跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔四個月零3星期了,仲係食緊奶,未食糊仔,請問你地d bb 食糊仔未呀? 幾時俾佢地試呢?

別墅

原文章由 himhim_helen 於 08-4-11 13:37 發表
我個仔四個月零3星期了,仲係食緊奶,未食糊仔,請問你地d bb 食糊仔未呀? 幾時俾佢地試呢?

你亞b幾多號出世嫁,我kaden22號...但都未比佢食呀,諗住等5個月時先比佢食,因怕佢唔識吞,好危險咁...

複式洋房

我個himhim 18號出世, 我都打算5個俾佢試. 佢係公公婆婆湊,有時俾佢食幾粒煲完米水的米,佢都鐘意同食到!

珍珠宮

Michelle-雅媛 ,現在試食緊,食到2-3茶匙左右!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我仔仔而家5個月~佢4個月開始已經食糊仔..每日兩匙..到佢差5多6個月..可以當一餐

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我囝囝係三個半月開始試食糊仔,
到依家5個月佢有一餐食大人碗o既半碗糊仔喇..
因為我囝囝一向都唔太鍾意食稀野(連奶都唔太鍾意食, then 係3個半月開始加一匙米糊落奶到,佢就好鍾意喇)
原文章由 himhim_helen 於 08-4-11 13:37 發表

洋房

但係健康院啲姑娘話要起碼6個月先食喎,咁早食BB腸胃未ready,會唔吸收兼唔消化,影響BB攝取養分!
歡迎参觀蝦米媽咪嘅blog -- 小婦人日記
http://hk.myblog.yahoo.com/Tabo-KCW

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實要知bb 吸唔吸收, 你俾佢食完頭兩日可以睇到ga!!睇返佢便便如果係一條條又軟的話..即係表示腸胃已經ok, 接受到ga 喇..
咁可能我囝囝消化到啦..佢都真係好睇頭左好多, 即係吸收啦..
姑娘講o既未必百分百可信..因為未必每個人都會係佢講o既咁樣..其實唔可以用一套方針係所以bb 身上ga~~每個人都總會有唔同o既..我囝囝之前一d 都唔鍾意食奶..依家佢肯食, 我無理由唔俾佢食ga ma!!只要唔係難消化, 我好多野都會俾佢食, 你唔俾機會試又點知得唔得呢~~
我依家有時都會俾少少包佢試下味, 不妨俾多d 野佢試ga!!只要健康食物我完全唔介意~~哈哈!!
希望你唔介意聽我講o既意見啦~~
原文章由 蝦米媽咪 於 08-4-12 20:23 發表
但係健康院啲姑娘話要起碼6個月先食喎,咁早食BB腸胃未ready,會唔吸收兼唔消化,影響BB攝取養分!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 #8 lily_liu817 的文章

我仔仔差唔多4個月都已經食糊仔~食左兩日都okwor~有便便..而家佢5個月..每日開兩匙比佢食~加上佢呢排唔肯飲奶食d糊仔係飽肚d架~我都唔會跟足姑娘講既野~所有我好同意你既講法~個個bb都唔同~有d消化系統好d..有d消化系統差d~~

大宅

4個月我就俾仔仔食糊仔..
每日食兩餐, 每餐食6匙..再補3-4安奶喝
食左兩個幾星期,d便便係一條條, 每日都有2-3次便便

大宅

嘩, 你有冇急咗d, 咁快食兩餐, 一般大約8個月才食兩餐, 咁快對腸胃唔好, 可能你話而家睇落去樣樣都ok, 冇乜野, 但有冇長遠影響你點知呢。例如捱夜傷身傷肝, 你試過捱夜一段時間可能都冇乜野, 唔代表捱夜對健康冇長遠影響,可能老咗先發出來。

原文章由 fannyhung1213 於 08-4-13 21:02 發表
4個月我就俾仔仔食糊仔..
每日食兩餐, 每餐食6匙..再補3-4安奶喝
食左兩個幾星期,d便便係一條條, 每日都有2-3次便便

[ 本文章最後由 ktv 於 08-4-13 22:22 編輯 ]

大宅

我打算5個月開始比佢試食,
我想問, 點樣清潔D餐具? 用之前洗唔洗用熱水浸下先?

大宅

我bb 上星期開始食, 我未正式見過他食, 因每次都是嫲嫲下午餵他食
聽講亞b每日食一次, 每次3匙左右, 他好愛....

複式洋房

原來食糊仔之後便便會一條條, 真係唔講唔知, 好彩聽你地講, 如果唔係一定嚇死我!

男爵府

醒目開學勳章

我尋日都比左2啖阿b試~
佢好like~不過我唔敢比得太多佢~
驚佢消化唔到頂住個胃~

我會keep住一日比一次..每次比幾啖佢食..直到佢6個月左右..先會當一餐飯咁食..

其實我都覺得唔應該太心急..雖然我都好想咩都比佢試下..我買左好多野比佢試架..果汁都買左幾款架..連未食得既餅餅都買左幾盒..不過我會慢慢遂樣試幾日..餅餅我諗要7-8個月先食得lu..阿b快d大啦..

洋房

我想問,我女女食糊仔,便便唔係一條條,係唔係唔消化腸胃未ready呢?

水晶宮

下,咁你再試一日先..俾你囡囡食完糊仔就要佢飲多少少水睇下好唔好d, 你睇佢係唔係便便一條條你最好俾佢坐罐仔好d ga~~係片片到都壓到睇唔到啦..
如果都仲要咁,你就遲d 先再餵好d 喇!!
原文章由 Hermosa 於 08-4-15 17:00 發表
我想問,我女女食糊仔,便便唔係一條條,係唔係唔消化腸胃未ready呢?

大宅

我發覺我細囡好似唔識吞野,以前大囡四個幾月食糊仔或其他固體食物都好叻,但妹妹唔識,之前比左一個星期蘋果茸佢食,佢都bu返哂出黎,個樣仲好唔like咁,最幣就係佢好似唔識吞.所以都未比米糊佢試.不過醫生都話叫我六個月至比米糊,比較好d.

首頁

尾頁

跳至