婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

樓主 :伊d係心意咋...
我隻c6話買個蛋糕被佢..不知几開心...
佢重被返利是我地...人比人比死人呀..
d老人家知道你地重記得...開心死...

男爵府

唔會囉, 佢地成家都錢大過天!!!!!!!!!

我老公話佢亞媽定左一年8節, 個個節日都一定要 d仔女比500佢囉 (恕我見識少, 我未見過咁既掠水法囉 !!!!!!!)

講真, 我對佢真係一d 心意都唔會有 ... 所以我就算之後會比錢佢, 自己個心都會 唔順氣囉 , 如果講心意, 我連飯都唔會去食

買個蛋糕 ??? 我以前咪就係咁囉, 果時我就真係有心意既 ... 佢地成家都無買蛋糕 既"習慣", 我果次買, 佢地個口面話我知 我係多x
餘囉 ...我諗返起都好嬲 !!!!!!!!!!!!!!!

"d老人家知道你地重記得...開心死" -----絕不能用於果2件野上囉, 你比錢佢, 佢就真係開心死 !!!!!!!!!!!!!!!!

原文章由 ching070707 於 08-4-11 14:44 發表
樓主 :伊d係心意咋...
我隻c6話買個蛋糕被佢..不知几開心...
佢重被返利是我地...人比人比死人呀..
d老人家知道你地重記得...開心死...

大宅

買蛋糕, 拍拖時仲止到咳既, 依家無千千聲都會問我依排係未唔拈呀!!

ching070707, 你真係好好珍惜你99呀!! 好難得架

等待驗證會員

哈哈
你們對奶奶的仇恨真是深

男爵府

我買旦糕果時, 仲未結婚 .......................

其實我同佢無乜仇恨............

不過我頂佢地唔順 ...

可能99與新抱唔啱係定律 ......... 我唔排除到我做左人99, 都會上來講新抱壞話囉~~~~~~~~~~~
原文章由 KR0101 於 08-4-11 15:18 發表
哈哈
你們對奶奶的仇恨真是深

男爵府

你地講到d 99 好似 "補藥黨" ...

大宅

吓, 我覺得我果2件似收數佬多d!! 到時到候, 我自動奉獻~

男爵府

哈哈, 咁諗, 又開心d wor ~~

咁係咪c6都自動奉獻比外父外母先 ?????

[ quote]原文章由 Melody_Che 於 08-4-11 16:32 發表
吓, 我覺得我果2件似收數佬多d!! 到時到候, 我自動奉獻~ [/quote]

大宅

我媽咪係我自動既, 不過老公從來唔會阻止, 而且我媽咪亦無話要咩, 有時母親節, 送花已經開心成個禮拜羅!! 好抵錫

大宅

好媽媽勳章

我奶奶好錫我d仔女, 對我不錯.
佢知我地仔女細, 開支大.
上星期奶奶70生日, 佢講明唔想大慶祝.
所以我地自己煮, 煮足兩日 – party 同正日.
佢好開心.

我阿爸阿媽生日都係咁一家人食餐飯, 阿媽會俾利是我地.

大宅

原文章由 Tung.Tung.Mimi 於 08-4-10 11:33 AM 發表

$20000 , 你地好有 , 禮物是心意..佢媽媽有問題..仲叫佢借$$....
我已前都有買的, 現在沒有了..只是吃飯only

我以前都有買禮物, 但99 冇用過, 冇戴過出嚟,
宜家我咩都唔送lu.
只係陪食飯囉.

大宅

原文章由 Melody_Che 於 08-4-10 11:46 AM 發表
我地6299生日會食飯, 再比利是(1000大元), 現在我唔想比cash佢過手, 費時比埋佢另外個仔, 所以我會買禮物, 但都係一千蚊內!!

過年亦係每人醒多一千, 但我老公唔鍾意, 每年都叫我唔好比, 佢唔係一個孝順仔, 哈哈~ ...

你老公咁醒既, 咁咩幾好, 唔使你煩同勞氣囉.

