樓市動向

跳至

首頁
45678...17

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 fanny-ng 於 10-8-12 11:06 發表
請問有無人知道駿發個 floor plan 係點呀?
上網搵咗好耐都無, 連相都無, 唔通真係要等通知先可以睇實影?
我同你一樣都係揾唔到駿發既資料,或者有無人有呀!一齊分享……

男爵府

好媽媽勳章

其實真係仲要等好耐,因為現況冇乜人會搬走,而家啲輪候No.會郁係因為有些人等得太耐自己出去買咗樓和人工已經高過申請入息限額先取消,希望今次政府十月施政報告會關注,亦希望會有中產租住公屋計劃啦!十分十分之盼望政府今次會給房協做計劃。

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 fanny-ng 於 10-8-12 11:06 發表
請問有無人知道駿發個 floor plan 係點呀?
上網搵咗好耐都無, 連相都無, 唔通真係要等通知先可以睇實影?
我同你一樣都係揾唔到駿發既資料,或者有無人有呀!一齊分享……

子爵府

畀面勳章

唉...其實都估到要第好耐先上到樓,係我c6先以為等三年就可以上樓,我反問佢d單位又少又無人搬走,點會有樓派,比著佢入咗去住,只要一日唔買樓又點會自己搬走呢!所以我只係照排隊,再自己儲錢買樓,睇邊樣快。

男爵府

原帖由 晴朗ma 於 10-8-12 15:18 發表
其實真係仲要等好耐,因為現況冇乜人會搬走,而家啲輪候No.會郁係因為有些人等得太耐自己出去買咗樓和人工已經高過申請入息限額先取消,希望今次政府十月施政報告會關注,亦希望會有中產租住公屋計劃啦!十分十分之盼望政府今 ...

希望遲些o的人買居屋又可以少o的人排隊啦...可以再輪快少少~~~~
我打去房協都冇人聽,吾知現在排到咩號碼呢???
現在等左兩年,相信仲有兩三年

男爵府

好媽媽勳章

民 建 聯 建 議 興 建 中 產 公 屋 予 年 青 人 租 住

有 政 黨 調 查 顯 示 , 7 成 受 訪 青 年 贊 成 政 府 重 推 首 次 置 業 貸 款 計 劃 , 協 助 市 民 置 業 。
民 建 聯 在 上 月 底 至 本 月 初 , 訪 問 350 名 21 至 35 歲 的 青 年 , 若 果 政 府 推 出 以 青 年 人 為 主 的 租 賃 住 屋 計 劃 , 超 過 7 成 人 認 為 值 得 研 究 。

民 建 聯 建 議 政 府 興 建 類 似 房 協 被 稱 為 中 產 公 屋 的 乙 類 公 屋 單 位 , 租 給 年 輕 人 居 住 , 讓 他 們 能 夠 以 穩 定 租 金 租 住 單 位 , 亦 讓 他 們 更 快 儲 得 首 期 。 民 建 聯 亦 建 議 政 府 復 建 居 屋 , 每 年 興 建 約 5000 個 單 位 。

民 建 聯 立 法 會 議 員 陳 克 勤 表 示 , 民 建 聯 下 星 期 會 就 施 政 報 告 內 容 會 見 行 政 長 官 , 屆 時 會 提 出 相 關 建 議 。

男爵府

請問知吾知現在乙類咩情況呢???
我排駿發呀

男爵府

好媽媽勳章

不如政府給房協起多d乙類房屋好過la,「先租後買」計劃,一個月交成9千蚊租,雖然一半用來儲首期,但沒有人會知道未來5年會發生甚麼事,例如失業,減薪等等...

男爵府

好媽媽勳章

不到24,000人工都申請不到先租後買計劃,其實17,000-23,999呢班人最慘,高不成,低不就,等房協乙類又無限期等等等

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

晴朗mama,
請問有什麼資格申請

洋房

唉,依家先見緊乙類6千幾號,我個申請係71XX呀!

先幾日打去問,個職員話2-3年之後先會見我,而我申請時係選左北角新健康村做第一,希望快D啦!BB就快出世,我唔想等到佢小學畢業先有呀!…

原帖由 my1215sui 於 10-10-13 13:39 發表
請問知吾知現在乙類咩情況呢???
我排駿發呀

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 lovelysky 於 10-10-13 17:16 發表
晴朗mama,
請問有什麼資格申請

You see below:

http://www.hkhs.com/chi/business/renhousing.asp

大宅

陪月勳章

你地好,

我排緊駿發, 號碼係45xx, 前兩日問個號碼都總係起 3931, 由七月至十月都未郁過, 我有咗四個月(2007, 當時號碼係3661)開始排到而家阿仔三歲幾都總等緊...........唉, 呢個政府真係不知所謂

男爵府

下,仲係3931,都真係好耐冇郁喎~~~
唉....面見職員真係有排,因為要見左先正或排隊呀...之後仲要話等5年以上先上樓...唉..現在仲要吾郁添,
房協既樓又少..甲類又吾比人申請,如果比我地排甲類再交貴少少都好啦...起碼有安樂窩喎
今期居屋又多數排吾到
又冇首期,現在新既先租後買又限制多多,又咁貴,仲要2014先有,唉....

男爵府

不過都聽職員講最多係三人申請
但佢中大房既單位又吾多...唉...所以排到我就有咩要咩...

珍珠宮

2024年龍年勳章

係啦...起多d呢類好過先租後買啦....

又抽籤呀??? 好唔公平羅.

d居屋我抽2次都後到死無機會楝樓, 如果又係抽籤, 咁我呢d無抽獎運的人一世都無機啦.

排隊輪好似公平d羅.
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

係,好似房協乙類真係排隊就公平o的law,但就太耐呀~~~
起多o的乙類好過啦...甲類又吾比人申請,唉....

珍珠宮

2024年龍年勳章

我都係咁話....但排好耐都起碼知道自己排緊羅~~~

原帖由 my1215sui 於 10-10-15 09:18 發表
係,好似房協乙類真係排隊就公平o的law,但就太耐呀~~~
起多o的乙類好過啦...甲類又吾比人申請,唉....
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

都係既..不過起碼真係要等幾年...我估小朋友小學畢業應該上到掛....唉...
想要個安樂窩都咁難

男爵府

我二月遞左表,收到number,但房協封信寫明話申請人眾多,都無咁快輪到我審查!我正正係高不成低不就嘅一群,公屋唔合資格,私樓又無首期,依家又被人迫遷,忙於搵樓租,租金又貴...灰晒!

首頁
45678...17

尾頁

跳至