章

Panasonic Lumix DMC-FZ200
這部又點睇?

不過是2012年的產品,唔知仲有無得賣。

大宅

PaPa 發表於 14-12-12 00:59
Panasonic Lumix DMC-FZ200
這部又點睇?

此機好在恆定f/2.8光圈,當年來說是很好的,
但從現今的角度看,它的1/2.3" sensor 太細了,
我推比你部Olympus 都用上了1/1.7" sensor 了,
而且一樣是恆定f/2.8 光圈,街價也與FZ100差無幾(現在很難找到了),
FZ100 找二手可能易D。
現今連手機都用上1" sensor 了(DMC-CM1),
我現在用手機拍照,我部手機都用上1/1.5" sensor 了,
對我來說 DC sensor 細過1" 的話我都不會選擇!
pS: 其實你預算多少呢,部Olympus 出面應該都是$4K多D,
部Sony RX 10 我之前見過都減到$7K多了!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 TKFY 的帖子

因為我不太熟悉攝影,只希望一機走天涯,所以想要zoom得遠啲,反而相片質素未有太高要求。
Budget就最好是三千左右。

大宅

如果三千左右,我覺得Lumix DMC-LF1 可以一用的,
都有番7.1倍Zoom,sensor 有1/1.7" 質素會好D,
好D的意思是易D拍得清楚。
其實普通生活照的話,3-7陪zoom 已應附有余了,
除了我之前講的,其他Zoom得遠的DC 我真是選不下手,
我自已都是一機走天涯的就算可換鏡我都是一支鏡而已,
我最遠用過18倍zoom DC,單反和無反都用過,
總結用到現在,其實Zoom 得遠作用不大的,
除非是小朋友上台表演,或拍攝雀鳥,
但以的兩個情況都不是Zoom 得遠就能拍到的,
我講的相片質素,是說你拍得清楚就叫好了,
不好的意思是指張相根本拍不清楚。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 TKFY 的帖子

請看PM。

男爵府

Panasonic唔好買...
sony , canon , nikon , Olympus ,Leica 都無問題

大宅

chun719 發表於 14-12-15 12:34
sony , canon , nikon , Olympus ,Leica 都無問題

點解呢?
論QC panasonic 是十分不錯的!
至少比Olympus 好!

珍珠宮

2024年龍年勳章

chun719 發表於 14-12-15 12:34
我都想知點解?

男爵府

PROSUMER機 , 講sensor 睇質數都岩 , 不過個質數要成正比。
我自己曾擁有LX系同GF系 , 就覺得名不符實囉。
細機 最重要既 , 我覺得未必係質數行先既 ,
反而係機動性 , 講緊係機關機鏡頭伸出反應到影相...
我唔講低階機 , 講部LX100 , 我覺得由開機到可以影第一張相都係慢 ,
仲有對焦快唔快 , 黑位對焦 , ISO ,
我只能夠講 , 始終佢唔係專做相機 , 吸引人既可能係樣靚囉 ,
OlympuS 係相機完老大牌子 , 爛船都有三斤釘。
不過老老實實SONY 呢2年既成功,好大程度因為之前做左 Olympus既大股東
開發鏡頭技術方面「吸收」左好多。
另外Leica 低階DC其實由P記代工。
一般用見你唔太追質數 , 我覺得就一係大光圈一係ZOOM啦,
唔要太大光圈買部CANON SH60 算啦 , 3千貨仔ZOOM 65倍好抵玩
不過最大得3.5光圈。

利申: CANON 用家 同時擁有SONY、P記、Fujifilm、LEICA。

大宅

chun719 發表於 14-12-16 12:51
PROSUMER機 , 講sensor 睇質數都岩 , 不過個質數要成正比。
我自己曾擁有LX系同GF系 , 就覺得名不符實囉。
...

你的使用體驗與我的很不同呢!

以下是LX100 的片段,我不覺得開機慢呢!

男爵府

TKFY 發表於 14-12-16 14:44
你的使用體驗與我的很不同呢!
其實我指既開機慢係指由開機到影到第一張相
唔係伸出鏡頭既時間 , 伸出鏡頭唔代表螢幕就ready影相。
呢條片睇唔到 。
我係玩陳列室果部LX100 , 或者佢果部有問題,
亦可能係我要求高 ...亦可能我行過玩下無試真(都無心買XD)
我部gf真係好舊 , 2-3代 , LX系列就前兩年買既LX7 ,
CANON我另一半有部機仔S110比較過 , 又真係比LX7好^^"
ANYWAY 其實我用大機多...XD 之前就CANON單反 , 不過最近都玩pentax多
可能你用開會清楚過我。

大宅

chun719 發表於 14-12-17 11:19
其實我指既開機慢係指由開機到影到第一張相
唔係伸出鏡頭既時間 , 伸出鏡頭唔代表螢幕就ready影相。
呢條片 ...
原來如此,但LX100 粒m4/3 sensor 真是比S110和LX7大很多的,
論盡質和操作反應,LX100 比S110和LX7高兩級呢!
事關LX100已直迫大機了,可是開機速度就一定是你用開的大機快,
但對我來說我比較關心對焦速度多過開機速度,
我真的從不關心開機速度的!

首頁

尾頁

跳至