論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地會提供冬天衫給工人,供一起出外穿著嗎?其實我地駛唔駛包? 佢出街問佢點解著咁薄,佢話 ok,但今晚返到來好似病左

佢第一次來香港,剛夏天來港時我地有提供短袖tee 叫佢開工時候著,依家都有比佢三件長袖tee 衛衣比佢

男爵府

回覆:包冬天衫比工人

如海外新來港工人我會買俾佢,講明走時留低俾下一手,佢哋好多未經歷過冬天的,可以俾啲唔著嘅舊衫佢哋,唔一定買新

侯爵府

第一次來港既工人,合約寫到明僱主必須要提供保暖衣物比外傭著,無論新定舊,都要保證唔會凍親佢,我屋企個工人都係初次來港工作,我買左件新既羽絨,2條厚長褲,2件羊毛底衫,3件厚身衝衣,再比左5,6件好新淨無乜點著既舊冬天衫比佢。

男爵府

回覆:yucheung 的帖子

一定會,佢健健康康幫你湊仔唔好咩?

水晶宮

比舊衫囉。
佢病左,會傳染你一家,又無精神工作,就算無任何責任或義務要包,你見佢無衫,都要比㗎啦。

大宅

引用:第一次來港既工人,合約寫到明僱主必須要提

原帖由 yucheung 於 14-12-15 發表
第一次來港既工人,合約寫到明僱主必須要提供保暖衣物比外傭著,無論新定舊,都要保證唔會凍親佢,我屋企個工人 ...
有咁寫咩?

大宅

我見我新來姐姐都有長衫同外套,問佢夠唔夠衫,佢就話夠

大宅

引用:第一次來港既工人,合約寫到明僱主必須要提

第一次來港既工人,合約寫到明僱主必須要提供保暖衣物比外傭著,無論新定舊,都要保證唔會凍親佢,我屋企個工人 ...
嘩,你真係好僱主,好重手喎..我只係比舊褸、舊長衫/長褲、舊衛衣咋

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

比少少舊衫佢...
佢放假會自己買, 或者有好多同鄉會比衫佢地架

男爵府

我買左Uniqlo Heattech俾工人,唔想工人凍病,仲麻煩。

侯爵府

引用:Quote:原帖由 yucheung 於 14-12-15 發表第

原帖由 pm-11 於 14-12-15 發表
嘩,你真係好僱主,好重手喎..我只係比舊褸、舊長衫/長褲、舊衛衣咋
我無咁多岩佢著既舊衫,佢好大隻下…希望我對佢好,佢都可以比心機做野,上兩星期送完比佢,工作表現好左,其實唔一定好貴,平平地已經夠,最緊要暖,佢凍親要睇醫生又做唔到野,最慘係假如傳染我個女仲麻煩。

侯爵府

引用:Quote:原帖由 yucheung 於 14-12-15 發表第

原帖由 eewinnie 於 14-12-15 發表
有咁寫咩?
有架。

水晶宮

yucheung 發表於 14-12-15 12:58
有架。

你果份合約,係咪入境處果份standard contract?
定係Agent同你地另外再簽的?
我都唔覺眼入境處果份有D咁既條款喎.

侯爵府

引用:Quote:yucheung 發表於 14-12-15 12:58 有

原帖由 方方媽媽 於 14-12-15 發表
你果份合約,係咪入境處果份standard contract?
我都唔覺眼入境處果份有D咁既 ...
agent度有寫明。

侯爵府

引用:Quote:yucheung 發表於 14-12-15 12:58 有

原帖由 方方媽媽 於 14-12-15 發表
我都唔覺眼入境處果份有D咁既 ...
勞工處都有寫。

大宅

引用:Quote:原帖由+pm-11+於+14-12-15+發表嘩,

我無咁多岩佢著既舊衫,佢好大隻下…希望我對佢好,佢都可以比心機做野,上兩星期送完比佢,工作表現好左,其實 ...

侯爵府

其實提供兩條褲兩件衫一件褸真係唔係好多,又唔一定買新既,有舊既比佢都得,比左佢,佢唔著係一回事,至少我盡左我做僱主既責任,運氣好會好似我個姐姐咁心存感恩,工作表現提高。另一方面,佢病左睇醫生分分鐘貴過我買2件衫褲比佢。

大宅

都冇講要包冬天衣服

大宅

我A準冇講過要包佢冬天衫,不過如果我有都會比佢著!

大宅

唔想工人凍病,仲麻煩。

首頁

尾頁

跳至