子爵府

以前過年會買海味比佢,試過有幾年叫我唔好買,話屋企有好多,但我睇過佢成間屋都冇乜海味,咁佢又講幾次米唔買囉米比 囉,點知轉頭佢自己走去買平野,之後到而家乜都唔買,只係年初一攞盒餅+生果比佢.
講到佢地生日,我一學識織冷衫,第一件係比c6,第2件係比62(織左3個月d冷買左$450),點知著左唔夠1個月就比99洗喎左,佢叫我拆左佢織過,痴線彩佢都傻,跟住冇再織比62,第5件比99,每年生日都織一件比佢,織到唔知第4定第5件,佢話邊著得咁多喎(佢1年買衫都唔只5件啦),咁以後米唔織比佢,連 都唔比.6年前我媽咪買左d冷叫我織比我99,我同c6講話佢講d咁野我唔織(跟住都放左2年),佢話米織左佢囉到佢生日果日送比佢,佢望都唔望下就(黎)手掟落地下,果刻我好唔開心好褸 ,咁arm比c6睇到,佢米叫佢老母試下arm唔arm,99幾唔好意思話arm.返到屋企同c6講,我話我自己都無織過1件比自己,我咁對佢佢點對我呀,我對佢重好過我媽咪,媽咪都係得1件.後尾我同媽咪講以後唔好買冷比我織比佢,呢d人唔可以對佢好架.

[ 本文章最後由 樂俊藍媽咪 於 08-4-12 00:55 編輯 ]

大宅

原文章由 hunghung215 於 08-4-11 14:09 發表
發脾氣叫BB"不如去死 ?????????

我無睇錯 丫馬????? 衰成咁 ..........

無睇錯......老爺覺得老公有咗囡囡,就唔理佢地,發晒難渣;
因為之前中秋聖誕過年端午生日父親節我都有送禮,但今年碰巧要生BB同兼坐月,無辦法出街,當然就無辦法shopping同寄中秋節禮物,老公又懶鬼,就求其寄錢就算,點知老爺就大發脾氣,話我地唔孝順,仲要燒埋個女度

大宅

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-4-12 00:51 發表
佢話米織左佢囉到佢生日果日送比佢,佢望都唔望下就(黎)手掟落地下

同我情況差唔多,佢地收到唔鍾意嘅野,就馬上黑臉.....試過買衫俾奶奶,已經唔係cheap野,係名牌,但著都未著就話肉酸,一定要老公同佢再去換,結果$1500衫一換成套變成$3000

子爵府

我地冇咩錢,生日多數都會請佢地食飯(牛一同生日兩餐),今年奶奶生日,同佢食左兩餐飯,再加一隻手表,佢好鍾意呀,第二日即刻戴上手,仲猛話好靚。
其實買禮物都好頭痛,因為年年都要唔同既,衫褲呢d又唔送得,因為未必啱佢地既心水ga,有時自己又衰喎,唔記得左佢地既生日,唔切禮物,參茸海味更唔啱,因為奶奶係無飯主婦。
今年原本諗住買手表或手袋是旦一樣,同老爺商量完,佢叫我地買手表,佢就買手袋,好彩幾經辛苦揀黎既手表係佢鍾意既啫。

至於過年,我地都係送盒餅加生果ga咋,冇計啦,唯有第日搵多d錢時再俾多d錢佢地使囉。好彩佢地都好體量。

其實我老爺同奶奶都算唔話得喇,第日都要教bb要孝順老人家,對佢地好d。

子爵府

回覆 #2 A.C.C. 的文章

我覺得 錢 唔係問題,係份心意,買果d冷值得幾錢,最多米$500,而係要用心去織,起碼織你1頭半個月,你去冷舖叫人幫你織1件都收你最少450手工(唔計買冷)果份心意你比多多錢都買唔到架.

男爵府

62,99生日或大時大節都會俾$1000。

別墅

生日我係唔會比 買野都唔會過時過節都係:;pppp: :;pppp:
佢地要既我不如留番佢地死左,比殮葬費仲好
嘩,都唔小,只係一次過比哂仲好

[ 本文章最後由 寶寶bmami 於 08-4-12 23:22 編輯 ]

男爵府

原文章由 寶寶bmami 於 08-4-12 23:20 發表
生日我係唔會比 買野都唔會過時過節都係:;pppp: :;pppp:
佢地要既我不如留番佢地死左,比殮葬費仲好
嘩,都唔小,只係一次過比哂仲好 ...

嘩, 咁又唔係幾好, 始終都係生你老公出嚟, 幾唔 like 都唔希望係D咁既情況下比....

首頁

尾頁

跳至