嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

個人感受, 不喜勿插.

阿囡下星期就8個月大啦, 自阿囡兩個半大開始, 佢瞓得唔好, 基本上每晚都要半個鐘抱佢"暗"佢瞓, 夜晚又會每1-2個鐘就喊醒. 上星期五終於下定決心開始用CIO訓練阿囡自行入睡, 經過一星期忍痛等阿囡喊, 結果似乎好壞參半.

好嘅:
1. 唔再需要奶嘴
2. 唔使人抱住自己响床喊10-20分鐘自己瞓
3. 瞓得比較安穩, 冇再每個鐘爆喊一次
4. 半夜3-5點嘅夜奶唔使飲
5. 12點餐奶飲完之後, 可以瞓到4-6個鐘, 雖然仍然會2-3個鐘醒一醒, 但都開始可以自己瞓返(但有時會喊10分鐘).

壞嘅: (好心痛)
1. 把聲沙哂
2. 冇以前咁成日笑同發聲, 真係少咗好多. 可以成日都唔出聲

究竟我有冇做錯? 如果BB瞓得好, 對大腦發育同身體成長有好處, 而爸爸媽媽都可以休息得好, 大人小朋友理應心情會好啲, 對BB同大人都有好處, 但同時呢個方法好似出發點都包括咗等大人有覺好瞓, 又好似好自私. 加上近年來開始多咗文章批評CIO呢個方法會對BB心做成負面影響, 而阿囡又好似真係笑得少咗...

我的確見到阿囡係有進步, 但夜晚都重係要喊先瞓到, 究竟我係咪應該繼續CIO?

所謂無條件的愛, 好似變得有條件... 唉...

大宅

引用:個人感受,+不喜勿插.阿囡下星期就8個月大啦

原帖由 ham_orange 於 14-12-12 發表
個人感受, 不喜勿插.

阿囡下星期就8個月大啦, 自阿囡兩個半大開始, 佢瞓得唔好, 基本上每晚都要半個鐘抱佢 ...
我兩個小朋友都無訓練佢地自己瞓,都係要抱下拍下先瞓到,以前細個bb時都會覺得好煩,個佢地大大下,2.3歲左右就自己瞓,唔駛我抱攬拍,反而有時會好回味當時,覺得佢地好需要我陪,同埋當我抱住佢地瞓時佢地果個充滿安全感即甜睡樣。

別墅

畀面勳章

annafifi 發表於 14-12-12 16:42
我兩個小朋友都無訓練佢地自己瞓,都係要抱下拍下先瞓到,以前細個bb時都會覺得好煩,個佢地大大下,2.3歲 ...
當我抱住阿囡瞓, 佢個甜睡樣我都好鍾意, 但見佢成日半夜醒4,5,6次,真係會擔心.

大宅

回覆:[感想] 訓練阿囡自行入睡

我囡囡都係好似你咁,我打算開始train佢自己訓,因佢一晚至少叫我7-10次抱佢訓返,佢每日都好似唔夠訓咁,未見過佢訓飽飽,但見到你咁講有d猶豫添

大宅

我女又係要抱,拍,唱歌先肯訓。
雖然有時好累好忟,但其實見佢訓左個樣係好sweet的。
因為我bb係女仔,我唔打算咁快train佢。起碼1歲先啦!

子爵府

個人感受, 不喜勿插.

阿囡下星期就8個月大啦, 自阿囡兩個半大開始, 佢瞓得唔好, 基本上每晚都要半個鐘抱佢 ...
我覺得不是個個bb適合這方法,我女就吾得,現上班,遲D分享

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我個囡都訓無定時架,佢就黎5個月,不過我打算由得佢自然發展

公爵府

個人感受, 不喜勿插.

我個仔六七個月train 現在兩歲多
我覺得六個月前BB缺乏安全感、未識轉身train 係唔好ga
大少少train 好D
佢七八個月之後一覺訓天光
但歲半多後,會有separation anxiety
我會照抱因為BB好需要安全感
再過一兩個月又自己訓
都返N又separation anxiety
又一定要抱
其實兩年間大人有D時間可以休息下,
有D時間又一晚抱幾次,
我並不是完全唔理唔抱,
佢唔同時間唔同需要,我不會一刀切

大宅

我今日第三日訓練阿女自行入睡,我女18m,之前試過好多次擺係床自己訓,但唔成功,狂喊,喊足幾個鐘,嘈住老公訓,呢幾日老公去左韓國我即刻唔再抱佢咩佢訓,佢好快就適應左,即日就識左,可能又大過左,不過我都覺得早d教識佢訓覺好d,媽媽舒服d,bb又訓得好d

伯爵府

我囡囡三個多月,今日的起心肝train 佢自己訓,同埋介埋人奶!因為我埋身餵佢根本唔知佢食幾多,我自己感覺佢一路唔夠飽!佢一直都訓得差,扭抱,少少聲就成個紮醒,就算同我同床都一樣,未試過訓多個四個鐘!呢排仲一晚起五,六次,要抱先訓得返!大人bb 都好冇精神,唔可以再係咁喇!唯有對自己講,train 佢係為佢好,睡眠真係好重要,希望我今次夠狠心,可以train到佢自己訓啦!等我遲d再上黎報告!

