心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

事源琴日我細妹返學小休伏左係台休息果時。。比隔離個女同學以“頭髮彎起左”呢個理由剪左一汁頭髮。。當時我細妹聽到剪野既聲即刻彈起左。。同時同班既表弟見到冇制止。返而話”剪咁少。剪曬成把頭髮佢呀ma\"..當時我細妹好唔開心。。向中文miss講比人冇啦啦剪左頭髮。。原來個miss冇處理到。亦冇同班主任講。。我細妹以為miss會處理而冇同班主任講。。。直到我琴日晚上十一點幾見佢唔開心問左咩事。。開頭唔肯講。。後尾比我引導下講左比我聽
。當時我真係好嬲。。直到今早打比學校。。要求學校處理。。之後班主任打唔到比我。。打比我呀媽講個學生處理左記小過。。佢話剛剛我打黎先知。但提醒叫我細妹下次有呢d事情發生。。應該第一時間搵佢。後尾我呀媽複術返班主任講既野比我聽。。
當時我細妹有求救。但中文miss冇處理。。我應唔應該投訴個miss?
我想知道點解身為老師唔處理學生既事。。當冇事發生?

伯爵府

如果已經有回覆交代,不要再追究了,畢竟該學生已受罰,再追就追到老師身上,有可能影響教學!

Manwah    發表於 14-12-18 12:02
小肥肥七號    發表於 14-12-13 00:16

別墅

回覆:我應唔應該投訴

同意上者說法

男爵府

我到覺得老師叫做處理左!!
而且再投訴可能有反後果!!

大宅

同意

禁止訪問

洋房

其實我覺得,細路的事應該留返俾細路自己解決。 大人唔應該下下插手幫佢地解決,如果唔係,佢地係唔會學識自理,以後有咩事起上黎,都只係識躲在人後,得人幫佢解決。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fingiu 發表於 14-12-12 01:06
我到覺得老師叫做處理左!!
而且再投訴可能有反後果!!
Agree, 既然已經處理左,個女仔都記左過,無謂再不斷追究,再者你即時見唔到有後果唔一定係佢咩都冇做,可能佢有同訓導講? 可能佢想先查清楚咩事? 佢又冇目擊。唔好太咄咄迫人吧

翡翠宮

no

水晶宮

向校方反映一下,到底中文miss 有沒有曾經處理過事件!

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

我覺得成件事學校好有問題,
1.無搵學生交談過了解事情始末就只係因為阿媽一個電話記左個學生過?到底學校有無查證事?
2. 學生只係單方面投訢左就立即私下解決?見下家長都無?
3. 學生記過就算?無道歉,咁會知錯嗎?

子爵府

引用:如果已經有回覆交代,不要再追究了,畢竟該

原帖由 gorky 於 14-12-12 發表
如果已經有回覆交代,不要再追究了,畢竟該學生已受罰,再追就追到老師身上,有可能影響教學! ...
同意!
其實家長們不是一起跟她上學,
根本好難了解不是班主任的其他老師点處理班務!
其他老師基本上見當下沒有危險問題,就九秒九教書!
如果稍後的堂,會見到班主任,就要直接話比班主任知!
但最後都是媽媽來投訴。
而點様處罰了已經交代給你!
所以我建議不要再追究了!
最終對事情沒有幫助!
除非你女女在此校係最後一年
咁你可以投訴埋老師,話佢處理不當,使你們心身受傷!
如果女女仲有幾年讀,我建議唔好啦!
希望你明白!

伯爵府

remy 發表於 14-12-18 02:06
同意!
其實家長們不是一起跟她上學,
根本好難了解不是班主任的其他老師点處理班務!
分析得很好,有理在手已足夠了,毋需一定宣揚,若然同學是在該校是最後一年,也不應去投訴的,因為有可能影響到老師以後對教育熱誠,使其他學生受影響,只有壞處沒有好處,社會正是步向據理力爭年代,爭的後果是鬥,社會需要和樂。得罪了!

子爵府

對方已被記小過,應該已受教訓,對方也是細路仔,唔駛迫得咁絕。反而應多教導子女如遇此情況應如何保護自己和處理

大宅

噢~

首頁

尾頁

跳至