興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

收養左兩隻流浪貓差不多3星期,佢地大約3 個月大,好怕人有點惡。 起初行近d 都fee 同出爪。 試過捉佢地去打針,好辛苦先捉到一隻,因為我唔識捉佢,以前養既貓貓好痴人唔反抗。 所以對住呢兩隻小b 好頭痕。 直至最近其中一隻稍為好點,會喺眼瞓時比我摸下。 但清醒時都係又咬又出爪或者快閃。

兩隻貓依家重困緊籠,但我開始煩惱,應唔應該放佢地出黎自由行 ? 但放左我又擔心捉唔返佢地去打針,一隻完全未打針,一隻只打了第一針。 重有我又同唔到佢地剪指甲。 究竟應該早點放佢地等佢地快d 適應定起碼完成哂打針先放呢 ?

大宅

回覆:兩隻流浪貓

每日只放一陣,輪流放,出街訓覺無人在家唔好放,出黎輪流抱下,唔比都要抱,風仔習慣,唔係大個更唔比抱

大宅

引用:每日只放一陣,輪流放,出街訓覺無人在家唔好

原帖由 kitty328 於 14-12-10 發表
每日只放一陣,輪流放,出街訓覺無人在家唔好放,出黎輪流抱下,唔比都要抱,風仔習慣,唔係大個更唔比抱

...
等佢習慣

大宅

引用:每日只放一陣,輪流放,出街訓覺無人在家唔好

...
但放左出黎我唔識捉返佢入籠。 一係厘埋一係出爪牙

大宅

你同佢玩好下貓玩具,貓貓捧,有噹噹的最好,玩得多左,以後貓貓呢埋就拎貓捧出黎,佢會自動現身!

男爵府

咁你行埋個籠時, 佢地惡唔惡?
可唔可以隔住個籠同貓地玩?

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

我都收養流浪貓,8個月左右已生一胎

剛到埗真係 fee 到無朋友,困左一星期就自由行,等佢哋打餐飽,本身仲有貓姊妹

開始凍就自己上床瞓,係唔係好俾剪指甲,抱就一時時

大宅

引用:咁你行埋個籠時, 佢地惡唔惡

原帖由 Snoopy_Mom 於 14-12-10 發表
咁你行埋個籠時, 佢地惡唔惡?
可唔可以隔住個籠同貓地玩?
依家可以打開籠我坐門口同佢地玩,個籠係我自己用格仔網砌,所以都塞到半邊身入去。 兩隻都可以喺佢地眼瞓時摸摸。

大宅

引用:我都收養流浪貓,8個月左右已生一胎剛到埗

原帖由 小軒軒 於 14-12-11 發表
我都收養流浪貓,8個月左右已生一胎

剛到埗真係 fee 到無朋友,困左一星期就自由行,等佢哋打餐飽,本身仲 ...
我最擔心係放左出黎自由行捉唔返佢地去打針。 你係點捉佢地? 夜晚會困返籠嗎?

大宅

引用:你同佢玩好下貓玩具,貓貓捧,有噹噹的最好,

你同佢玩好下貓玩具,貓貓捧,有噹噹的最好,玩得多左,以後貓貓呢埋就拎貓捧出黎,佢會自動現身!

...
等我依家用噹噹同佢地玩多d 先,暫時佢地最like 係毛毛棒

大宅

引用:Quote:原帖由 kitty328 於 14-12-10 發表你

原帖由 希嫙mama 於 14-12-12 發表
等我依家用噹噹同佢地玩多d 先,暫時佢地最like 係毛毛棒
係呀,而家我隻貓b 都9個月大了,養左5個幾月,都係唔鐘意抱呀,但我抱住佢唔會反抗得好勁,佢反抗要走我唔比佢走佢就唔走ga啦! 但成日呢入梳化底同櫃頂的鬼祟位玩,捉唔到佢,主要怕佢咬電線,以經咬爛左我 wii 接收器,叉電線,耳筒啦! 每次一搖支貓捧就飛返出黎啦!

大宅

回覆:kitty328 的帖子

出過黎自由行就唔比困啦,隨非佢仲好細,無人係屋企要困返,怕佢危險,我隻都困到打完第3次針再多1個月先無困呀!一困返佢就勁喵啦,係屋企會頂佢唔順,只有出街同訓覺先困返!

大宅

但如果你有多隻貓,其中一個病左就要困細貓唔可以自由行,好易傳染!

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 小軒軒 於 14-12-11 發表我都

原帖由 希嫙mama 於 14-12-12 發表
我最擔心係放左出黎自由行捉唔返佢地去打針。 你係點捉佢地? 夜晚會困返籠嗎?

...
用罐頭引,專心食果時,推佢入去

大宅

回覆 希嫙mama 的帖子

試下買乾貓草(可食落肚)/貓草玩具/木天蓼(可食落肚)給貓貓玩/食, 等貓貓沒甘緊張

大宅

引用:回覆 希嫙mama 的帖子試下買乾貓草(可食落

原帖由 愛貓人 於 14-12-12 發表
回覆 希嫙mama 的帖子

試下買乾貓草(可食落肚)/貓草玩具/木天蓼(可食落肚)給貓貓玩/食, 等貓貓沒甘緊張 ...
個份量有冇限架? 每日都可以食?

大宅

引用:Quote:原帖由 希嫙mama 於 14-12-12 發表我

原帖由 小軒軒 於 14-12-12 發表
用罐頭引,專心食果時,推佢入去
我尋晚開左籠,其中一隻有出黎,但一出黎都係里埋。 臨瞓用食物引佢入籠,一閂門就 fee 我。

男爵府

可以佢地流浪時提心跳膽所以為了保護自己係惡死d, 比多d空間佢地,同佢地玩下,我諗比d耐性等佢地對你無戒心之後,佢地就知你照顧緊佢同錫佢地,慢慢就會做隻可愛猫架啦!樓主有愛心,支持你!

首頁

尾頁

跳至