大宅

引用:我今日第三日訓練阿女自行入睡,我女18m,之

原帖由 CHANK 於 14-12-14 發表
我今日第三日訓練阿女自行入睡,我女18m,之前試過好多次擺係床自己訓,但唔成功,狂喊,喊足幾個鐘,嘈住老 ...
係咪擺低佢就算

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ham_orange 於 14-12-12 發表

原帖由 annafifi 於 14-12-12 發表
我兩個小朋友都無訓練佢地自己瞓,都係要抱下拍下先瞓到,以前細個bb時都會覺得好煩,個佢地大大下,2.3歲 ...
X2

我都難理解d人要訓練

根本大大下自己會訓

大左扭訓都係抱兩下訓左就搞掂

子爵府

我個係埋身半人奶B女,仲有百日哭, 6wk戒了夜奶。我6wk第一次train,完全吾得,喊到下一場埋身先肯瞓,放棄。
6m又試, 喊了九個字,叫成功,之後都仍然半夜醒一兩次,可以接受。
到12m又發作,晚晚醒揾我,再train,又好一排,但個個月發作,終於14m再train,喊通頂叫我,叫工人名,都瞓吾到,個晚我難過到...
終於就範,放佢一齊大床瞓,之後瞓好好多,醒都係一次半次,拍下或埋身又瞓番
我稔我女真是好需要痴實我有安全感,其實個個BB性格不同,只有你最清楚佢要乜。

大宅

januscyy 發表於 14-12-14 05:03
係咪擺低佢就算
試過擺低一離開房佢就狂喊, 所以我選擇陪佢訓, 佢同我講野我唔理佢,扮訓,佢就自己係度LOOK 來LOOK 去, 當佢好眼訓又訓唔到佢會拉我隻手叫我拍佢PATPAT訓,甘佢就好快訓著, 佢一訓著我就走,我覺得由要抱用咩帶咩住訓到甘樣已經好大進步,所以會慢慢來

大宅

個人感受 若未能先培養bb既安全感 一味訓練佢自己訓 就會出反效果, 就係唔多笑唔多出聲, 因為唔開心, 亦唔再信任大人。 我囡囡 好細膽 比外人惦下,係惦下晚上都會顛既。 但係正常情況下佢同我係關係好信任, 佢3個月多就可以自己訓了, 我會望住佢合埋眼咁就行開, 如果晚上食完奶奶唔訓 我都係關燈 同佢一齊訓就算, 佢會依依哦哦 拍下床就自己訓 。 當然唔係一次得喇, 我都用左2星期, 見佢差唔多可能醒就即時係佢面對出現 笑住望住佢, 同佢講媽媽係到, 有時遲左先知佢醒就係咁掃下頭仔係咁講媽媽係到, 當然間唔時見佢訓得唔好 都會話媽媽抱住一陣 不過我個人感受係 因為已經夠安全感 所以佢好多時候係自己訓 訓醒仲會笑住望住我

別墅

畀面勳章

我BB係笑得少咗, 但啱啱個 weekend, 佢開始笑番啦, 我地而家朝早會抱佢多啲, 同埋而家起身佢都會對住我兩公婆笑. 會再細心留意BB嘅狀態.

伯爵府

BIGPAT 發表於 14-12-14 07:51
X2

我都難理解d人要訓練
你難理解因為你的bb沒有嚴重訓覺問題
如果要拍下先訓,其實我覺得都無問題的

但如果夜晚都系1-2個鐘頭就醒一次,唔止系大人辛苦,bb都好辛苦
我一向都系埋身餵bb,之前凌晨2個鐘頭醒一次要食2淡再訓,真系好辛苦
所以我都有train 我bb。但我唔系真系CIO,bb系有喊,但我全程系距旁邊,輕輕攬住距(但唔系抱距),俾距知道夜晚唔再食奶奶架喇。3日就基本上搞掂80%。
現在夜晚8點半食奶,9點訓到第二日6點再食,好多時之後再訓返到7點幾先真系起身。

我覺得甘樣先俾到好既睡眠bb。我仔無唔開心窩,一樣鐘意癡我,同距玩笑到咯咯聲

男爵府

BK Milk勳章

個人經驗, 抱住/UM住比BB瞓, 佢地真係會習慣的.

我個仔一出世, 無論咩情況(當然指响屋企有床啦)我都會放佢响BB床, 唔會抱住佢, 或者UM住等佢瞓著, 因為呢個動作真係一做左就好難戒的.

佢喊/扭眼瞓, 我會塞個奶咀比佢, 播住音樂, 一般半個鐘內佢會瞓著, 期間我幫手固定個奶咀比佢食就OK. 再大少少佢就食手指瞓, 到1歲就奶咀同手指都無食, 攬住公仔, 聽住音樂就自己瞓.

大宅

其實我個囡老係有呢個情況,好心痛,但她晚晚咁醒真係好累,我都唔知點做好,宜家好似轉左牛角尖,繼續向前又辛苦,維持舊狀又唔岩

別墅

我個仔又細到10個月,每個幾鐘醒一次,我都無訓練佢,自由發展,我老公安慰咁話,細哥係咁,遲下大d會好d,一齊捱下啦!最後11個月左右就訓幾個鐘先醒一次,到而家15個月,就可以一訓到天光,感謝主

首頁

尾頁

跳至