興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近呢一兩個月,部sever 一run機就好嘈,
覺得好似係散熱或風扇嘅問題,我甘諗啱唔啱?
想請問大家,
係咪要定期拎部sever去檢查吓掃吓底板d塵?
如果唔理佢,係咪好容易就會燒?
同埋大約咩價錢?
Thanks!!!

公爵府

好媽媽勳章

咁你要搵下邊度係嘈音來源
通常係火牛既風扇或者CPU風扇老化
換風扇都係幾十蚊,換火牛就幾百蚊
如果唔理佢,好快就報銷

原文章由 wmpl 於 08-4-11 06:28 發表
最近呢一兩個月,部sever 一run機就好嘈,
覺得好似係散熱或風扇嘅問題,我甘諗啱唔啱?
想請問大家,
係咪要定期拎部sever去檢查吓掃吓底板d塵?
如果唔理佢,係咪好容易就會燒?
同埋大約咩價錢?
Thanks!!! ...

男爵府

原文章由 siukei17 於 08-4-11 10:21 發表
如果唔理佢,好快就報銷

As mentioned, most of the case is caused by the fan itself. So, tighten the screw around the fan and you should be OK.

大宅

原文章由 siukei17 於 08-4-11 10:21 發表
如果唔理佢,好快就報銷

唔該哂!

甘我就真係要快d拎去check 吓lu!!

大宅

原文章由 Aardvark 於 08-4-11 16:57 發表

As mentioned, most of the case is caused by the fan itself. So, tighten the screw around the fan and you should be OK.

擰番緊風扇d鏍絲?甘係咪自己打開sever 個蓋整都得?
thanks!!

首頁

尾頁

跳至