在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Margaret黃 的帖子

縱壞左。

禁止訪問

公爵府

忙的好開心咪得LO...証明媽咪好重要 有媽的孩子像個寶

複式洋房

回覆:有無人覺得自己係工人, 多過係人地呀媽

個地鳥租當睇唔到,睇下邊個忍唔到做左先
再唔係就直接叫佢地做,唔洗諗要佢地主動

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Margaret黃 發表於 14-12-12 16:27
雖然好多人覺得做家庭主婦, full time mom, 留係屋企相夫教子係好等閒嘅事,
但係屋企入面咁多家務要做, 真 ...
我呢d 懶人, 同阿仔鬥卸膊.

一向我會點要佢地做家務, 做得唔好或者做到天一半地一半都有得讚, 因為咁好過冇做. 要做家務一定專心去做, 做完至有得去玩, 或者搵d 少做既家務叫佢地做.

如果佢地搵唔到自己既野, 係佢地自己負責番, 冇泳褲咪唔好去上堂或者叫佢著底褲去游 (當然都會同佢一齊去搵), 自己拖延時間都好我都唔會叫老公車我地去返學, 如果佢地遲到就要佢地同老師講係佢地衰打架唔好懶我...

暫時d 細路仲細, 仲可以點得郁, 大左就唔知了...

伯爵府

是咁的, 其實一般人家(如我)屋企是沒有工人階層........
所以我會同我老婆講, 唔好諗咁多, 做啦你.........

珍珠宮

其實做得 FTM 就唔好咁計較... 有時照顧家人幫佢地打點一切都係一件幸福既事...
家務係永遠都做唔完... 所以一定要識安排... time management 好重要.. 有 d 非必要既清潔就隔耐 d 先做...
我成日都會諗.. 我老公係出面搵錢擔起頭家咪仲辛苦.. 所以要我照顧好頭家我覺得係我份內事.. 唔會同我老公計較邊個做家務...

我一定唔會好似我99咁... 佢以前嫁左就唔洗做... 62又請工人比佢.. 咁佢就唔駛做屋企野又唔駛出去做野.. 日日去行街 shopping 打麻雀..
後來仔女大左.. 就無再請工人.. 我99就完全唔記得左佢其實應該做家務..
佢樣樣野都指揮我62做.. (我62好錫佢..).. 又成日 complain 我唔做家務.. (我同佢一齊住時都有做家務.. 但我有返工.. 無可能樣樣我做晒..)..
佢覺得全屋家務我做晒先 arm.. 同埋最好我放工返去煮飯比佢食.. 佢好多時懶到攤係梳化上面連落地去攞杯水都懶...
但佢又成日掛係嘴邊... 全職家庭主婦(佢自己)好辛苦 ga... 個個都話出去返工好.. 所以妳(佢話我)真係好幸福 ga... 我真係頂佢唔順...

大宅

我覺得自己做之餘, 孩子和老公都要負責部份家務呢, 唔可以當媽媽係工人呢. 一頭家大家都有份嘛!
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

禁止訪問

複式洋房

我都做左全職媽媽就黎一年
屋企所有家務煮飯都系自己
有時忙到休息時間都無
而家打算請工人 自己出返去做嘢

水晶宮

唔夠訓,個小朋友又唔聽話,做到忟忟地都真係會有這個想法。但一陣就會無野,我反而最憎人覺得我好多free time

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Margaret黃 發表於 14-12-15 09:54
回覆 klnbbq 的帖子

咁點補救....
最好方法卑番D責任佢地(C6+孩子)

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆:maymay220hk 的帖子

人性係有人幫就靠人,慢慢成為習慣!

以前我會乜都攬上身,力求完美。

現在的我會分清楚是誰(囡)的責任。例如:

1)要食飯就要幫手,唔開檯唔盛飯,就一齊企係廚房用筷子食;
2)唔放好自己衣服鞋玩具書,警告無效即掉;
3)唔摺好乾淨衣服放櫃,就唔再洗污穢衣服;
4)唔專心做功課/溫習默書,等老師罰改正/補默;
5)早上頼床,我陪伴你一齊繼續瞓,遲到等見訓導主任;

人總會犯錯有依賴性,大人細佬皆是。做事自己做,責任自己付。大家要感謝身邊人的付出,無老公賺錢,就成就不到全職媽媽生涯;無子女出生,就成就不到父母親的成長。

努力給予自己静下來的機會,當你自己心情平靜時,聽睇及感覺都會截然不同!

同路人皆是,你絕不是孤獨一人!

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

禁止訪問

禁止訪問

洋房

我而家訓練大仔(7歲)摺衫,掛校服,細囡執玩具。
雖然佢地最後缺完,都要自己返手做,但起碼要令佢地自覺執野。
記住佢地做完野後要讚佢地,否則佢地唔會幫妳。

大宅

回覆:Strawberrys 的帖子

小朋友幾大?

我仔4歲,完全唔怕遲到,咁點呢?

禁止訪問

大宅

要學習穿手套做家務,保護雙手,避免主婦手。日常用凡士木林潤手。順便抹腳跟,才睡覺

首頁

尾頁

跳至