少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

近排我都不停諗呢個問題,而家6299湊阿囡,其實基本上佢地都湊得OK,如果唔係要請工人, 我一定唔考慮自己湊番,阿囡而家七個幾月,我好想日日睇住佢成長,好好係屋企教佢,不過做開份工又唔駛OT,人工算OK(~20K),不過做左成十年,有D累,生完之後公司好似覺得你冇咩價值,將你一向GA工作安排同你同GRADE既人SHARE左,好似係令你無咁辛苦,不過就令我有更多時間去諗放棄份工,因為屋企個囡囡好似需要我多D,好難決定,有D人可能好消灑就QUIT,如果要再做,最多咪搵少左,唔會餓死人GA!不過,老公就要一個人支撐,其實佢都搵得OK,差不多多我一陪,不過就係多一份人工好似鬆D...而且唔做又無家用俾阿媽,想做又唔敢做,好無奈!

男爵府

世事難料,多個錢傍身都好,當儲比個女都好呀!比我會做野啦!

複式洋房

yes! 我都覺得應該搵多幾年錢, 起碼到個囡讀小學要跟功課先唔做啦~

[ 本文章最後由 阿們仔媽媽 於 08-4-10 15:53 編輯 ]

大宅

在我嚟講,錢當然好重要,另外你亦要考濾清楚你自已是否適合做一個full-time mami.
因為真喺会好悶, 好困身。
我以前份功都有成35K, 因為個仔, 我quit 咗份功。依傢佢成3歲啦。對住佢, D EQ 仲低過以前返工果陣。 好想唔理佢行開下, 但喺又唔放心交比工人。有時真喺覺得好似困獸鬥架。
總之,真喺要想清楚, 要好有耐心、愛心....先得架

別墅

我都知,所以我都有考慮用放大假黎試下自己係咪可以

大宅

我都是由在職媽媽轉為全職媽媽, 但我有兩位小朋友, 在佢地兩,三歲前, 我都有工作份工都算高薪, 高職位, 我可以不需要OT, 如有家事或同小朋友看醫生或去健康院請假, 老闆都唔會唔高興, 因老闆對我的工作有信心. 但最後當小朋友上學後, 一個小學另一個幼稚園, 我就做了全職媽媽, 我當時都要適應期, 另遠返出來找工作, 做全職媽媽真是訓練自己的EQ, 但現在已三年了, 我都覺得是完全直得的. 其實你可以繼續做多二三年, 儲多些錢, 到時再給小朋友更好的教育和生活. 到時又可以人每天第一時間同佢地分享學校的生活或特別的事情.

可能又有些人會選擇baby時自己揍到小朋友上學後才返工, 在乎你的決擇.

原文章由 samsung915 於 08-4-10 16:32 發表
我都知,所以我都有考慮用放大假黎試下自己係咪可以

首頁

尾頁

跳至